Για το νεογνό: Η αγκαλιά της μητέρας αποτελεί το καλύτερο μέρος για την προσαρμογή του νεογέννητου από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Σε έρευνα φάνηκε πως τα νεογνά αντιλαμβάνονται τον αποχωρισμό από τη μητέρα, οπότε και ξεκινούν να κλαίνε, ενώ παύουν μόλις ξαναβρεθούν στην αγκαλιά της. Το σώμα της μητέρας είναι η καλύτερη πηγή θερμότητας για τα υγιή νεογέννητα. Η θερμοκρασία του στήθους της μητέρας αυξάνεται κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου, 2 λεπτά αφού ακουμπήσει επάνω του το νεογέννητο. Εξάλλου τα μωρά που θηλάζουν αμέσως μετά τον τοκετό, λαμβάνουν πρώτη την κατάλληλη τροφή για αυτά, το πρωτόγαλα, το πρώτο τους φυσικό εμβόλιο. Η πρώιμη λήψη τροφής από το νεογνό διεγείρει την περισταλτικότητα του εντέρου, ευνοώντας τη γρήγορη αποβολή μηκωνίου, άρα και την πρόληψη του νεογνικού ίκτερου. Παράλληλα, η επαφή δέρμα με δέρμα προάγει τον αποικισμό του νεογνικού δέρματος από ασφαλή μικρόβια της βακτηριακής χλωρίδας του μητρικού δέρματος, βοηθώντας το νεογνό να προστατευτεί από τα παθογόνα βακτήρια που θα συναντήσει αργότερα.
Οι καρδιακές σφίξεις και η αναπνοή ενός νεογνού παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, ενώ ακόμη και το σάκχαρο βρίσκεται για 90 λεπτά σε υψηλότερα επίπεδα στα νεογνά εκείνα που δεν αποχωρίζονται τη μητέρα τους. Τέλος, η στενή επαφή και η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό, σχετίζονται με υψηλά ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους. Αυτό οδηγεί στη βελτίωση της υγείας του βρέφους, αλλά κατ’ επέκταση και της μητέρας.
Για τη μητέρα: Χάρη στη δράση της ωκυτοκίνης που παράγεται με το θηλασμό, η μήτρα της μητέρας συσπάται γρήγορα και εξέρχεται εύκολα ο πλακούντας. Παράλληλα, μειώνεται η απώλεια αίματος και προλαμβάνεται η αναιμία. Ταυτόχρονα, με την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού τονώνεται η αυτοπεποίθηση της μητέρας και καθησυχάζονται πολλοί από τους φόβους της για το αν θα αντεπεξέλθει στο νέο της ρόλο. Προβλήματα, όπως η ανεπάρκεια γάλακτος, ο πόνος στη θηλή από κακή τεχνική θηλασμού, αλλά και η υπερφόρτωση των μαστών το τρίτο 24ωρο, προλαμβάνονται. Οι γυναίκες που ξεκινούν το θηλασμό αμέσως μετά τον τοκετό, φαίνεται πως καταφέρνουν να θηλάσουν για περισσότερο καιρό τα παιδιά τους. Όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα που θηλάζει μια μητέρα, τόσο μεγαλύτερα και τα οφέλη για εκείνη: Μείωση της πιθανότητας του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, πρόληψη της οστεοπόρωσης κ.ά.
Για τη σχέση τους: Φαίνεται πως κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης επαφής μητέρας και νεογνού, όταν κοιτάζονται στα μάτια και το δέρμα τους είναι σε επαφή, αρχίζουν να μαθαίνουν ο ένας τον άλλον. Για τη μητέρα, τα πρώτα λεπτά και οι πρώτες ώρες μετά τον τοκετό είναι μια περίοδος που νιώθει «ανοιχτή» συναισθηματικά, για να ανταποκριθεί στο μωρό της και να ξεκινήσουν μια νέα σχέση. Με το θηλασμό, αυτός ο νέος δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί ενισχύεται.
Οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι μητέρες έχουν μια κοινή και προβλέψιμη συμπεριφορά, όταν βλέπουν και αγκαλιάζουν τα παιδιά τους για πρώτη φορά. Ξεκινούν αγγίζοντας το μωρό τους διστακτικά στα χέρια και τα πόδια με τα ακροδάχτυλά τους, μέσα σε 4 με 5 λεπτά αγγίζουν την πλάτη του νεογνού απαλά με την παλάμη, δείχνοντας προοδευτικά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μωρό, παρά για ό,τι συμβαίνει γύρω τους εκείνη τη στιγμή. Στα 9 με 10 λεπτά, η μητέρα χαϊδεύει έντονα με την παλάμη της το σώμα του νεογέννητου και αρχίζει να παρατηρεί και να σχολιάζει τα χαρακτηριστικά του!
Πολλοί επιστήμονες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα για το αν υπάρχει στα αλήθεια μια «ευαίσθητη περίοδος» τα πρώτα λεπτά, τις πρώτες ώρες και μέρες, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη σχέση και τη συμπεριφορά των γονέων με τα παιδιά τους στη μετέπειτα ζωή τους. Σε κάθε έρευνα, αποδείχτηκε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν η μητέρα με το μωρό τις πρώτες μέρες και όσο συχνότερα θηλάζει ένα βρέφος αυτό το πρώτο κρίσιμο διάστημα, τόσο βελτιώνεται η φροντίδα της μητέρας για τον πρώτο καιρό, αλλά και για τη μετέπειτα κοινή τους ζωή. Αν τα χείλη του νεογνού αγγίξουν τη θηλή της μητέρας την πρώτη ώρα της ζωής του, τότε η μητέρα θα επιλέξει να κρατήσει το μωρό κοντά της στο δωμάτιο τις μέρες που νοσηλεύεται για 100 λεπτά περισσότερα συγκριτικά με μια μητέρα που βίωσε την εμπειρία του θηλασμού πολύ αργότερα. Τέλος, διαπιστώθηκε πως αυτή η εκτεταμένη επαφή μητέρας-νεογνού τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, προλαμβάνει διαταραχές της γονικής συμπεριφοράς στο μέλλον, όπως παιδική κακοποίηση, παραμέληση και εγκατάλειψη.
Η UNICEF για επιτυχημένο μητρικό θηλασμό συνιστά την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού μέσα στο πρώτο μισάωρο από τον τοκετό. Έτσι, μετά τη γέννηση, η μαία θα πρέπει να τοποθετεί γυμνό το νεογέννητο στην αγκαλιά της μητέρας του και, αφού εξηγήσει στους γονείς τις αξιοσημείωτες ικανότητες του παιδιού τους, να τους αφήνει να γνωριστούν και να απολαύσουν τις πρώτες υπέροχες στιγμές. Το νεογνό, χρησιμοποιώντας το ισχυρό του ένστικτο, ξεκινά σχεδόν από μόνο του να θηλάζει.
Φυσικά, η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να προσφέρεται ανεξάρτητα από το εάν ο τοκετός έγινε φυσιολογικά ή με καισαρική τομή. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, οι μητέρες σήμερα να μην αποχωρίζονται χωρίς λόγο τα παιδιά τους μετά τη γέννηση, αλλά να τους δίνεται η ευκαιρία να τα κρατούν γυμνά στην αγκαλιά τους, για να τους προσφέρουν το δώρο του πρώτου θηλασμού. Ενός θηλασμού που μένει χαραγμένος για χρόνια στη μνήμη των μητέρων και χαράσσεται για πάντα στην ψυχή των παιδιών.
Με τη συνεργασία της Χρυσής Καλλοπίση (μαία).