Αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών προκάλεσε η είδηση ότι το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στα πρόθυρα να εγκρίνει την εφαρμογή «λευκής εβδομάδας» διακοπών για τα σχολεία. Η πρόταση για διακοπές στο διάστημα 4-7 Μαρτίου, δηλαδή την εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα, εξετάζεται έπειτα από πρόταση των ξενοδόχων προς τον πρωθυπουργό, με στόχο να ενισχυθεί η αγορά εσωτερικού τουρισμού. Παρά τις αντιδράσεις, οι ξενοδόχοι επιμένουν, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι ίσως δοθεί έγκριση για δύο εβδομάδες…
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδας Αριστοτέλης Θωμόπουλος δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΙ ότι το μέτρο δεν θα τονώσει μόνο τα έσοδα των ξενοδοχείων, αλλά και την οικονομία τοπικών κοινωνιών. Υποσχέθηκε, δε, ότι τα ξενοδοχεία θα προχωρήσουν σε δελεαστικές προσφορές.
Σε παρατήρηση γιατί οι ξενοδόχοι δεν απευθύνονται περισσότερο στους ξένους τουρίστες για να τονώσουν τα έσοδά τους, ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε ότι «οι συγκεκριμένες περιοχές δεν μπορούν να δουλέψουν με αλλοδαπούς, παρά μόνο με Έλληνες».
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδας ζήτησε οι 5μερες εκδρομές του Λυκείου να πραγματοποιούνται εντός Ελλάδας κι όχι σε προορισμούς του εξωτερικού. Σε παρατήρηση για το χαμηλότερο κόστος των εκδρομών στο εξωτερικό, ο κ. Θωμόπουλος πρότεινε να πραγματοποιούνται οι εκδρομές των Λυκείων και άλλες ημέρες του χρόνου κι όχι στο τέλος της χρονιάς, καθώς η μεγάλη ζήτηση ανεβάσει τις τιμές.
Της -υπό έγκριση από το υπουργείο Παιδείας- πρότασης για «λευκή εβδομάδα» προηγήθηκε διάβημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με
στόχο την ενίσχυση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού και κατά προέκταση
των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών τη χειμερινή περίοδο μέσω της
θέσπισης σχετικών κινήτρων.
Η πρόταση αυτή προέβλεπε αρχικά κλείσιμο των
σχολείων στις 4-7 Μαρτίου μετά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά το υπουργείο
Παιδείας, μέσω πηγών που επικαλείται Το Βήμα, απάντησε ότι εάν κάτι
τέτοιο γίνει τελικά θα είναι για δύο εβδομάδες και χωρίς να χαθούν
μαθήματα, καθώς θα κοπούν από άλλες εκδρομές που προβλέπονται στη
διάρκεια του έτους.
Κι όλα αυτά, σε μια χρονιά που ξεκίνησε με κινητοποιήσεις και περιλαμβάνει δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον Μάιο (ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές και επαναληπτικές αυτοδιοικητικές), κατά τις οποίες τα σχολεία θα κλείσουν από δύο ημέρες (Παρασκευή και Δευτέρα για την προετοιμασία των εκλογικών τμημάτων).
«Μα είναι δυνατόν αυτό το υπουργείο Παιδείας, που νοιάζεται μη χαθεί ακόμη και μία ώρα μάθημα όταν πρόκειται για απεργία καθηγητών ή για κινητοποίηση μαθητών, να δέχεται να αφιερωθεί μια ολόκληρη εβδομάδα στο… σκι;» σχολίασε ειρωνικά μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Θέμης Κοτσιφάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη δημόσια παιδεία.
«Σε μια περίοδο κατά την οποία θα υπήρχε ένας σωστός προγραμματισμός, θα ξεκινούσε ο Σεπτέμβρης σωστά και θα υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μια τέτοια πρόταση» λέει ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος. «Με τα σημερινά δεδομένα όμως έχω την αίσθηση ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα» αναφέρει. «Και αυτό επειδή μεταξύ άλλων αυτή η επιλογή δεν γίνεται για να ξεκουραστούν οι μαθητές αλλά για να τονωθεί ο τουρισμός» καταλήγει.
Η χειμερινή «λευκή εβδομάδα» είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και η σχολική ανάπαυλα βοηθάει στη διοργάνωση εκδρομών στα χιόνια. Εκεί όμως, όπως λένε εκπαιδευτικοί, το σκι είναι ένα λαϊκό άθλημα και δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διακοπές το καλοκαίρι όπως στην Ελλάδα, όπου η έλλειψη υποδομών και αθλητικών δραστηριοτήτων στα σχολεία, τις καθιστούν απαραίτητες.
«Οι διακοπές των μαθητών πρέπει να καθορίζονται από εκπαιδευτικές προτεραιότητες και όχι από τις προτεραιότητες των ξενοδόχων» λέει σχετικά ο εκπαιδευτικός Στράτος Στρατηγάκης. Παράλληλα, εκφράζει το ερώτημα πώς θα γίνουν εκδρομές κατά τη «λευκή εβδομάδα» όταν οι γονείς των μαθητών σε μια μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν θα διαθέτει μια αντίστοιχα θεσμοθετημένη από την πολιτεία «ανάπαυλα».
Αν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την άδεια, οι εργαζόμενοι γονείς θα αντιμετωπίσουν ένα πρόσθετο πρόβλημα, κυρίως όσοι έχουν μικρά παιδιά, καθώς δεν θα έχουν πού να τα αφήσουν ενώ θα εργάζονται.
Εξάλλου, γονείς δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για διακοπές, καθώς κόβουν περιττές δαπάνες για να αντιμετωπίσουν άλλες άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους, ενώ δεν είναι λίγοι οι μαθητές που δεν δηλώνουν συμμετοχή σε πολυήμερες εκδρομές του σχολείου ή της τάξης τους κυρίως για οικονομικούς λόγους.