Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό σαρδέλες
- αλεύρι για το τηγάνι
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για τη σάλτσα
- 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 4-5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4-5 κλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου ή 2 κ.σ. ξερό
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Eκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις σαρδέλες κόβοντας το κεφάλι και αφαιρώντας τα εντόσθια. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις πλένουμε καλά, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίζουν.
- Βάζουμε αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο.
- Σε ένα πλατύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι.
- Παίρνουμε 2-3 σαρδέλες μαζί από την ουρά, τις περνάμε από το αλεύρι, τις τινάζουμε να φύγει το περιττό και τις βάζουμε στο τηγάνι. Συνεχίζουμε μέχρι να τηγανιστούν όλες. Δεν βάζουμε πάρα πολλές μαζί, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία και θα βράσουν. Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
- Σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε, σε σιγανή φωτιά, το κρασί, μαζί με το δενδρολίβανο. Επειτα από 6-7 λεπτά, θα αφήσει τα αρώματά του και το αλκοόλ θα εξατμιστεί.
- Καθαρίζουμε το τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, σχετικά γρήγορα, μέχρι το αλεύρι να καβουρντιστεί και να ευωδιάζει ψημένο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σταδιακά το κρασί, ανακατεύοντας, σχεδόν χτυπώντας όπως τα αβγά για ομελέτα, για να μη σβολιάσει το αλεύρι. Αφού σιγουρευτούμε ότι η υφή είναι ομοιόμορφη, αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις. Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή.
- Σε βαθιά πιατέλα απλώνουμε μια στρώση σαρδέλες και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη δεύτερη στρώση με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσουν.
Tips
- Το δενδρολίβανο έχει έντονο άρωμα και τα φύλλα του, που μοιάζουν με βελόνες, ειδικά στο ξερό, μπορεί να γίνουν ενοχλητικά. Αν θέλετε να φτιάξετε νερό ή κρασί αρωματισμένο με δενδρολίβανο, περάστε το από το multi, να γίνει σαν σκόνη, αλλά προσέξτε την ποσότητα.
- Καλοκαιρινό φαγητό, που ζητάει την παρέα μιας πλούσιας ντοματοσαλάτας και καλό ζυμωτό ψωμί για τη σάλτσα του.