Μπορεί η εικόνα ενός νεογέννητου μωρού που βάζει το στοματάκι του στο στήθος της μαμάς του και θηλάζει να είναι όμορφη και να φαίνεται απλή, ωστόσο επειδή τίποτα δεν γίνεται ξαφνικά και χωρίς προσπάθεια, έχει και ο θηλασμός τα μυστικά του. Ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για σας και το μωρό σας, γιατί προφυλάσσει την υγεία και των δυο, θωρακίζει τον οργανισμό του βρέφους και σας προσφέρει ανεκτίμητη πληρότητα και συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί.
Ο κατάλληλος χρόνος
Να θυμάστε πάντα ότι ο μητρικός θηλασμός είναι απεριόριστος και ελεύθερος. Είναι αναμενόμενο τις πρώτες μέρες τα γεύματα του μωρού σας να είναι ακατάστατα και να προβληματίζεστε ή να αναρωτιέστε αν το μωρό σας είναι χορτάτο ή τι πρέπει να κάνετε όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα ξανακλάψει. Η απάντηση είναι μία: βάλτε το στο στήθος σας όσες φορές το ζητάει. Τα γεύματα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μωρού κι όχι σ’ ένα συγκεκριμένο ωράριο. Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, λοιπόν, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να θηλάσετε ακόμα και 8 ή 12 φορές την ημέρα -γεγονός που μπορεί να σας κουράσει, αλλά είναι χρήσιμο όχι μόνο για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί τρέφεται σωστά, αλλά και για να δημιουργήσετε έναν σταθερό δεσμό εμπιστοσύνης ανάμεσά σας. Ακόμα κι αν η μητέρα σας ή η κολλητή φίλη σας επιμένει ότι θα γίνετε «σκλάβα» ενός πλάσματος μήκους μόλις 52 πόντων, μην αφήσετε κανέναν να σας επηρεάσει. Μόνο μια μάνα και το μωρό της ξέρουν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για τα τρυφερά και θρεπτικά τετ-α-τετ τους.
Η διάρκεια
Τις πρώτες φορές, όταν ούτε εσείς ούτε το μωρό σας έχετε τελειοποιήσει την τεχνική σας, ο θηλασμός μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία ώρα. Στη συνέχεια, είκοσι λεπτά θα είναι υπεραρκετά για να πάρει όση τροφή χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως τρώει υπερβολικά. Αυτός που θα αποφασίσει για τη διάρκεια κάθε γεύματος είναι το ίδιο το μωρό και όχι το ρολόι σας. Καθώς το μωρό μεγαλώνει και μαθαίνει να θηλάζει πιο αποτελεσματικά,θα χρειάζεστε όλο και λιγότερο χρόνο για να ολοκληρώσει ένα γεύμα. Ωστόσο, εάν νιώθετε ότι δεν ικανοποιείται με την ποσότητα που πίνει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή τη μαία σας.
Η σωστή στάση
Προσπαθήστε σε χαλαρή και άνετη στάση να βρείτε την πιο αναπαυτική θέση για το σώμα σας. Αυτή μπορεί να είναι είτε καθιστή οκλαδόν στο κρεβάτι ή στο καναπέ είτε σε μια άνετη καρέκλα ή πολυθρόνα με την πλάτη σας καλά τοποθετημένη και στερεωμένη στη ράχη της. Το επόμενο στάδιο είναι να εναποθέσετε στα πόδια σας ένα μαξιλάρι και πάνω σε αυτό το μωράκι σας. Προσοχή ιδιαίτερη πρέπει να δώστε στη θέση του μωρού σας, το οποίο θα πρέπει να είναι ξαπλωμένο στο πλάι, με φορά προς το στήθος σας και παράλληλα με την κοιλιά σας. Είστε έτοιμη να ξεκινήσετε: Οι ειδικοί προτείνουν να θηλάσετε πρώτα από τον αριστερό μαστό, προκειμένου το μωρό σας να χαλαρώσει ακούγοντας τους γνώριμους χτύπους της καρδιάς σας. Αφού έχετε φέρει το μωρό κοντά στη θηλή, μην ξεχάσετε να το προετοιμάσετε για να ανοίξει το στοματάκι του και να δεχτεί τη θηλή σας χαϊδεύοντας τα χειλάκια, τη μυτούλα ή το στοματάκι του. Σημαντικό τόσο για τη δική σας άνεση όσο και για την πιο ορθή διαδικασία του θηλασμού είναι η “εργονομική” σχέση του χεριού σας με το στήθος, δηλαδή να πιάνετε το στήθος σας με το σωστό τρόπο. Αυτός είναι να αφήνετε ελεύθερη τη θηλαία άλω (πιέζοντας με τα τέσσερα δάχτυλά σας από κάτω και τον αντίχειρα από πάνω σαν να σχηματίζετε ένα C με τα δάχτυλά σας έχοντας ανάμεσα το στήθος). Κρατήστε το μικρό σας ψηλά και φροντίστε ώστε το στόμα του να βρίσκεται στο ύψος της θηλής σας. Η τελευταία κίνηση είναι να ωθήσετε απαλά το μωράκι προς το ύψος της θηλής σας ώστε να ξεκινήσει η πιο όμορφη εμπειρία και των δύο σας!
Η ποσότητα
Οι περιπτώσεις γυναικών που δεν έχουν την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος για το μωρό τους είναι ελάχιστες -περίπου 2-3% των μητέρων. Ακόμα κι αν δεν νιώθετε το στήθος σας έτοιμo να ξεχειλίσει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ικανό να παράγει όσο γάλα χρειάζεται το μωρό. Ο θηλασμός άλλωστε υπακούει στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης: όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο περισσότερο κινητοποιείται ο μηχανισμός παραγωγής γάλακτος και αυξάνεται η ποσότητα. Σημαντική προϋπόθεση όμως για να το καταφέρετε είναι να το κάνετε με ηρεμία. Αφήστε γι’ αργότερα τις δουλειές που έχετε υπολογίσει ότι πρέπει να γίνουν, ξεκουραστείτε όσο είναι δυνατόν και φροντίστε να τρέφεστε υγιεινά και ισορροπημένα.
Οι δυσκολίες
Δεν θα σας πούμε ψέματα: στο θηλασμό δεν είναι όλα ευχάριστα και ρόδινα. Κάποιες φορές μπορεί να είναι κουραστικός, ακόμα και επώδυνος. Και συνήθως ο πόνος είναι ένα σημάδι ότι η στάση του σώματος του μωρού είναι λανθασμένη και δεν του επιτρέπει να πιάσει καλά το στήθος για να φάει. Αλλά ας δούμε τι μπορεί να αντιμετωπίσετε:
Ερεθισμένες θηλές
Ο ερεθισμός των θηλών είναι συχνό φαινόμενο στις μητέρες που μόλις άρχισαν να θηλάζουν. Συνιστάται να φοράτε το προστατευτικό θηλών.
Επίπεδες ή εισέχουσες θηλές
Η επίπεδη θηλή αποτελεί πρόβλημα κατά το θηλασμό όμως μπορείτε να τα καταφέρετε αν προσπαθήσετε. Δεν είναι εύκολο μιας και το μωρό θα δυσκολεύεται πολύ να θηλάσει. Για να διευκολύνετε το θηλασμό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα προϊόντα όπως το Niplette της Αvent, πάντα με τη συμβουλή του γυναικολόγου ή της μαίας σας.
Συμφόρηση στήθους
Η συμφόρηση των μαστών είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, ιδίως τις πρώτες μέρες του θηλασμού, όταν το βρέφος δεν είναι ακόμη σε θέση να θηλάζει αποτελεσματικά.
Μπορεί να κάνει τη νέα μαμά ευάλωτη στον κίνδυνο της μαστίτιδας με επακόλουθο τον υψηλό πυρετό. Τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι ουσιαστικά ο ανεπαρκής θηλασμός από το μωρό, το οποίο δεν αδειάζει τελείως το στήθος. Για να αντιμετωπίσετε τη συμφόρηση θα πρέπει να ταΐζετε το μωρό όσο πιο συχνά μπορείτε, να χρησιμοποιείτε επιθέματα στήθους ή να τοποθετείτε ζεστές κομπρέσες τοπικά βοηθώντας την υπερχείλιση του στήθους.
Διαρροή γάλακτος από τους μαστούς Στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, ενδέχεται να έχετε μεγάλη διαρροή γάλακτος μεταξύ των γευμάτων. Τα επιθέματα στήθους που τοποθετούνται μέσα στο σουτιέν σας θα απορροφήσουν κάποιες σταγόνες, αλλά θα χρειαστεί να τα αλλάζετε συχνά καθώς η υγρασία ενδέχεται να ερεθίσει την επιδερμίδα σας.
Επιστροφή στο γραφείο; Κανένα πρόβλημα
Είστε ήδη κάποιους μήνες με το μωράκι σας στο σπίτι, αλλά η στιγμή που θα επιστρέψετε στο γραφείο πλησιάζει… Η «επανένταξη» στη δουλειά μετά την άδεια λοχείας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και εσείς έχετε να σκεφτείτε πολλά. Πως και πότε θα το ταΐσετε (χωρίς να αναγκαστείτε να κόψετε τον θηλασμό), πως θα τρώει στην ώρα του ώστε να αποκτήσει μια σωστή ρουτίνα ύπνου και …άλλα πολλά. Δείτε πώς θα αντεπεξέλθετε αποτελεσματικότερα και… με τις λιγότερες δυνατές τύψεις.
Πολύτιμος σύμμαχός σας η Philips Avent που σχεδίασε θήλαστρα και αξεσουάρ φροντίδας στήθους έτσι ώστε να μπορείτε να του προσφέρετε αυτά τα οφέλη όσο το δυνατόν περισσότερο, όσο το δυνατόν καλύτερα. Γνωρίζουμε ότι η εξαγωγή γάλακτος είναι μια δύσκολη διαδικασία. Αν όμως βιάζεστε, νιώθετε άβολα ή στρεσαρισμένη, γίνεται ακόμη δυσκολότερη και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του γάλακτος. Τα θήλαστρα της Philips Avent διαθέτουν αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που θα σας προσφέρουν άνεση ώστε να νιώθετε απλά χαλαρή.
Για μπορέσετε να συλλέξετε το γάλα μας και να έχετε τη δυνατότητα να το διατηρήσετε στο ψυγείο, για να χορηγηθεί στο μωρό σας όταν εσείς θα απουσιάζετε από το σπίτι, θα χρειαστείτε:
– Ένα θήλαστρο (ηλεκτρικό ή χειροκίνητο)
– Αρκετά μπιμπερό ή δοχεία διατήρησης του μητρικού γάλακτος – Αυτοκόλλητες ετικέτες για να γράφετε την ημερομηνία της συλλογής γάλακτος σε κάθε μπιμπερό.