Μπορεί να τρέχει, να ανεβαίνει μόνο του τις σκάλες, αλλά πιθανόν να χρειάζεται βοήθεια για να κατεβεί. Κυνηγάει μια μπάλα, ωστόσο δεν θα μπορεί ακόμη να πηδάει και να την πετάει από το ένα χέρι στο άλλο. Περιεργάζεται τα γεννητικά του όργανα -μην ανησυχήσετε καθόλου γι’ αυτό, ούτε να του κάνετε παρατήρηση. Μην ξαφνιαστείτε αν παρατηρήσετε να σας δαγκώνει, να σας σπρώχνει, να σας τραβάει και να ακολουθεί κι άλλες επιθετικές κινήσεις, που τις κάνει για να δει τις αντιδράσεις των ενηλίκων. Προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι και να του ξεκαθαρίσετε ότι τέτοιες πράξεις δεν σας βρίσκουν σύμφωνους. Είναι ιδιαίτερα προσκολλημένο σε εσάς, και κάθε φορά που φεύγετε μπορεί να εκφράζει δυσαρέσκεια, με κλάμα και φωνές. Διευκολύνετε τον αποχωρισμό σας με το να το προειδοποιείτε από πριν για το πού θα πάτε.
- Μην αφήνετε μικρά αντικείμενα κοντά στο νήπιο, μπορεί να τα βάλει στο στόμα του και να πνιγεί! Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη μόνο του, ειδικά σε ψηλά σημεία (σκάλες, μπαλκόνια, παράθυρα κλπ.) ή κοντά σε νερό (πισίνα, δεξαμενές, λίμνη, θάλασσα κλπ.), γιατί πλέον το παιδί σας περπατά ή τρέχει, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να πέσει ή να πνιγεί. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται παρουσία ενηλίκων, είτε γιατί υπερεκτιμάμε τις δυνατότητές μας είτε επειδή υποτιμάμε αυτές του παιδιού.
- Μην αφήνετε κοντά του επικίνδυνα αντικείμενα (δοχεία με καυτό υγρό, μαχαίρια, τραπεζομάντιλο μακρύ ή καλώδια που θα μπορούσε να τραβήξει από εκεί που βρίσκεται κλπ.). Να σκέφτεστε ανάλογα με τις δυνατότητες και το μέγεθος του παιδιού σας, μιας που πράγματα που φαίνονται αθώα μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα. Κατεβείτε στο ύψος του και ψάξτε να βρείτε πρώτοι τις πρίζες, τις αιχμηρές γωνιές, τα φάρμακα και οτιδήποτε δυνητικά επικίνδυνο για το παιδί.
Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο ανάπτυξης. Αν δεν συμβαδίζουν οι παρατηρήσεις με την ηλικία του παιδιού, δεν σημαίνει πως δεν αναπτύσσεται σωστά. Για οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία σας, καλό είναι να απευθύνεστε στον παιδίατρό σας.