Είναι αλήθεια ότι μια εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της πολλές απορίες. Μία από αυτές αφορά και την άδεια μητρότητας: Πόσο είναι καλύτερο να διαρκεί; Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια «Berkeley», όσο περισσότερο τόσο καλύτερα.
Όπως δημοσιεύεται στη «Wall Street Journal», όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η άδεια λοχείας κι όσο πιο αργά τελειώσει, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη, και για τη μαμά και για το μωρό της. Ωστόσο, η πλειοψηφία των μαμάδων προτιμά να πάρει την άδειά της κυρίως μετά τη γέννηση του παιδιού, ενώ είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις των γυναικών που επιλέγουν να την αξιοποιήσουν και πριν από τον ερχομό του.
Για τις απαιτήσεις της έρευνας, οι ειδικοί παρακολούθησαν περισσότερες από 450 εργαζόμενες γυναίκες, που τις χώρισαν σε δύο κατηγορίες: σε εκείνες που πήραν την άδεια λοχείας μετά την 35η εβδομάδα κύησης και σε εκείνες που δούλευαν μέχρι τη μέρα του τοκετού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι έγκυοι που συνέχιζαν να εργάζονται μέχρι τελευταία στιγμή, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν με καισαρική. «Στις περισσότερες χώρες, οι γυναίκες δεν συνηθίζουν να παίρνουν την άδεια εγκυμοσύνης πριν από τον τοκετό, επειδή πιστεύουν ότι μετά τη γέννηση του παιδιού είναι πιο επιτακτική η παρουσία τους στο σπίτι», εξηγεί η δρ. Sylvia Guendelman, επικεφαλής της έρευνας, και προσθέτει: «Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι μια γυναίκα χρειάζεται αποκατάσταση και πριν από τη γέννα». Δυστυχώς, όμως, είναι κυρίως οικονομικοί οι λόγοι που επιβάλλουν στην πλειοψηφία των εγκύων να μην μπορούν να φύγουν από τη δουλειά τους μέχρι τη στιγμή του τοκετού.
Επιπλέον, σε μια παράλληλη έρευνα της ίδιας επιστημονικής ομάδας φάνηκε ότι και ο χρόνος επιστροφής της νέας μητέρας στη δουλειά έχει βαρύνουσα σημασία για την υγεία του μωρού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι γυναίκες που γυρίζουν στην εργασία τους σε λιγότερες από 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να σταματήσουν το θηλασμό, συγκριτικά με εκείνες με μεγαλύτερη άδεια λοχείας. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, αν μια γυναίκα καθυστερήσει να επιστρέψει στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, θα αυξήσει τις πιθανότητες για έναν πιο αποτελεσματικό θηλασμό, με όλα τα σημαντικά οφέλη που αυτός συνεπάγεται για την υγεία του παιδιού της», εξηγεί η δρ. Guendelman.