Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας Hebrew SeniorLife, που συνεργάζεται με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η καθημερινή κατανάλωση τριών μερίδων γάλακτος και γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά «χτίζει» γερά οστά σε ανθρώπους μέσης ηλικίας.
Οι ειδικοί βασίστηκαν σε στοιχεία 3.200 περίπου εθελοντών, που συμμετείχαν σε παλαιότερη μελέτη μεγάλης κλίμακας. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι η συστηματική κατανάλωση αυτών των γαλακτοκομικών προσφέρει προστασία ενάντια στην οστεοπόρωση και τα κατάγματα των οστών σε μεσήλικες. Πιο συγκεκριμένα, όσοι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι καθημερινά καταναλώνουν τουλάχιστον τρεις μερίδες γάλακτος και γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά, είχαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα. «Τα συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία των οστών», τονίζει η δρ. Σιβάνα Σάνι, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλα γαλακτοκομικά, όπως το παγωτό και η κρέμα, αφού οι θρεπτικές τους ουσίες είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενώ -αντίθετα- περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών», συμπληρώνει.