Είσαι έγκυος; Φάε αυγά!

Η κατανάλωση αυγών κατά την εγκυμοσύνη «θωρακίζει» την υγεία του εμβρύου στη μετέπειτα ζωή του, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
22 Φεβρουαρίου 2013 | 11:34

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, η πρόσληψη χολίνης από τις εγκύους, που απαντάται κυρίως στα αυγά, φαίνεται να αποτελεί ασπίδα ενάντια σε νόσους και παθήσεις του μωρού, από την εμβρυϊκή μέχρι την ενήλικη ζωή του.

Στην έρευνά τους, συμμετείχαν 26 έγκυοι, που διένυαν τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης τους, τις οποίες χώρισαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκαν 480ml χολίνης, ενώ στη δεύτερη 930ml, στο καθημερινό τους διατροφολόγιο (αυγά, κρέας, φασόλια και μπρόκολο) ή με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αλλαγές των επιγενετικών δεικτών, δηλαδή των χημικών ουσιών που προσδένονται στο DNA και επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων. Αυτό που ήθελαν να δουν ήταν αν οι συγκεκριμένοι δείκτες, των οποίων η δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, «δουλεύουν» σωστά ή όχι. 

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι στη δεύτερη ομάδα υπήρχε αυξημένη πρόσδεση ουσιών στο DNA της εγκύου, πράγμα που πυροδοτούσε αλλαγές στα γονίδια που ευθύνονται για τη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας του οργανισμού της.

Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης που έχει συνδεθεί με μακροχρόνιο στρες και μεταβολικές διαταραχές, ήταν εξαιρετικά μειωμένη. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα του εμβρύου να είναι πεσμένα κατά 35% περίπου.

Όπως αναφέρει η δρ. Ίβα Πρέσμαν, επικεφαλής της μελέτης, οι έγκυοι που έχουν έντονο στρες ή ακόμα και κατάθλιψη, που οφείλονται κατά βάση στην αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης, θα μπορούσαν να λαμβάνουν συμπληρώματα χολίνης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το φυλλικό οξύ. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμά ότι θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως π.χ. η δισχιδής ράχη

Και συμπληρώνει: «Όπως δείχνουν τα ευρήματά μας, η πρόσληψη χολίνης ίσως θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση από την εμβρυϊκή έως την ενήλικη ζωή των ανθρώπων, κάτι που είναι σχετικά νέο στην επιστημονική κοινότητα».

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version