Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», λύθηκε επιστημονικά το μυστήριο που κάνει τα μωρά να χαλαρώνουν και να γαληνεύουν με τη συνεχή κίνησή τους στην αγκαλιά μας.
Στη μελέτη που πραγματοποίησαν σε ποντίκια ερευνητές από το Ινστιτούτο για την Επιστήμη του Εγκεφάλου «RIKEN», στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, φάνηκε ότι το ρυθμικό κούνημα ρίχνει τους καρδιακούς τους παλμούς. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, αυτό οφείλεται στην ακούσια ενεργοποίηση των μηχανισμών ανίχνευσης κίνησης του νευρικού συστήματος, οι οποίοι ελέγχονται από την παρεγκεφαλίδα του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα, αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι ότι, όταν έπιαναν τα μικρά από το σβέρκο κουνώντας τα ελαφρά και τα σήκωναν από το έδαφος, τότε εκείνα ηρεμούσαν. Αυτή η κίνηση είναι κάτι που γίνεται από τα περισσότερα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου, προκειμένου να μεταφέρουν τα μωρά τους σε ασφαλή φωλιά ή να τα μετακινήσουν για οποιονδήποτε λόγο.
Όπως εξηγεί η δρ. Κούμι Κουρόντα, επικεφαλής της μελέτης, «αυτή η ήρεμη και ακούσια αντίδραση των μικρών ποντικών είναι παρόμοια με εκείνη των μωρών και βοηθά τη μητέρα στο δύσκολο ρόλο της, αλλά και όποιον άλλον τελεί υπό το ρόλο της μητέρας». Και προσθέτει: «Επιπλέον, η κατανόηση αυτής τους της συμπεριφοράς μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στον τρόπο που οι γονείς διαχειρίζονται το έντονο κλάμα των παιδιών τους, μιας και δυστυχώς αυτό αποτελεί τον πιο συχνό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση παιδικής κακοποίησης».