Νερό, το θαυματουργό

Το νερό αποτελεί ένα από τα πιο απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Γι' αυτό, δεν πρέπει να υποτιμάμε τη σπουδαιότητά του.
22 Οκτωβρίου 2012 | 14:54
Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή κι όχι απλώς και μόνον επειδή μας συντηρεί. Στην πραγματικότητα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, τη φυσική μας κατάσταση, ακόμη και την εμφάνισή μας. Αν λάβουμε υπόψη ότι το νερό υπάρχει σε περιεκτικότητα στο ανθρώπινο σώμα σε ποσοστό 60-70% (κατά βάρος), τότε μπορούμε να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα που έχει για την ανάπτυξη του παιδιού η επαρκής ενυδάτωσή του στη διάρκεια της ημέρας.
Πόσο νερό είναι αρκετό;
Η ποσότητα νερού που θα πρέπει να πίνει το παιδί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: την ηλικία του, το μέγεθος του σώματός του, τις σωματικές του δραστηριότητες, ακόμα και το κλίμα στο περιβάλλον όπου μεγαλώνει. Το σώμα ενός νεογέννητου αποτελείται κατά 75% από νερό, που σημαίνει ότι η πρόσληψη υγρών αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη για την ισορροπημένη ανάπτυξη του οργανισμού του. Μια σημαντική ακόμα παράμετρος για το πόσο μπορεί να διψά το μωρό σας, είναι και  η φυσική και σωματική του δραστηριότητα. Ένα παιδί που αγωνίζεται να κάνει τα πρώτα σταθερά του βήματα σίγουρα διψάει περισσότερο από ένα βρέφος που τον περισσότερο χρόνο κοιμάται. Πόσο νερό όμως πρέπει να πίνει το παιδί μας καθημερινά; Και κυρίως, πρέπει να αφήσουμε το ίδιο να αποφασίσει τις δόσεις του ή υπάρχουν ελάχιστα όρια που δεν πρέπει να παραβιάζονται; Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να πίνει νερό.
6 μηνών: Νέες γεύσεις
Ήρθε η ώρα του απογαλακτισμού. Με τις αλεσμένες τροφές το παιδί ανακαλύπτει και την απόλαυση του ξεδιψάσματος. Η «ανακάλυψη» γίνεται ακόμα πιο απολαυστική και δελεαστική ιδίως για τα μωρά που είχαν ως αποκλειστική διατροφική και «ενυδατική» πηγή το θηλασμό, που σημαίνει ότι το νερό προσφερόταν σε «συσκευασία δώρου» μαζί με το φαγητό του. Τώρα, όμως, πρέπει να συνηθίσετε να του δίνετε τακτικά λίγο νερό. Το πόσο συχνά θα εξαρτηθεί από το ένστικτό σας. Σημασία έχει να του δίνετε νερό κι εκείνο θα αποφασίζει μόνο του εάν και πόσο θα πιει. Σίγουρα θα διψάει μετά τα παιχνίδια σας, μετά το φαγητό, όταν πηγαίνετε περίπατο ή στο αυτοκίνητο. Γι’ αυτό, όταν βγαίνετε βόλτα με το μικρό σας, να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπιμπερό με νερό.
Πόσο χρειάζεται;
Ένα μωρό έξι μηνών χρειάζεται ημερησίως 150 ml υγρών για κάθε κιλό του βάρους του. Δηλαδή, ένα παιδάκι που ζυγίζει 6-7 κιλά πρέπει να πίνει τουλάχιστον ένα λίτρο. Το καλοκαίρι μάλιστα η ποσότητα πρέπει να αυξηθεί, για να εξισορροπηθεί και η εφίδρωση. Προσοχή όμως: Στους υπολογισμούς σας πρέπει να περιλαμβάνονται τα πάντα, όχι μόνο το νερό, αλλά και οι χυμοί, τα αφεψήματα, το γάλα που έχει καταναλώσει. Το νερό πρέπει να είναι φυσικό και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σε αυτή την ηλικία, ακόμα κι αν έχει καύσωνα, μην του δώσετε νερό που είχατε στο ψυγείο.
9 μηνών: Ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία
Το παιδί ανακαλύπτει το νερό με τα νέα του αξεσουάρ. Ένα εκπαιδευτικό ποτηράκι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του και θα το κάνει να ασχοληθεί περισσότερο, αφού σε αυτή την ηλικία ενδιαφέρεται περισσότερο για να παίξει παρά για να πιει.  
Πόσο χρειάζεται;
Η ιδανική ημερήσια ποσότητα υγρών πρέπει να φτάνει τα 140 ml για κάθε κιλό του βάρους του. Εάν παρά τη ζέστη το παιδί δεν θέλει να πίνει αρκετά, δοκιμάστε να στάξετε λίγες σταγόνες χυμού φρούτων στο ποτηράκι με το νερό ή στο μπιμπερό του.
12 μηνών: Σημαντικές αλλαγές
Η ποικιλία γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Νερό, αλλά και γάλα (μετά τον πρώτο χρόνο φρέσκο), χυμοί, ζωμοί, γιαούρτι και όλη η γκάμα φρούτων και λαχανικών. Όλα τα λαχανικά είναι κατάλληλα, εκτός από τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τις μπάμιες.
Πόσο χρειάζεται;
Ένα παιδί ηλικίας ενός έτους πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 130 ml υγρών την ημέρα για κάθε κιλό του βάρους του. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από τις διατροφικές του συνήθειες. Έτσι, εάν η διατροφή του είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χρειάζεται μικρότερο συμπλήρωμα υγρών σε σχέση με τα παιδάκια που τρώνε κυρίως πιο ξηρές τροφές.
Απλοί  κανόνες υγιεινής
·Να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε το μπιμπερό ή το ποτηράκι του παιδιού, ιδίως αν βρίσκεστε έξω.
·Εάν παίρνετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό, το μπιμπερό ή ένα ποτηράκι, να τα βάζετε σε καθαρή πλαστική σακούλα, από αυτές που φυλάμε τα τρόφιμα.
·Εάν είστε έξω και δίνετε στο μικρό να πιει απευθείας από το μπουκάλι, φροντίστε να έχετε καθαρίσει καλά πριν το στόμιο.
·Μην πίνετε ποτέ από το ίδιο μπουκαλάκι ή από το ίδιο ποτήρι. Η μικροβιακή χλωρίδα που έχουμε όλοι στο στόμα μας μεταδίδεται πολύ εύκολα. Ο καθένας πρέπει να έχει το ποτήρι του. Είναι πιο υγιεινό και πιο ασφαλές.
Γιατρέ, πείτε μου…
Μπορώ να δώσω στο παιδί μεταλλικό νερό;
Μετά από τις τόσες συζητήσεις για τις χημικές ουσίες που περιέχονται στο μεταλλικό νερό, η συμβουλή παραμένει πάντα η ίδια. Διαλέξτε ένα μεταλλικό νερό ειδικό για παιδιά.
Το παιδί μου δεν πίνει σχεδόν καθόλου νερό. Μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό μόνο με χυμούς; Ποιες εναλλακτικές λύσεις έχω;
Το νερό αποτελεί αναμφισβήτητα πηγή ζωής. Λαμβάνεται ως υγρό από μόνο του ή από τροφές πλούσιες σε περιεκτικότητα νερού (π.χ. φρούτα, λαχανικά ). Το παιδί μπορεί να προμηθεύσει τον οργανισμό του με αρκετό νερό εάν τρώει ντομάτα, καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, αφού περιέχουν περισσότερο από 80% νερό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η ανάγκη του οργανισμού για ενυδάτωση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όπως όταν το παιδί έχει πυρετό, διάρροια, κάνει εμετούς ή όταν έχει καύσωνα. Σε αυτές τις συνθήκες η χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών καθορίζεται από τον παιδίατρο. Το νερό είναι αναντικατάστατο. Μάθετε το παιδί σας να το πίνει στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων του και οπωσδήποτε μετά από άσκηση.
Το παιδί μου διψάει συνέχεια. Μήπως αυτό είναι κάποιο σύμπτωμα διαβήτη;
Όχι απαραίτητα. Μην ξεχνάτε ότι ένα παιδί που είναι ζωηρό, τρέχει και παίζει είναι φυσικό να διψά περισσότερο. Από την άλλη, πράγματι ένα από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 είναι η πολυδιψία, την οποία συνοδεύουν η πολυφαγία, η πολυουρία, ο πόνος στην κοιλιά, η απώλεια βάρους και η εύκολη κόπωση. Για να απαλλαγείτε από την έννοια, καλό θα ήταν για κάθε σύμπτωμα που σας προβληματίζει να ενημερώνετε τον παιδίατρό σας.
Με τη συνεργασία της Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος).
Πρόσφατα Άρθρα
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version