Εάν το μωρό γκρινιάζει και δείχνει να πονάει, ίσως ενοχλείται από κάποια συστατικά που υπάρχουν στο διαιτολόγιό σας. Μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση, δοκιμάστε να μην καταναλώνετε κάποιες τροφές.
Εσπεριδοειδή
Επειδή το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού είναι ακόμα ανώριμο, είναι πιθανό να δυσκολευτεί να επεξεργαστεί κάποια συστατικά των εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα να δείχνει εκνευρισμό, να έχει αναγωγές ή ακόμα και ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας. Μην παραβλέψετε όμως να αντικαταστήσετε το καθημερινό φρούτο ή χυμό σας με κάποια άλλη πηγή βιταμίνης C, όπως για παράδειγμα το μάνγκο.
Καυτερά φαγητά
Μπορεί να τρώτε καθημερινά πιπεριές και το μωρό σας να μην δείχνει κανένα σημάδι ανησυχίας. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να φάτε μια πιρουνιά από ένα καυτερό κινέζικο πιάτο και μετά το θηλασμό το μωρό να γκρινιάζει για ώρες. Μόνο οι δικές του αντιδράσεις μπορούν να σας επισημάνουν εάν χρειάζεται να επαναθεωρήσετε τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύετε ή όχι. Στην περίπτωση που δεν φαίνεται να συμφωνεί με το γούστο σας στα έντονα καρικεύματα, δοκιμάστε να προσθέσετε ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα σας χρησιμοποιώντας άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά που δεν «καίνε», όπως το τζίντζερ. Σκόρδο
Έχει την ιδιότητα να προσδίδει στο μητρικό γάλα ένα ιδιαίτερο άρωμα που μπορεί να μην αρέσει και τόσο στο μωρό σας. Στην Ιταλία, όπου το σκόρδο χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά καθημερινά πιάτα, οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να το αποφεύγουν κατά τους πρώτους μήνες του θηλασμού. Από την άλλη, στην Ινδία, όπου επίσης καταναλώνεται πολύ, οι γυναίκες ενθαρρύνονται να φάνε ό,τι και όσο θέλουν με τη λογική ότι το μωρό πρέπει σταδιακά να προσαρμοστεί στις «ενήλικες» γεύσεις. Για την δική σας περίπτωση πάντως, το δικό σας μωρό θα σας πείσει ποια είναι η σωστή τακτική.
Φιστίκια
Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει τροφικές αλλεργίες, θα ήταν καλύτερο το μωρό σας να μην έρθει σε επαφή με τους αλλεργιογόνους παράγοντες που υπάρχουν στα φιστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς.. Για το λόγο αυτό, η La Leche League International συμβουλεύει να αποφύγετε την κατανάλωσή τους όσο θηλάζετε. Εάν ωστόσο, τρώτε φιστίκια και αναρωτιέστε πώς θα αντιληφθείτε τυχόν αλλεργία στο μωρό, αναζητήστε συμπτώματα όπως εξανθήματα, έκζεμα ή δύσπνοια. Γαλακτοκομικά Κάποια παιδιά έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και μπορεί να παρουσιάσουν αντιδράσεις στα αλλεργιογόνα που προέρχονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που τρώτε εσείς και που εισέρχονται στο μητρικό γάλα. Σύμφωνα με την La Leche League International, τα συχνότερα συμπτώματα αλλεργίας ή δυσανεξίας στα γαλακτοκομικά είναι οι κολικοί, οι εμετοί και το έκζεμα και σπανιότερα η παρουσία αιμορραγικών κενώσεων. Εάν υπάρχουν τέτοια σημάδια, δοκιμάστε να σταματήσετε να τρώτε γαλακτοκομικά για να δείτε εάν θα βελτιωθεί η κατάσταση τις επόμενες μέρες, πάντα σε άμεση συνεννόηση με τον παιδίατρό σας. Πολύ σπάνιες είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις του μωρού και στην κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος από τη μητέρα. Αλκοόλ Οι ειδικοί προτείνουν την πλήρη αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη γαλουχία. Εάν όμως θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ, θα πρέπει να θυμάστε ότι ένα μικρό ποσοστό περνάει στο μητρικό γάλα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, οι παρενέργειες στο μωρό εξαιτίας της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ κατά το θηλασμό περιλαμβάνουν υπνηλία ή λήθαργο, αδυναμία, διαταραχές στην πρόσληψη βάρους. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παραγωγή γάλακτος από τη μητέρα. Για αυτό συστήνεται η κατανάλωση αλκοόλ να απέχει τουλάχιστον 2 ώρες από τον θηλασμό, χρόνος που χρειάζεται για να απομακρυνθεί το αλκοόλ από τον οργανισμό. H συνιστώμενη ποσότητα είναι ίση με 1 ποτήρι μπύρας ή ένα ποτήρι κρασί την ημέρα. Κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας απαιτεί περισσότερο χρόνο αποχής από τον θηλασμό. Ψάρι Ο λόγος για τον οποίο συχνά οι γυναίκες που θηλάζουν ενθαρρύνονται να μην τρώνε ψάρια, δεν έχει να κάνει με τυχόν αλλεργίες ή δυσκολίες στην πέψη που μπορεί να προκληθούν στο μωρό, αλλά με το γεγονός ότι ο υδράργυρος που υπάρχει στα μεγάλα ψάρια απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, οι γυναίκες που θηλάζουν δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από μία φορά την εβδομάδα ψάρια και θαλασσινά και, μάλιστα, να προτιμούν όσα είναι μικρά και κατά συνέπεια δεν περιέχουν ποσότητες υδραργύρου (π.χ. γαρίδες, σαρδέλα, μπαρμπούνι κ.λπ.). Αυτά που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα μεγάλα σε μέγεθος ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο τόνος, ο καρχαρίας κ.λπ. Μέντα και δυόσμος Θεωρείται ότι μειώνουν την ποσότητα του μητρικού γάλακτος, γι’ αυτό θα πρέπει να τα αποφεύγετε σε μεγάλες ποσότητες. Μπορείτε, για παράδειγμα, να τα βάλετε σαν μυρωδικό στο φαγητό σας αλλά όχι να πίνετε αφέψημα μέντας –αντικαταστήστε το με χαμομήλι που έχει συνήθως καταπραϋντική δράση και στα μωρά. Προσοχή επίσης στις καραμέλες για λαιμό που περιέχουν συμπυκνωμένα αιθέρια έλαια μέντας. Καφές Μπορείτε να απολαμβάνετε μια μέτρια ποσότητα καθημερινά (ένα με δύο φλιτζάνια), αλλά αν το παρακάνετε (καταναλώσετε περίπου 750 ml καφέ/ημέρα) μπορεί το μητρικό γάλα σας να προκαλέσει εκνευρισμό στο μωρό σας. Μετά τον τρίτο μήνα, ο οργανισμός του μωρού είναι σε θέση να επεξεργαστεί καλύτερα την καφεΐνη και οι πιθανότητες να ενοχλείται από τον καφέ σας είναι λιγότερες. Με τη συνεργασία του Γεώργιου Αντωνογεώργου (Παιδίατρος, Βιοστατιστικός – Επιδημιολόγος)