Ο δόκτωρ Τζέιμς Ο. Χιλ, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Παχυσαρκίας Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δημιούργησε ένα πρόγραμμα προκειμένου να μελετήσει πως κατάφεραν κάποιοι άνθρωπο μετά από δίαιτα να διατηρήσουν το βάρος τους για την…υπόλοιπη ζωή τους. Στο πρόγραμμα του, που ονομάζεται National Weight Control Registry συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 45 χρόνια και οι επτά στους 10 είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος του βάρους που έχουν χάσει είναι σχεδόν 35 κιλά, τα οποία έχουν κρατήσει επί 7,5 χρόνια κατά μέσον όρο. Μερικοί έχουν χάσει πάνω από 50 κιλά και δεν ξαναπάχυναν επί 2-3 δεκαετίες. Το ερώτημα είναι πως κατάφεραν να μην παχύνουν ξανά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι έχασαν βάρος. Όλοι ακολούθησαν διάφορες δίαιτες: με λίγα λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες, με λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, με ισορροπημένες δίαιτες, με δίαιτες της μόδας, με τις λεγόμενες δίαιτες αστραπή ή εξπρές κ.ο.κ. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) αδυνάτισαν με τη βοήθεια διαιτολόγου ή εμπορικών προγραμμάτων αδυνατίσματος, ενώ οι υπόλοιποι μόνοι τους. Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα ομολόγησαν ότι κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ήταν το κίνητρο για να αρχίσουν δίαιτα, όπως ότι διαγνώστηκαν με κάποιο πρόβλημα υγείας ή έπρεπε να παραστούν σε έναν γάμο ή σε μία συνάντηση με παλιούς συμμαθητές τους. Οι δίαιτες που ακολούθησαν πέτυχαν διότι τους ανάγκασαν να τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι συνήθιζαν για αρκετόν καιρό – ορισμένοι χρειάσθηκαν χρόνια για να φτάσουν στο βάρος που ήθελαν. Πάνω από τους μισούς χρησιμοποίησαν επίσης την άσκηση για να τα καταφέρουν, αν και στο στάδιο του αδυνατίσματος ο ρόλος της άσκησης ήταν υποδεέστερος απ’ ό,τι στο στάδιο της διατήρησης του νέου βάρους. Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά των ανθρώπων που παρέμειναν λεπτοί για πάντα; Σύμφωνα με τον Τζέιμς Ο. Χιλ, ο μέσος αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν ημερησίως είναι 1.800 θερμίδες. Το 26% των θερμίδων τους κατά μέσον όρο προέρχεται από λίπη, 55% από υδατάνθρακες (λ.χ. δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα), 19% από πρωτεΐνες (λ.χ. ψάρια, πουλερικά, όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά). Δεν τρώνε συχνά εκτός σπιτιού, καταναλώνουν light τρόφιμα και υπολογίζουν προσεκτικά τις θερμίδες τους. Δεν επιζητούν την ποικιλία και τις γεύσεις στη διατροφή τους. Γυμνάζονται καθημερινά Βλέπουν ελάχιστη τηλεόραση Αρχίζουν πάντοτε την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό. Ζυγίζονται συχνά και ακολουθούν κάθε ημέρα το πρόγραμμα διατροφής που έχουν επιλέξει, χωρίς να κάνουν «διαλείμματα» τα Σαββατοκύριακα, στις γιορτές ή στις αργίες. Δεν αποκλείουν τίποτα από τη διατροφή τους, αλλά απολαμβάνουν παχυντικά εδέσματα μία φορά τον μήνα κατά μέσον όρο και σε ελεγχόμενη ποσότητα. Έχουν ως κύριο ρόφημα της διατροφής τους το νερό. Δεν καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη. Το 90% γυμνάζεται μία ώρα την ημέρα, κατά μέσον όρο. Το 80% κάνει καθημερινό περπάτημα. Το 20% κάνει συστηματικά ποδήλατο.