Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior (Φυσιολογία και Συμπεριφορά),η έντονη προτίμηση των παιδιών για γλυκά έχει βιολογική βάση και σχετίζεται με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης τους. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όταν η ανάπτυξη είναι ταχεία, όπως συμβαίνει στην παιδική ηλικία, αυξάνουν οι ανάγκες του οργανισμού για θερμίδες. Έτσι, τα παιδιά είναι βιολογικά προγραμματισμένα να αγαπούν τη γλυκιά γεύση, καθώς αυτή τους ωθεί να αποκτήσουν τις αναγκαίες για την ανάπτυξή τους πηγές ενέργειας. Η επιθυμία των παιδιών για γλυκά είναι διαδεδομένη σε όλες τις χώρες και τους πολιτισμούς και η τάση αυτή συνήθως μειώνεται σταδιακά όσο το παιδί μεγαλώνει και η φυσική του ανάπτυξη επιβραδύνεται. Άλλοι βιολογικοί παράγοντες, όπως η εφηβεία και τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών, όπως διαπιστώθηκε, δεν σχετίζονται με την προτίμηση των νέων για γλυκά. Το επόμενο βήμα, κατά τους ερευνητές, θα είναι να εντοπίσουν ποιος είναι ακριβώς εκείνος ο παράγων που σχετίζεται με την ανάπτυξη του οργανισμού, ο οποίος στέλνει το κατάλληλο σήμα στον εγκέφαλο και επηρεάζει, μέσω αυτού, την προτίμηση του παιδιού για γλυκά.