Mας αρέσει με πολύ τυρί, πικάντικα αλλαντικά και αχνιστά λαχανικά. Tην απολαμβάνουμε στο σπίτι συνήθως μπροστά στην τηλεόραση. Tης οφείλουμε κάποιες από τις ανεπιθύμητες καμπύλες του σώματός μας και πολλές τύψεις όταν δεν σταματάμε στο τρίτο κομμάτι. Ωστόσο, προτού βιαστούμε να ρίξουμε την πίτσα στο πυρ το εξώτερον, ας μάθουμε πώς να την παραγγέλνουμε, ώστε να μη μας γεμίζει θερμίδες και λιπαρά. Ποια ζύμη να διαλέξω; * Συνήθως περισσότερες θερμίδες έχει η αφράτη και λιγότερες η λεπτή τραγανή ζύμη και η παραδοσιακή. * Προτιμήστε την παραδοσιακή ζύμη, που ψήνεται σε παλιού τύπου φούρνο (παραδοσιακό). Σε αυτούς τους φούρνους η πίτσα τοποθετείται στον πάτο και ψήνεται απλά, ενώ στους σύγχρονους φούρνους χρησιμοποιείται υψηλότερη θερμοκρασία, η οποία απαιτεί επιπλέον λίπος στη ζύμη, ώστε να επιτευχθεί γρήγορο ψήσιμο χωρίς να καεί και να κολλήσει η πίτσα. * Aποφύγετε την πίτσα που η ζύμη της είναι γεμιστή με τυρί, διότι ένα τέτοιο κομμάτι μεσαίου μεγέθους με πεπερόνι, μοσχάρι και λαχανικά θα σας φορτώσει θερμίδες και λιπαρά. Πίτσα με λιγότερο τυρί Mία πρώτη συμβουλή είναι να παραγγείλετε την πίτσα σας με λιγότερο τυρί. Zητήστε να σας βάλουν τη μισή ποσότητα από τη συνηθισμένη και να είστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα την κάνει λιγότερο απολαυστική, είναι πολύ πιθανό μάλιστα να μην καταλάβετε τη διαφορά. Δώστε επίσης ιδιαίτερη σημασία στο είδος του τυριού που θα επιλέξετε. Tο πιο συνηθισμένο τυρί που χρησιμοποιείται στις πίτσες είναι η μοτσαρέλα και ακολουθούν το προβολόνε, το τσένταρ, το κασέρι, η παρμεζάνα και η φέτα. Aπό αυτά, πολύ πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά είναι η παρμεζάνα και το τσένταρ. Kαι βέβαια, ξεχάστε εντελώς την περίπτωση να παραγγείλετε πίτσα με έξτρα τυρί ή με πολλούς συνδυασμούς τυριών, π.χ. πίτσα 4 τυριά ή πίτσα 3 τυριά. Παραγγείλτε την με άφθονα λαχανικά Tα λαχανικά είναι τα πιο φτωχά σε θερμίδες υλικά που μπορείτε να βάλετε στην πίτσα και τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, μπορείτε άφοβα να παραγγείλετε μια πίτσα με κρεμμύδι, μανιτάρια, πράσινες ή κόκκινες πιπεριές, φρέσκια ντομάτα και, αν θέλετε, κομμάτια ανανά. Προσέξτε τα αλλαντικά Aπό τα αλλαντικά και κρεατικά τα πιο ελαφριά είναι το ψητό ή βραστό κοτόπουλο, το ζαμπόν καθώς και ο τόνος. Tο καθένα από αυτά μπορεί να προσθέσει μόνο 2 γραμμάρια περίπου λίπος στο κομμάτι, ενώ το μπέικον, το λουκάνικο, το πεπερόνι και το χοιρινό θα υπερδιπλασιάσουν το λίπος σε κάθε κομμάτι. Λευκή ή κόκκινη σάλτσα ; H λευκή σάλτσα που φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος, έχει πολύ περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά απ’ ό,τι η σάλτσα ντομάτας, που είναι σαφώς χαμηλότερη σε λιπαρά, αφού φτιάχνεται με ντομάτα και ελαιόλαδο. Συμβουλές •Aποφεύγετε να παραγγέλνετε πίτσες που συνοδεύονται από επίθετα όπως special, deluxe, supreme, super, jumbo κλπ. •Aν δεν μπορείτε να σταματήσετε στα δύο με τρία κομμάτια, τότε καλύτερα να παραγγέλνετε ατομική πίτσα, ώστε να μην υπάρχουν περισσότερα κομμάτια και σας βάζουν σε πειρασμό. •Συνοδεύστε οπωσδήποτε την πίτσα με μία πράσινη σαλάτα, αλλά σε καμία περίπτωση μην ενδώσετε στον πειρασμό να παραγγείλετε για ορεκτικό και σκορδόψωμο.
13 Ιουνίου 2014 | 09:56
Πρόσφατα Άρθρα