10 tips που θα σας βοηθήσουν να μείνετε έγκυος

Αν το καμπανάκι της μητρότητας έχει χτυπήσει και έχετε ξεκινήσει τις προσπάθειες για να φέρετε στον κόσμο το... διάδοχο, οι ακόλουθες συμβουλές θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες!  
15 Απριλίου 2013 | 15:46

1. Μείνετε πιστές στον κύκλο σας

Μετρώντας τις μέρες του εμμηνορρυσιακού σας κύκλου, θα γνωρίζετε πότε έχετε τις γόνιμες μέρες σας. Η ωορρηξία γενικά πραγματοποιείται περίπου 2 εβδομάδες πριν ξεκινήσει η περίοδός σας, και θα παρατηρήσετε αλλαγές τόσο στα κολπικά υγρά, που θα είναι πιο διαφανή και κολλώδη, όσο και στη θερμοκρασία του σώματός σας, που θα είναι πιο αυξημένη από ό,τι συνήθως.   

2. Κάνετε «στρατηγικό» σεξ

Όσο ευχάριστο κι αν είναι, το να αυξήσετε τη συχνότητα της σωματικής επαφής με το σύντροφό σας δεν είναι και το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Προτιμότερο είναι να επιλέγετε την κατάλληλη στιγμή για να κάνετε σεξ. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να συλλάβετε τις μέρες μεταξύ της 1ης και 3ης πριν από την ωορρηξία, οπότε δοκιμάστε τότε και κάντε ένα μικρό διάλειμμα μετά.

3. Επιλέξτε βοηθητικές στάσεις

Όσο πιο κοντά έρθει το σπέρμα στη βλέννα που καλύπτει τον κόλπο, τόσο πιο πιθανό είναι να επιβιώσει από την οξύτητά του, οπότε προτιμήστε μια στάση που επιτρέπει τη βαθιά διείσδυση. Για να βελτιστοποιήσετε τις πιθανότητες της σύλληψης, βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας δεν θα απομακρυνθεί αμέσως μετά την εκσπερμάτιση, ενώ εσείς καλό είναι να μείνετε ξαπλωμένες για περίπου μισή ώρα – αν σηκωθείτε, ενδέχεται το σπέρμα να γλιστρήσει έξω χωρίς να έχει φτάσει καν στον κόλπο σας.

4. Επιδιώξτε τον οργασμό

Έρευνες δείχνουν ότι ο οργασμός κατά τη διάρκεια της πράξης αυξάνει τις πιθανότητες της γονιμοποίησης. Οι αλκαλικές εκκρίσεις της μήτρας και του κόλπου κατά τον οργασμό συμβάλλουν στην κινητικότητα του σπέρματος, ενώ η κολπική συστολή το βοηθά να κατευθυνθεί στις ωαγωγούς σάλπιγγες, ιδιαίτερα αν ο οργασμός σας προηγηθεί ή γίνει παράλληλα με του συντρόφου σας.    

5. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε

Το άγχος είναι ικανό να παρέμβει στην προσπάθεια σύλληψής σας, επειδή επηρεάζει τις ορμόνες που «δίνουν εντολή» στις ωοθήκες σας να απελευθερώσουν ωάρια. Αν είστε στρεσαρισμένη, ενδέχεται να έχετε ωορρηξία αργότερα στον κύκλο σας ή ακόμα και καθόλου. Προσπαθήστε να βρίσκετε χρόνο μέσα στη μέρα για κάθε είδους ψυχαγωγία, που σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει. Ορισμένες γυναίκες κάνουν διάφορες δραστηριότητες, όπως γιόγκα, βελονισμό ή μασάζ, για να μειώσουν το άγχος της σύλληψης.  

6. Να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος

Ανάλογα με τη ηλικία σας και τη γενικότερη υγεία σας, μπορεί να περάσει πολύ περισσότερος χρόνος για να συλλάβετε από ό,τι περιμένατε. Υπάρχουν ζευγάρια που συνέλαβαν μετά από προσπάθειες 3 μηνών, και άλλα που χρειάστηκαν χρόνια για να το πετύχουν. Ωστόσο, αν προσπαθείτε για μεγαλύτερο διάστημα από 1 χρόνο, καλό θα ήταν να στραφείτε σε κάποια θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.    

7. Κόψτε τις ανθυγιεινές συνήθειες

Η διατροφή σας και ορισμένες σας συνήθειες τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα χρειαστούν κάποια αναπροσαρμογή. Είστε οπαδός του καφέ; Σας αρέσει το σούσι; Πίνετε καθημερινά λίγο κρασάκι; Καπνίζετε συστηματικά; Όλα αυτά σχετίζονται με πιθανές επιπλοκές γονιμότητας και κύησης. Κάποια συμπληρώματα για να δοκιμάσετε: έλαιο ηράνθεμου, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού και προβιοτικά.  

8. Εξετάστε το ιατρικό ιστορικό σας

Καλό είναι να μελετήσετε με το γιατρό σας αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ιδιαίτερες καταστάσεις ασθενειών στην οικογένειά σας, όπως είναι ο διαβήτης ή κάποια γενετική προδιάθεση, προκειμένου να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε αν λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό σας, επειδή ορισμένα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και αποβολές.

9. Επιστρέψτε στα φυσιολογικά επίπεδα βάρους

Είτε είστε παχουλή είτε αδύνατη, η υγεία σας επηρεάζει τη γονιμότητά σας. Προκειμένου να λαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο, για να ξεκινήσετε μια διατροφή προ-εγκυμοσύνης. Τα περιττά κιλά μπορούν να σταθούν εμπόδιο σε μια επιτυχή σύλληψη και να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Από την άλλη, ένα βάρος μικρότερο από το φυσιολογικό ενδέχεται να δημιουργήσει ανωμαλίες στον κύκλο σας, καθιστώντας τη σύλληψη ακόμα πιο δύσκολη.   

10. Προσθέστε φυλλικό οξύ στο διατροφολόγιό σας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν θα ήταν καλό να προσλαμβάνουν 400 mcg φυλλικού οξέος καθημερινά. Μην ξεχνάτε ότι ο νευρικός σωλήνας του εμβρύου αναπτύσσεται στις πρώτες 28 μέρες μετά τη σύλληψη, οπότε ενδέχεται ακόμα να μη γνωρίζετε ότι είστε έγκυος. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το σπανάκι, το κίτρο, τα όσπρια και τα δημητριακά.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version