Αμερικανοί επιστήμονες σε σχετική μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Appetite» υποστηρίζουν πως αν θέλουμε τα παιδιά μας να καταναλώνουν λαχανικά καλό είναι να τους δίνουμε και νερό μαζί με το φαγητό. Στην έρευνα συμμετείχαν 75 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών.
Όσα από αυτά έπιναν το περισσότερο νερό είχαν πιο υγιεινές διατροφικές προτιμήσεις από εκείνα που έπιναν το λιγότερο. Όταν, είχαν το μεσημέρι και το βράδυ ένα ποτήρι νερό δίπλα στο πιάτο τους, έτρωγαν περισσότερα ωμά λαχανικά, απ’ ότι όταν είχαν δίπλα τους ένα ποτήρι αναψυκτικό. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Μπετίνα Κόρνγουελ, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον: «Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία να συσχετίζουν τα γλυκά και πλούσια σε θερμίδες εδέσματα όπως τα αναψυκτικά, με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, αλάτι ή και ζάχαρη όπως τα πατατάκια και τα χάμπουργκερ. Έτσι, η λύση για τα παιδιά που αποστρέφουν το πρόσωπό τους στη θέα μιας σαλάτας, είναι να φύγουν κατ’ αρχήν τα αναψυκτικά από το οικογενειακό τραπέζι και να αντικατασταθούν με νερό».