Για όλα φταίει η «ορμόνη της αγάπης»!

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Neuroscience», η ωκυτοκίνη μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο «γλυκιά» όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι, ενώ η συγκεκριμένη ορμόνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανθρώπινων δεσμών και των συναισθημάτων αγάπης, αποτελεί επίσης και ένα λόγο για να βιώσουμε τρομακτικά γεγονότα που θα στιγματίσουν τη […]
21 Αυγούστου 2013 | 10:45

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Neuroscience», η ωκυτοκίνη μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο «γλυκιά» όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι, ενώ η συγκεκριμένη ορμόνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανθρώπινων δεσμών και των συναισθημάτων αγάπης, αποτελεί επίσης και ένα λόγο για να βιώσουμε τρομακτικά γεγονότα που θα στιγματίσουν τη ζωή μας.

Αυτά τα νέα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, επειδή «κατανοώντας το δυαδικό ρόλο της λειτουργίας αυτής της ορμόνης, άλλοτε αυξάνοντας κι άλλοτε περιορίζοντας το άγχος και το φόβο, ανάλογα με τις εκάστοτε κοινωνικές παραμέτρους κάθε περίστασης, θα μπορούσαμε να βελτιστοποιήσουμε τις θεραπείες ωκυτοκίνης που ενισχύουν την ευημερία, και όχι εκείνες που προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις», τονίζει η δρ. Jelena Radulovic, μία από τους ερευνητές της επιστημονικής ομάδας από την Ιατρική Σχολή «Feinberg» του Πανεπιστημίου «Northwestern».

Η συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά, εξηγεί ότι η ωκυτοκίνη όχι μόνο μπορεί να μας κάνει να θυμόμαστε δυσάρεστες και αγχωτικές καταστάσεις που έχουμε βιώσει στο παρελθόν, αλλά και να αυξήσει το αίσθημα της ανησυχίας και του φόβου σε μελλοντικές στρεσογόνες καταστάσεις.

Και πώς το κάνει αυτό; Ενισχύοντας τη δράση του μορίου ERK, το οποίο εντείνει το αίσθημα του φόβου, επειδή διεγείρει τα νευρωνικά δίκτυα του φόβου στην πλευρική περιοχή του διαφράγματος του εγκεφάλου. Το συγκεκριμένο μόριο ενεργοποιείται αρκετές ώρες μετά από ένα δυσάρεστο κοινωνικό βίωμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που η λειτουργία της ωκυτοκίνης συνδέεται με κάτι άλλο ξένο προς το συναίσθημα της αγάπης και της ανθρώπινης επαφής. Παλαιότερες μελέτες ασχολήθηκαν λεπτομερώς με το ρόλο της ορμόνης αυτής στη φιλία και τις σχέσεις. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychoneuroendocrinology» πριν από λίγους μήνες έδειξε ότι η ωκυτοκίνη κάνει τους ανθρώπους πιο «συμπονετικούς» προς εκείνους που κάποια στιγμή στη ζωή τους βίωσαν κάποιου είδους απόρριψη. Κι άλλη μία, ακόμα παλαιότερη, είχε δείξει ότι τα επίπεδα της ωκυτοκίνης σε έναν οργανισμό θα μπορούσαν να αποτελούν το δείκτη για το πόσο μπορεί να διαρκέσει μια σχέση στη ζωή ενός ανθρώπου…       

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version