Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Environmental Research», ο θόρυβος από την κίνηση των οχημάτων συμβάλλει στην εμφάνιση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στα παιδιά.

Στη μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας του Κέντρου Ερευνών για την Περιβαλλοντική Υγεία «Χέλμχολτς», συμμετείχαν περίπου 900 παιδιά, ηλικίας 10 ετών. Σκοπός τους ήταν να συσχετίσουν το επίπεδο θορύβου κοντά στο σπίτι κάθε παιδιού, με τη συμπεριφορά του.

Αυτό, λοιπόν, που παρατήρησαν είναι ότι εκείνα που ζούσαν πιο κοντά σε δρόμο όπου υπήρχε αρκετός θόρυβος, είχαν ήδη προβλήματα αϋπνίας, ενώ παρουσίαζαν και άλλα συμπτώματα, όπως η υπερβολική ανησυχία. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συμπέραναν ότι τα παιδιά που εκτίθονταν σε υψηλά επίπεδα θορύβου είχαν κατά μέσο όρο 28% περισσότερα συμπτώματα υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής, συγκριτικά με εκείνα που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Κάρλα Τίσλερ: «Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως είναι και ο θόρυβος από την κίνηση των οχημάτων, επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία, κυρίως των παιδιών». Και προσθέτει: «Ο έντονος και συνεχής θόρυβος από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων επιδρά στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, αφού είτε προκαλεί αύξηση του επιπέδου των ορμονών του στρες είτε διαταράσσει τον ύπνο, γεγονός  που έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως είναι και η αδυναμία συγκέντρωσης».