Τα γλυκά είναι μέρος της ζωής των παιδιών, γι΄ αυτό και εννοείται πως δε μπορούμε να τα αποκλείσουμε. Ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει η συχνότητα, το είδος και η ποσότητα που τα δίνουμε στο παιδί, καθώς και άλλες παράμετροι: αν το παιδί για παράδειγμα είναι παχύσαρκο, ή έχει αυξημένη χοληστερίνη λόγω κληρονομικότητας θα πρέπει να πάρουμε ειδικές οδηγίες από το γιατρό μας. Τα κατάλληλα γλυκά Όσο περισσότερο λίπος περιέχει ένα γλυκό, τόσο πιο βλαβερό είναι. Γι’ αυτό και τα σπιτικά κουλουράκια είναι σαφώς μια καλή επιλογή. Εξίσου καλές επιλογές είναι τα γλυκά κουταλιού, τα ζελέ, τα λουκούμια ή το γιαούρτι με το μέλι. Τα πιο σύνθετα γλυκά, όπως οι πάστες ή τα σιροπιαστά είναι αρκετά επιβαρημένα σε λίπος και συνεπώς και σε θερμίδες. Προτιμήστε τα γλυκά που δεν περιέχουν λίπη, όπως το ρυζόγαλο, τα γλυκίσματα με ωμά ή αποξηραμένα φρούτα, ή η σπιτική γρανίτα. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή κάποιων ουσιών, που τονώνουν και φτιάχνουν τη διάθεση, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως μια καλή επιλογή κυρίως στα παιδιά που διαβάζουν πολύ και έχουν γενικά μια δραστήρια καθημερινότητα. Ακόμα καλύτερα είναι να προτιμάτε και τη μαύρη σοκολάτα, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σίδηρο, ενώ περιέχει και λιγότερες θερμίδες απ’ότι η λευκή σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος. Πόσο συχνά να του δίνω γλυκά; Τα παιδιά σας καλό θα είναι να καταναλώνουν κάποιο μικρό γλυκό το πολύ μέχρι 2 φορές την εβδομάδα σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό και όχι στη θέση κάποιου άλλου γεύματος! Το γλυκό δηλαδή θα είναι κάτι έξτρα, και επ’ ουδενί δεν πρέπει να αντικαθιστά το κυρίως γεύμα. Έξυπνα tips Περιορίστε την προμήθεια τροφών με πρόσθετη ζάχαρη (σοκολάτες, μπισκότα,), τα οποία τα παιδιά σας συνηθίζουν να τρώνε, δηλαδή, αποφύγετε να τους τα αγοράζετε, ώστε να μην υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι και να μην τα καταναλώνουν τόσο συχνά. Μην προσφέρετε ποτέ γλυκό στο παιδί ως επιβράβευση. Αντικαταστήστε ένα πολυθερμιδικό γλυκό με μια μερίδα φρούτα ή ένα γιαούρτι με λίγο μέλι. Μάθετε τα παιδιά να διαλέγουν τα δημητριακά με τη λιγότερη ζάχαρη και χωρίς σοκολάτα. Τα γλυκά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε γιορτές, γενέθλια και σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά όχι καθημερινά. Το γλυκό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το γεύμα που τυχόν δεν έφαγε το παιδί. Σερβίρετε τα γλυκά μετά το φαγητό, και ποτέ προ του γεύματος. Καλό θα είναι να προτιμάτε να φτιάχνετε σπιτικά γλυκά απ’ ότι να τα αγοράζετε, μια που έτσι θα γνωρίζετε τα υλικά παρασκευής τους. Όταν φτιάχνετε σπιτικά γλυκά (πχ κέικ), προτιμήστε να τα παρασκευάζετε με πιο υγιεινά και light υλικά (γάλα ελαφρύ αντί πλήρες, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, αλεύρι ολικής άλεσης αντί κανονικό. Αντικαταστήστε το βούτυρο με λάδι: θερμιδικά είναι το ίδιο, όμως αποφεύγουμε τα κορεσμένα
λιπαρά. Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη διαιτολόγος διατροφολόγος