Υλικά για 5 άτομα
- 3/4 του φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 4 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε ροδέλες
- 400 γρ. ρύζι νυχάκι
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κιλά ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, περασμένες από το μπλέντερ
- 7 κλωναράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. κατίκι Δομοκού
Εκτέλεση
- Σε μια αντικολλητική, κατά προτίμηση, κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πιπεριά και το ρύζι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει σχεδόν διάφανο, για περίπου 10 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τις ντομάτες.
- Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και ψήνουμε μέχρι να βράσει το ρύζι χωρίς να λιώσει και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
- Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε, καλύπτουμε το χείλος της κατσαρόλας με μια καθαρή υφασμάτινη πετσέτα και σκεπάζουμε με το καπάκι. Σερβίρουμε έπειτα από 10 λεπτά. Έτσι, το ντοματόρυζο θα μείνει σπυρωτό.
- Σε κάθε πιάτο, σερβίρουμε πάνω από το ρύζι και μία κουταλιά κατίκι.
Tips
- Αυτή η συνταγή σηκώνει όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Ανάλογα με το γούστο μας, βάζουμε κύμινο, φρέσκια ρίγανη, βασιλικό ή δυόσμο.
- Ωραιότατο γίνεται και με πλιγούρι, αντί για ρύζι, ή με ένα ψιλό ζυμαρικό, όπως κουσκούς ή κριθαράκι.
- Την επόμενη ημέρα, το φαγητό αυτό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο.