Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 κιλό μοσχάρι (κιλότο), σε μερίδες
  • 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
  • 4-5 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6-8 κόκκοι μπαχαριού
  • 5 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες ή σε μεγάλους κύβους

Eκτέλεση

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρέας. Μόλις πάρει χρώμα παντού, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε ώσπου να ροδίσει κι αυτό.
  2. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, 1 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί, τουλάχιστον 1 ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω. Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε μήπως χρειάζεται νερό (πάντοτε βραστό).
  3. Οταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε πάλι, ελέγχουμε τη γεύση, προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  4. Το φαγητό είναι έτοιμο μόλις δέσει η σάλτσα, όταν δηλαδή σωθούν τα περιττά υγρά και μαλακώσουν οι πατάτες.
  5. Αφήνουμε το φαγητό μακριά από τη φωτιά να «ησυχάσει» και να δέσει.

Tips

  • Ο χρόνος μαγειρέματος του μοσχαριού εξαρτάται από το κομμάτι, το μέγεθος και το πόσο φρέσκο είναι.
  • Αντί για μπαχάρι, βάλτε ένα ξυλάκι κανέλας που θα αφαιρέσετε όταν το φαγητό θα είναι έτοιμο.
  • Λίγος φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός στο σερβίρισμα θα ζωντανέψει και θα φρεσκάρει το αποτέλεσμα.