26ος μήνας

Το παιδί σας πια περπατάει σταθερά και τα πόδια του κάνουν πλέον όλη την κίνηση από το πέλμα μέχρι και τις μύτες. Μπορεί να πηδάει ψηλά, να ρίχνει την μπάλα πάνω από το κεφάλι του, να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του (θα πρέπει, όμως, στη συνέχεια να αναλαμβάνετε εσείς, γιατί ακόμα δεν τα καταφέρνει […]
26 Οκτωβρίου 2012 | 14:27

Το παιδί σας πια περπατάει σταθερά και τα πόδια του κάνουν πλέον όλη την κίνηση από το πέλμα μέχρι και τις μύτες. Μπορεί να πηδάει ψηλά, να ρίχνει την μπάλα πάνω από το κεφάλι του, να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του (θα πρέπει, όμως, στη συνέχεια να αναλαμβάνετε εσείς, γιατί ακόμα δεν τα καταφέρνει καλά) και να πλένει και να σκουπίζει τα χέρια του. Μπορεί να χρησιμοποιεί τουλάχιστον 50 λέξεις, να σχηματίζει απλές προτάσεις δύο λέξεων, και ακολουθεί εντολή με δύο λέξεις. Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να καταλάβετε αυτά που λέει, αλλά μην περιμένετε να καταλαβαίνετε όλα όσα λέει. Καθώς το κεφάλι του μεγαλώνει όλο και πιο αργά, ενώ τα άκρα του και ο κορμός του αρχίζουν να μακραίνουν, οι αναλογίες του σώματός του αρχίζουν να μοιάζουν περισσότερο με αυτές ενός ενηλίκου. 

Προσπαθήστε να δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να τρέξει σε κάποιο πάρκο ή παιδική χαρά, ακόμα και κάθε μέρα, αν αυτό είναι δυνατόν. Η κίνηση το βοηθά να δυναμώσει και να αυξήσει το συντονισμό των κινήσεών του. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά χρειάζονται από 9 έως και 13 ώρες ύπνου το βράδυ. Τα περισσότερα παιδιά παίρνουν, επίσης, έναν υπνάκο και το μεσημέρι, ενώ κάποια σταματούν εντελώς τους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν υπάρχει ενδεδειγμένη διάρκεια ύπνου σε αυτή την ηλικία. Αφήστε το παιδί σας να κοιμάται όσο θέλει εκείνο. 

  • Μην αφήνετε μικρά αντικείμενα κοντά στο νήπιο, μπορεί να τα βάλει στο στόμα του και να πνιγεί. 
  • Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη μόνο του, ειδικά σε ψηλά σημεία (σκάλες, μπαλκόνια, παράθυρα κλπ.) ή κοντά σε νερό (πισίνα, δεξαμενές, λίμνη, θάλασσα κλπ.), γιατί πλέον το παιδί σας περπατά ή τρέχει, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να πέσει ή να πνιγεί. 
  • Μην αφήνετε κοντά του επικίνδυνα αντικείμενα (δοχεία με καυτό υγρό, μαχαίρια, τραπεζομάντιλο μακρύ ή καλώδια που θα μπορούσε να τραβήξει από εκεί που βρίσκεται κλπ.). Κατεβείτε στο ύψος του και ψάξτε να βρείτε πρώτοι τις πρίζες, τις αιχμηρές γωνιές, τα φάρμακα και οτιδήποτε δυνητικά επικίνδυνο για το παιδί.

Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο ανάπτυξης. Αν δεν συμβαδίζουν οι παρατηρήσεις με την ηλικία του παιδιού, δεν σημαίνει πως δεν αναπτύσσεται σωστά. Για οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία σας, καλό είναι να απευθύνεστε στον παιδίατρό σας.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version