Ποιος είπε ότι το να είστε πολύ κοινωνική είναι κακό πράγμα; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι εξωστρεφείς μαμάδες είναι πιο πιθανό να θηλάσουν τα μωρά τους, από τη γέννησή τους και μετά, για μεγαλύτερο διάστημα. Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Advanced Nursing», καταδεικνύουν ότι οι μαμάδες με πιο εσωστρεφή χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους ενδεχομένως να χρειάζονται επιπρόσθετη ψυχολογική υποστήριξη και εκπαίδευση, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ώστε να νιώσουν ικανές να θηλάσουν με επιτυχία.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Swansea της Μεγάλης Βρετανίας, με επικεφαλής τη δρ. Έιμι Μπράουν, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλή αυτοεκτίμηση, είχαν την υποστήριξη του συντρόφου τους, των φίλων και της οικογένειάς τους και ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα που αφορούν το θηλασμό. Για την έρευνά τους, οι ειδικοί εξέτασαν 602 μαμάδες με τα μωρά τους, ηλικίας μεταξύ 6-12 μηνών. Αυτό που τις ζήτησαν ήταν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την προσωπικότητά τους, το χρονικό διάστημα που θήλαζαν συνολικά και τις αντιδράσεις τους κατά την εμπειρία του θηλασμού.
Οι μαμάδες που παραδέχτηκαν ότι ένιωθαν συναισθηματική σταθερότητα και ήταν ανέκαθεν κοινωνικές, δήλωσαν ότι εξοικειώθηκαν με το θηλασμό και τον συνέχισαν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με τις μαμάδες που ήταν εσωστρεφείς και αγχωμένες. Μάλιστα, οι τελευταίες ομολόγησαν ότι προτίμησαν να δώσουν στο μωρό τους γάλα σε σκόνη και θήλασαν για πολύ μικρότερο διάστημα.
Όπως εξηγεί η δρ. Μπράουν, οι μαμάδες που δεν ήταν ιδιαίτερα κοινωνικές, ένιωθαν πιο αμήχανα να θηλάζουν μπροστά σε άλλους και ήταν πιο ευάλωτες στη χρήση γάλακτος σε σκόνη, επειδή ακριβώς οι άλλοι τους το πρότειναν. Επιπλέον, αυτές οι γυναίκες αισθάνονταν ότι ο θηλασμός είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι είχαν φανταστεί, δεδομένου και ότι δεν είχαν τη συμπαράσταση που πιθανόν να περίμεναν. Επομένως, τόσο η έλλειψη υποστήριξης όσο και η καθαυτή δυσκολία του θηλασμού είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των ποσοστών θηλασμού στις νέες μαμάδες, όταν δεν συντρέχει κάποια άλλη ιατρική αιτία.
«Το πιο σπουδαίο μήνυμα που μπορούμε να πάρουμε από τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι ότι κάποιες μαμάδες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν περισσότερες ή λιγότερες προκλήσεις στη διαδικασία του θηλασμού, ανάλογα με την ευελιξία του χαρακτήρα τους», τονίζει η ειδικός και προσθέτει: «Καλό θα ήταν, λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι οι πιο εσωστρεφείς γυναίκες, που, ενώ θέλουν να θηλάσουν, είναι πιο επιρρεπείς στα σχόλια των άλλων και λιγότερο σταθερές συναισθηματικά, χρειάζονται περαιτέρω ψυχολογική υποστήριξη, προκειμένου να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και να μάθουν πώς να ξεπερνούν ενδεχόμενα προβλήματα, ώστε να καταφέρουν να ικανοποιήσουν το μητρικό ένστικτο του θηλασμού όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».