Εμπνευστές της τάσης του forking είναι οι συγγραφείς Ivan Gavriloff και Sophie Troff που στο βιβλίο τους Dîne Avec Une Fourchette (Δείπνο με Ένα Πιρούνι), εξηγούν έναν τρόπο ζωής όπου τρώμε κανονικά στη διάρκεια της ημέρας, αλλά το βράδυ δειπνούμε μόνο με πιρούνι, αλλά και παρασκευάζουμε το δείπνο μας μόνο με αυτό. Η συγκεκριμένη διατροφή έχει μία light και μία πιο αυστηρή εκδοχή. Στη light μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μαχαίρι για να ετοιμάσεις ένα γεύμα και να επεκταθείς σε τροφές όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο γαρίδες, ο αστακός και η ομελέτα. Στην πιο σκληρή δεν επιτρέπονται μαχαίρια. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να ετοιμάσεις και να καταναλώσεις κανένα finger food (ψωμί, τυρί, φρούτα), τίποτα που να τρώγεται με κουτάλι (σούπες, γιαούρτι, δημητριακά, κομπόστες), τίποτα που αλείφεται (χούμους, τυρί κρέμα, κέτσαπ, μουστάρδα) ή να κόβεται (τα περισσότερα κρέατα). Τι μπορούμε να φάμε; Για παράδειγμα, για πρωινό τρώμε ομελέτα με ασπράδια από 3 αυγά και για μεσημεριανό σαλάτα με πράσινο μαρούλι, ντοματάκια, καρύδια και ελαιόλαδο. Ένα τυπικό δείπνο περιλαμβάνει σολομό στον ατμό, φρέσκα φασολάκια και μικρά ντοματάκια. Κι όμως αδυνατίζεις! Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον εμπνευστή τους, το forking είναι ένας έξυπνος τρόπος να μοιράζουμε σωστά τις τροφές σου μέσα στην ημέρα ώστε να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός, να καίγονται θερμίδες και να χάνουμε κιλά. Και το καλύτερο; Χωρίς να μετράμε θερμίδες ή γραμμάρια. Τουλάχιστον το πρωί και το μεσημέρι. Το βράδυ, χέρια, κουτάλια και μαχαίρια αποκλείονται! Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους εμπνευστές της δίαιτας, επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να μεταβολίσει τα τρόφιμα με τον καλύτερο τρόπο, την πιο κατάλληλη ώρα της ημέρας. Για παράδειγμα είναι προτιμότερο να έχεις στο μενού κάποια πρωτεΐνη με υψηλότερη περιεκτικότητα λιπαρών (όπως μια μπριζόλα) το πρωί ή το μεσημέρι, από ότι το βράδυ. Έτσι θα αξιοποιήσεις την ενέργειά της στις καθημερινές σου δραστηριότητες, ενώ αν έτρωγες κάτι ανάλογο το βράδυ, αυτό θα αποθηκευόταν ως λίπος στο σώμα. Χρήσιμα tips πριν ξεκινήσετε Πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα και προκειμένου αυτή να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να έχετε δεδομένη επιτυχία: – Μειώστε την καθημερινή πρόσληψη φαγητού κατά 200 με 400 θερμίδες. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε εύκολα, αφαιρώντας 1 μερίδα πατάτες τηγανητές, 1 γλυκό ή ακόμη και ένα βαρύ ποτό κατά τη βραδινή έξοδο. – Μετριάστε το αλκοόλ. Καλό θα ήταν να μην πίνετε περισσότερο από 1 με 2 ποτήρια την εβδομάδα. – Μειώστε το αλάτι. – Αποφύγετε όσο είναι δυνατό τα κακά κορεσμένα λιπαρά από το κρέας και τα παράγωγά του. Forking απλό ή αυστηρό; Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Αν θέλουμε να χάσουμε απλά 1-2 κιλά τρώγοντας σωστά, ακολουθούμε την απλή εκδοχή. Τρώμε λοιπόν τα πάντα με πιρούνι το βράδυ και αυτό αρκεί. Αν επιθυμούμε να χάσουμε περισσότερα (έως και 5 κιλά), με ισορροπημένη διατροφή, τότε ακολουθούμε την αυστηρή εκδοχή του βραδινού. Τι σημαίνει αυτό; Το βραδινό δεν αρκεί να καταναλώνεται μόνο με πιρούνι, πρέπει και να μπορεί να ετοιμαστεί μόνο με το πιρούνι. Ενδεικτικό πρόγραμμα του απλού forking Πρωινό Είναι το πιο σημαντικό γεύμα. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ενέργεια και μην ξεχνάτε πως οι θερμίδες και τα λιπαρά από το πρωινό μπορούν να μεταβολιστούν πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο γεύμα της ημέρας. Οπότε απολαύστε χωρίς ενοχές γαλακτοκομικά: γιαούρτι, βούτυρο, τυρί! Μεσημεριανό Το μεσημεριανό θα πρέπει να είναι πάντα πλούσιο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες (ρύζι, ζυμαρικά κτλ) και να συνοδεύεται από λαχανικά. Βραδινό Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνουμε για το σωστό βραδινό, είναι τι είναι αυτό που μπορεί να καταναλωθεί μόνο με ένα πιρούνι. Το ιδανικό βραδινό θα πρέπει να είναι ένα πιάτο με ψάρι και λαχανικά ή υδατάνθρακες, χωρίς επιδόρπιο. Τα λαχανικά είναι η πρώτη και κύρια προτεραιότητά σου όταν σκέφτεσαι αυτό το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Τι απαγορεύεται το βράδυ Όχι στο finger food Δηλαδή οτιδήποτε τρώγεται με το χέρι όπως ορεκτικά, ξηροί καρποί, πατατάκια και γαριδάκια, κρακεράκια, ελιές, πατάτες τηγανητές Σάντουιτς, χάμπουργκερ, πίτσα, λουκάνικα, hot dog, σουβλάκια Όλα τα σκληρά τυριά Φρούτα, γλυκά, σοκολάτα Ψωμί, μπισκότα, παξιμάδια Όχι σε ότι απαιτεί μαχαίρι Τρόφιμα και συνοδευτικά που χρειάζονται μαχαίρι για να απλωθούν, όπως τυρί κρέμα, σαλάτες σε μορφή αλοιφής χούμους, σος. Κρέπες, βάφλες Μαγιονέζα, βούτυρο, μαργαρίνη, κέτσαπ, μουστάρδα Όχι σε τροφές που απαιτείται μαχαίρι για να κοπούν Λουκάνικα, hot dog, πίτσες, πίτες Κόκκινο ή λευκό κρέας Μαλακό τυρί Όχι σε τροφές που απαιτούν κουτάλι Σούπες και όσπρια σε σούπα Γιαούρτι, δημητριακά Ψητά φρούτα, παγωτό Σαντιγί, κρέμα, λιπαρά Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διατολόγος, διαστροφολόγος)