Συχνά οι γυναίκες παραπονιούνται ότι οι σύζυγοί τους δεν τους ακούν και ότι γι’ αυτό δεν επικοινωνούν μαζί τους. Σύμφωνα με τις συγγραφείς του βιβλίου How To Get Your Husband to Listen to You οι συγγραφείς Nancy Cobb και Connie Grigsby, μας λένε ότι δεν ισχύει ότι οι άντρες δεν μας ακούν. Απλώς εξαιτίας της λειτουργίας του εγκεφάλου τους λειτουργούν διαφορετικά από εμάς. Και μας εξηγούν γιατί νομίζουμε ότι δεν μας ακούν
1. Μιλάμε πολύ
Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουμε από το σύνδρομο: «οι άλλοι δε με προσέχουν…άρα δεν με ακούν». Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε το σύνδρομο «δεν με ακούν» μιλάμε περισσότερο. Κι όμως όπως μας διαβεβαιώνουν οι έρευνες οι σύζυγοι θα άκουγαν περισσότερο τις συντρόφους τους, αν εκείνες του έλεγαν αυτό που ήθελα μέσα σε λίγα λεπτά. Η επικοινωνιολόγος και συγγραφέας Carla Rieger, μας λέει πως ένας μέσος ενήλικος δεν μπορεί να δώσει αληθινή σημασία σε κάποιον που μιλάει πάνω από 7 λεπτά. Αν ανήκετε στις αμετανόητες φλύαρες, τουλάχιστον κάθε τόσο κάντε μια παύση.
2. Τον βρίσκουμε σε λάθος στιγμή
Τις περισσότερες φορές εμείς οι γυναίκες αρχίζουμε να μιλάμε στο σύντροφό μας, ενώ ήδη ασχολείται με κάτι άλλο. Διαβάζει εφημερίδα, είναι στον υπολογιστή, ή βλέπει τηλεόραση. Αν προσπαθούσαμε να του μιλήσουμε τη στιγμή που είναι χαλαρός σίγουρα θα κερδίζαμε αν όχι το 100 τουλάχιστον το 90% της προσοχής του.
3. Πιστεύουμε ότι δεν μας ακούει
Αν σας προκύπτουν συχνά τα δύο προηγούμενα, σίγουρα τότε θα παραπονιέστε ότι ο σύντροφός σας δε σας ακούει: Κι όμως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι σίγουρα σας ακούει απλώς δεν «επικοινωνείτε» σωστά την επιθυμία σας να σας προσέξει. Όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου «ακούει αλλά κάνει την κορόιδα».
4. Μιλάμε με υπαινιγμούς
Συνήθως εμείς οι γυναίκες χρησιμοποιούμε υπαινιγμούς γιατί δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι απαιτητικό. Για παράδειγμα αντί να πούμε «δε θέλω να μαγειρέψω απόψε γιατί είμαι κουρασμένη», λέμε: «ποπο, είμαι πτώμα… χάλια, τι να φτιάξω πάλι απόψε που είμαι τόσο κουρασμένη;» Στη συγκεκριμένη ερώτηση εκείνος θα απαντήσει: «να έφτιαχνες μια μακαρονάδα;» Εμείς πάλι θα νομίσουμε ότι δεν άκουσε τίποτε από τα υπόλοιπα. Απόλυτα λογικό, μας λέει η Grigsby. Οι άντρες προτιμούν τις ευθείς ερωτήσεις. Και απαντούν μόνον σε ότι του ρωτάμε. Προφανώς τα υπόλοιπα τα θεώρησε φλυαρίες
5. Έχουμε παρακλητικό, δεικτικό, ή επικριτικό ύφος.
Μήπως να αφήναμε το ύφος του κύριου καθηγητή στη σχέση μας; Η ακόμη χειρότερα το ύφος του θύματος;
6. Δεν μιλάμε… γκρινιάζουμε
Όλες οι γυναίκες γνωρίζουμε ότι η γκρίνια δεν αρέσει καθόλου στους άντρες. Επιπροσθέτως τον κάνει να νιώθει σαν παιδάκι. Η γκρίνια αποτελεί τον πιο ενοχλητικό χειρισμό για έναν άντρα μας διαβεβαιώνει η Grigsby. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θέλετε κάτι από αυτόν, αντί να γκρινιάζετε για δεκάδες πράγματα που ΔΕΝ κάνει, ζητήστε του απλώς να κάνει αυτό που θέλετε να κάνει. Θα το εκτιμήσει.
7. Του λέμε δυσάρεστα πράγματα
Έχουμε μια τάση προς την κινδυνολογία (Α, ξέρεις ποιος πέθανε σήμερα;). Επίσης μπορεί να του παραπονιόμαστε, να του γκρινιάζουμε, ή να το περιμένουμε στη γωνία για να του αναθέσουμε κάποια δουλειά που εκείνος επιμελώς αποφεύγει.
8. Ακούει αλλά δεν προλαβαίνει να μιλήσει
Γιατί μονοπωλούμε τη συζήτηση
9. Η τηλεόραση είναι ανοιχτή
10. Έχει μπροστά το φαγητό του
*Επίσης «παίζει» ακόμη ένας λόγος πιο σπάνιος αλλά σαφώς υπαρκτός: Να μην ακούει επειδή έχει χάσει το ακουστικό του!