5 τρόποι να «δεθεί» ένας μπαμπάς με το μωρό του

Οι σημερινοί μπαμπάδες συμμετέχουν πλέον αρκετά στην ανατροφή των παιδιών τους συγκριτικά με τις παλαιότερες γενιές, κι αυτό είναι πολύ καλό για όλη την οικογένεια. Έχουν αντιληφθεί εδώ και χρόνια ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι κοινή υπόθεση και των δύο γονιών. Ωστόσο, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, ο πατέρας δυσκολεύεται να […]
5 Αυγούστου 2013 | 10:40

Οι σημερινοί μπαμπάδες συμμετέχουν πλέον αρκετά στην ανατροφή των παιδιών τους συγκριτικά με τις παλαιότερες γενιές, κι αυτό είναι πολύ καλό για όλη την οικογένεια. Έχουν αντιληφθεί εδώ και χρόνια ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι κοινή υπόθεση και των δύο γονιών. Ωστόσο, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, ο πατέρας δυσκολεύεται να αποκτήσει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο. Βλέποντας τον άρρηκτο δεσμό της μάνας με το μωρό της, με τη μοναδικότητα που τον διακρίνει, συχνά αισθάνεται ότι… δεν έχει και πολλές ελπίδες! Πώς θα μπορούσε να πλησιάσει έστω και λίγο αυτή τη μαγική οικειότητα που έχουν μεταξύ τους ή απλά να μάθει τι πρέπει να κάνει και ο ίδιος ώστε να προσεγγίσει το μωρό του; Στην αρχή η μητέρα έχει ένα προβάδισμα λόγω του θηλασμού, η υπόλοιπη όμως φροντίδα του βρέφους μπορεί να μοιράζεται από τους δύο γονείς. Εκτός από την ψυχική στήριξη που προσφέρει στη σύντροφό του, η αλήθεια είναι ότι ένας μπαμπάς αναπτύσσει το δεσμό με το μωρό του από τη στιγμή της γέννησης με ένα δικό του ιδιαίτερο τρόπο – εξίσου σημαντικό με αυτόν της μητέρας. Να, λοιπόν, 5 τρόποι για να καλλιεργήσετε τη σχέση με το μωρό σας: 

1. «Πλατσουρίστε» μαζί του  Το καθημερινό του μπάνιο είναι μια μαγική διαδικασία, που μπορείτε είτε να τη μοιραστείτε με τη σύντροφό σας είτε να την κάνετε και μόνος σας, ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθείτε με το μωρό σας, να το εξοικειώσετε με το νερό και να παίξετε μαζί του.

2. Αναλάβετε το καθήκον της… πάνας

Ένα μωρό χρειάζεται να αλλάξει αμέτρητες πάνες κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής του, οπότε προσπαθήστε να μετατρέψετε αυτές τις στιγμές σε κάτι ουσιαστικό. Η αλλαγή της πάνας είναι ένας τρόπος να ασχοληθείτε με το μικρό σας, να το αγγίξετε, να επικοινωνήσετε και να εξοικειωθείτε μαζί του. Προσπαθήστε, όση ώρα το αλλάζετε, να εστιάσετε το βλέμμα σας στο δικό του και να του μιλάτε. Θα δείτε ότι θα απολαμβάνει τη φροντίδα σας και θα χαίρεται κάθε φορά που θα έχετε αυτή την προσωπική επαφή μαζί του. Ο δεσμός σας έτσι θα γίνεται όλο και πιο δυνατός!

3. Τι θα λέγατε για μια νυχτερινή βάρδια;

Όταν ένα μωρό ξυπνάει ξαφνικά μέσα στη νύχτα, είναι πολύ πιθανό να θέλει να φάει και μάλλον χρειάζεται τη μαμά του. Μη θεωρήσετε, όμως, ότι εσείς είστε περιττός. Τα μωρά δεν αποκοιμούνται πάντα αμέσως μετά το θηλασμό. Θα μπορούσατε, λοιπόν, να το πάρετε στην αγκαλιά σας και να το νανουρίσετε. Κρατήστε το τρυφερά, σιγοψιθυρίστε του ένα τραγουδάκι και κάντε το να αφεθεί γαλήνια στα χέρια σας λέγοντάς του πόσο πολύ το αγαπάτε… Αν έχει περάσει στο μπουκάλι, τότε θα μπορούσατε να το μοιραστείτε, ένα βράδυ ο ένας γονιός, το άλλο ο άλλος γονιός.

4. Κρατήστε το «κοντά σας»

Ένας μάρσιπος είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος για να έρθετε κοντά με το μωρό σας. Το να μπορείτε να κουβαλάτε το μικρό σας επάνω σας σας δίνει τη δυνατότητα να δεθείτε μαζί του και να το νιώσετε. Αυτή η άμεση επαφή μπορεί να κάνει έναν πατέρα πραγματικά να λάμψει από ευτυχία. «Φορέστε», λοιπόν, το μωράκι σας και κάντε έναν περίπατο οι δυο σας… είναι βέβαιο ότι θα το απολαύσετε από κοινού!

5. Παλιμπαιδίστε ελεύθερα!

Οι μπαμπάδες είναι πιο «κατάλληλοι» από τις μαμάδες για παιχνίδι και φυσικές δραστηριότητες με τα παιδιά τους – δεδομένου, βέβαια, ότι θα έχουν γίνει τουλάχιστον 6 μηνών. Εκτός από τις αγκαλιές, τα φιλάκια και τα τινάγματα στον αέρα, που του προκαλούν αυθόρμητα γέλια, μπορείτε να το πηγαίνετε περίπατο στο πάρκο με το καρότσι ή να το βάλετε για λίγο στους ώμους σας, και πολλά άλλα που θα σκαρφιστείτε. Έτσι, θα μοιραστείτε μαζί του στιγμές ξεγνοιασιάς και χαράς, ενώ παράλληλα θα το βοηθήσετε να εξασκήσει τους μυς του και να αναπτύξει την αίσθηση της ισορροπίας και του συντονισμού. Διδακτικό αλλά και διασκεδαστικό, δεν συμφωνείτε;  Με τη συνεργασία της Αλεξάνδρας Καππάτου (ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος, συγγραφέας, www.akappatou.gr).

Πρόσφατα Άρθρα
Μην είστε σαν τον Γκριντς: Έτσι θα απολαύσετε τις γιορτές με την οικογένεια 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Νέοι γονείς: Aποφύγετε αυτές τις παγίδες… 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τα 4 χαρακτηριστικά που δηλώνουν πως έχετε μια υγιή οικογένεια  18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Αγχωμένοι γονείς; 3 τρικ για να αποβάλλετε το στρες στη στιγμή 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Το συναίσθημα που κρατά την οικογένεια ενωμένη 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δεν πειράζει αν δεν έχετε πάντα όρεξη για παιχνίδι με το παιδί 11 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Υπογονιμότητα: Μπορεί να ξεπεραστεί; 10 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Αυτό είναι το κλειδί για τη μαγεία των Χριστουγέννων 9 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Έχει σημασία το πώς οι μπαμπάδες διαχειρίζονται τις συγκρούσεις 8 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Οδηγίες για γονείς 6 Δεκεμβρίου 2024, 07:56
Εργαζόμενοι γονείς: Πώς θα ισορροπήσετε δουλειά και οικογένεια 5 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα νικήσετε το άγχος των Χριστουγέννων 3 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
4 σημάδια ότι είστε ένας γονέας «κοάλα» 3 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γονιμότητα: Τα βήματα που οδηγούν στην εγκυμοσύνη 2 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version