18 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών

Στο πλαίσιο της ετήσιας εκστρατείας «Ευρωπαϊκή Μέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά», που συντονίζεται από την Ε.Ε. μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Επιδημιών (ECDC), έχει καθιερωθεί η 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Αντιβιοτικών. Κύριος στόχος είναι να τονιστεί η σημασία της υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών, ενθαρρύνοντας το κοινό να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των γιατρών […]
16 Νοεμβρίου 2012 | 17:40

Στο πλαίσιο της ετήσιας εκστρατείας «Ευρωπαϊκή Μέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά», που συντονίζεται από την Ε.Ε. μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Επιδημιών (ECDC), έχει καθιερωθεί η 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Αντιβιοτικών. Κύριος στόχος είναι να τονιστεί η σημασία της υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών, ενθαρρύνοντας το κοινό να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των γιατρών για την ορθή λήψη τους.

Μάλιστα, η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση* στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στον επιστημονικό κόσμο. Όπως επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η χώρα μας απειλείται να επιστρέψει στην προ πενικιλίνης εποχή, όπου απλές λοιμώξεις οδηγούσαν στο θάνατο.

Τα αντιβιοτικά προορίζονται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς). Oι περισσότερες, όμως, από τις λοιμώξεις θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα περίπου 3 ημερών.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν το κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε αντιβίωση». Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αρκεί είτε μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποια από τα γνωστά προϊόντα σε μορφή παστίλιας, που περιέχουν αντιμικροβιακά / αντισηπτικά συστατικά, ή, αν υπάρχει φλεγμονή, ένα αντιφλεγμονώδες σε παστίλια, που καταπραΰνει το λαιμό.

Αντίθετα, τα σκευάσματα για το λαιμό που περιέχουν αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά για τον πόνο και τη φλεγμονή του πονόλαιμου, γιατί τα συμπτώματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιογενούς αιτιολογίας. Επιπλέον, ευνοούν την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Για το λόγο αυτό, οι Γαλλικές Υγειονομικές Υπηρεσίες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών, διέταξαν την απόσυρση από την αγορά όλων των σκευασμάτων που περιέχουν αντιβιοτικά και προορίζονται για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου.

Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία, αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν κακή χρήση. Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις που δεν είναι δραστικό (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο. Κάθε άνθρωπος παθαίνει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων.  

Να θυμάστε…

1. Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά. 2. Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό. 3. Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που θα είναι ανθεκτικά, αυξάνοντας, κατά συνέπεια, τόσο τη νοσηρότητα όσο και τη θνησιμότητα των ασθενών. 4. Οι απλές λοιμώξεις, στην πλειοψηφία τους, αυτοθεραπεύονται. 5. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν περιέχουν αντιβιοτικά. *Πηγή www.medlabnews.gr

imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version