«Όπως φας, θα κοιμηθείς»

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα διατροφικά μας μοτίβα επηρεάζουν σημαντικά τη διάρκεια του ύπνου μας. 
19 Φεβρουαρίου 2013 | 12:53

Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Ιατρική Σχολή Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η κατανάλωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών συμβάλλει καθοριστικά στη διάρκεια του νυχτερινού μας ύπνου.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Appetite», χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την εθνική μελέτη «National Health and Nutrition Examination Survey» (NHANES), που είχε πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ.

Οι εθελοντές, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: Σε αυτούς που κοιμούνταν πολύ λίγο (λιγότερο από 5 ώρες), σε αυτούς που κοιμούνταν λίγο (5-6 ώρες), σε αυτούς που κοιμούνταν κανονικά (7-8 ώρες) και σε αυτούς που κοιμούνταν πολύ (πάνω από 9 ώρες).

Παράλληλα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους στις μετρήσεις και όλες εκείνες τις πληροφορίες των συμμετεχόντων που αφορούσαν την καθημερινή τους διατροφή: πρόσληψη θερμίδων, κατανάλωση νερού και θρεπτικά συστατικά γευμάτων.    

Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι υπήρχαν σαφείς διαφορές μεταξύ των τεσσάρων ομάδων. Η πρώτη ομάδα είχε τη μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων, και ακολουθούσε μείωση στην επόμενη ομάδα κ.ο.κ.  

Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, η μεγαλύτερη ποικιλία υπήρχε σε όσους κοιμούνταν 7-8 ώρες και η μικρότερη σε όσους κοιμούνταν λιγότερο από 5 ώρες (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία).

Επίσης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πολύ μικρή διάρκεια ύπνου συνδεόταν με μικρότερη κατανάλωση νερού βρύσης, λυκοπενίου (φρούτα και λαχανικά) και υδατανθράκων. Η μικρή διάρκεια ύπνου συνδεόταν με μικρότερη πρόσληψη βιταμίνης C, νερού, σεληνίου (ξηροί καρποί, κρέας και όστρακα), αλλά και με μεγαλύτερη πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης (πράσινα φυλλώδη λαχανικά). Η μεγάλη διάρκεια ύπνου φάνηκε να συνδέεται με μικρότερη πρόσληψη θεοβρομίνης (σοκολάτα και τσάι), δωδεκανοϊκού οξέος (κορεσμένο λίπος), χολίνης (αυγά και λιπαρά κρέατα) και υδατανθράκων, καθώς και με μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως δηλώνει ο δρ. Μάικλ Γκράντνερ, το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται κανονικά, δηλαδή 7-8 ώρες κάθε νύχτα, διαφέρουν σε ό,τι αφορά το διατροφικό προφίλ τους από εκείνους που κοιμούνται περισσότερο ή λιγότερο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τόσο η μικρή όσο και η μεγάλη διάρκεια ύπνου συνδέονται με κατανάλωση μικρότερης ποικιλίας τροφών», εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει: «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο κάποιος που θα άλλαζε τα διατροφικά μοτίβα του θα κατάφερνε να αλλάξει και τα μοτίβα του ύπνου του. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο, το οποίο πρέπει να εξερευνήσουμε, καθώς τόσο ο ελάχιστος ύπνος όσο και ο πολύς ύπνος έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας (διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά). Εάν καταφέρουμε να ανακαλύψουμε το ιδανικό ‘μείγμα’ θρεπτικών συστατικών και θερμίδων για την προαγωγή του καλού ύπνου, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση όλων αυτών των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου».

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version