Όλα ξεκίνησαν στα 16 μου, όταν με τσίμπησε τσούχτρα στη μασχάλη. Από τότε σχεδόν κάθε καλοκαίρι επιστρέφω από τις διακοπές με ένα νέο σημάδι, μια καινούργια αξέχαστη εμπειρία. Στο ενεργητικό μου έχω ακόμα ένα δάγκωμα δράκαινας -που συνοδεύτηκε από πρήξιμο σε όλο μου το σώμα, κραυγές από τους λουόμενους «για τη δύστυχη κοπέλα που δεν θα τη βγάλει καθαρή» και εντέλει μια σωτήρια ένεση κορτιζόνης-, αρκετά πατήματα αχινών, ορισμένα αλησμόνητα hangover, κάποια εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων και μια βουτιά σε πίσσα. Λαγοπόδαρα, σκόρδα και «ματάκια» φαίνεται να μην κάνουν δουλειά. Οπότε, πριν καταστρέψουμε τις διακοπές μας, παίρνοντας άρον-άρον το πλοίο της επιστροφής, καλό είναι να γνωρίζουμε τις απαραίτητες κινήσεις για να απαλλαγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από τα δυσάρεστα συμπτώματα, χωρίς καν να χρειαστεί να περάσουμε την πόρτα του γιατρού, όταν αυτό είναι εφικτό.
Καήκατε από τον ήλιο
Το πάθηµα… Σας πήρε ο ύπνος κάτω από τον αυγουστιάτικο ήλιο. Το δέρμα σας κοκκίνισε και δεν ανέχεστε να σας ακουμπάει τίποτα.
Και το µάθηµα Πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για ηλιακά εγκαύματα 1ου βαθμού, τα πιο απλά δηλαδή. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε άφθονο δροσερό νερό στα σημεία που καήκατε, να τοποθετήσετε πάνω τους κρύες κομπρέσες και να προτιμάτε τα βαμβακερά ελαφριά ρούχα και όχι τα συνθετικά. Τα γιατροσόφια της γιαγιάς, όπως η επάλειψη με οδοντόκρεμα ή ελαιόλαδο, δεν έχουν νόημα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό, ώστε να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας. Στη συνέχεια, και για τις επόμενες δύο μέρες τουλάχιστον, θα χρειαστεί να βάζετε τακτικά κάποια ενυδατική ή κορτιζονούχο κρέμα (όταν το έγκαυμα είναι πιο σοβαρό, συνυπάρχουν δηλαδή και φουσκάλες) και φυσικά να σταματήσετε την έκθεσή σας στον ήλιο, η οποία -έτσι κι αλλιώς- θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Την επόμενη φορά μάλλον δύσκολα θα ξεχάσετε την ομπρέλα!
Πάθατε ηλίαση
Το πάθηµα… Η ηλιοθεραπεία παρατάθηκε και χωρίς να το καταλάβετε φεύγετε από την παραλία με τρομερό πονοκέφαλο και πόνους στον αυχένα. Νιώθετε το σώμα σας να καίει και αισθάνεστε ναυτία.
Και το µάθηµα Στην περίπτωση ηλίασης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φύγετε άμεσα από τον ήλιο και να πάτε σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος (π.χ. κάτω από ένα δέντρο), μέχρι να νιώσετε καλύτερα και να είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο σας. Τις επόμενες μέρες πίνετε πολλά υγρά, για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας, και μην εκτεθείτε στον ήλιο μέχρι να νιώσετε απολύτως καλά.
Οι μέλισσες σας την «πέσανε»
Το πάθηµα… Επιτέλους χαλάρωση, είτε με το αγαπημένο σας βιβλίο είτε με το δροσερό αεράκι να αντισταθμίζει τον καυτό ήλιο και τον παφλασμό του κύματος να αδειάζει το μυαλό από σκέψεις. Όλα καλά, μέχρι τη στιγμή που ένα σμήνος από μέλισσες (ή σφήκες) αποφάσισε να κάνει την εμφάνισή του. Απ’ όλη την παρέα, οι μέλισσες επέλεξαν και πάλι εσάς.
Και το µάθηµα Πέρα από τον πόνο που επιφέρει το τσίμπημα, υπάρχει και ο κίνδυνος αντίδρασης για τους αλλεργικούς στα τσιμπήματα εντόμων. Αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στις μέλισσες, προφανώς κυκλοφορείτε παντού με ένεση κορτιζόνης για κάτι τέτοιες στιγμές. Τι γίνεται τώρα στην περίπτωση που είστε γενικά αλλεργικοί, αλλά δεν ξέρετε αν στη λίστα σας συγκαταλέγονται και οι μέλισσες; Ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οπότε πρέπει να έχετε μαζί σας αντιισταμινικά, αλλά και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια, ώστε στην περίπτωση που εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, να είστε ήδη κοντά σε ιατρική μονάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πρώτη σας κίνηση τη στιγμή του τσιμπήματος θα είναι να ζητήσετε από κάποιον να προσπαθήσει να αφαιρέσει το κεντρί. Οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, ώστε να μη σπάσει το κεντρί και αποτελέσει αιτία μεγαλύτερης φλεγμονής. Στη συνέχεια, πλύντε καλά την περιοχή του τσιμπήματος και χρησιμοποιήστε αμμωνία ή κάποιο προϊόν για τσιμπήματα, προκειμένου να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
Πατήσατε αχινό
Το πάθηµα… Ελέγχετε τη θάλασσα για… μαύρα σημάδια, πέφτετε στο νερό γρήγορα για να μη χρειαστεί να περπατήσετε στην άμμο και ενίοτε μπαίνετε με τις σαγιονάρες. Αυτή τη φορά, όμως, απορροφημένοι καθώς ήσασταν στην προσπάθειά σας να ξεκολλήσετε πεταλίδες, καταφέρατε δυστυχώς να πατήσετε αχινό.
Και το µάθηµα Έφτασε η στιγμή να αποδείξετε ότι δικαίως έχετε πάντα μαζί σας το τσιμπιδάκι φρυδιών. Προσπαθήστε με τη βοήθειά του να βγάλετε όσο περισσότερα αγκαθάκια μπορείτε. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, λίγο λάδι μπορεί να μαλακώσει την περιοχή και να βοηθήσει τις ακίδες να βγουν από μόνες τους. Στην περίπτωση που έχετε μαζί σας οινόπνευμα ή οξυζενέ, καλό θα ήταν να αποστειρώσετε την περιοχή, προκειμένου να αποφύγετε περαιτέρω μολύνσεις. Συνήθως, ο πόνος διαρκεί 2 μέρες, η ταλαιπωρία, όμως, ενδεχομένως να κρατήσει περισσότερο αν τα αγκαθάκια έχουν εισχωρήσει βαθιά. Αν μετά από μερικές μέρες παρατηρείτε ακόμα μικρά μαύρα σημαδάκια, τα οποία δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό και μην περιμένετε να βγουν από μόνα τους.
Σας τσίμπησε τσούχτρα ή μέδουσα
Το πάθηµα… Από όλους τους λουόμενους, το γλιστερό διαφανές «πράγμα» προτίμησε εσάς. Έτσι, μετά την κραυγή απόγνωσης που ακολούθησε του τσιμπήματος και προκάλεσε το ενδιαφέρον ολόκληρης της παραλίας, βγήκατε με πρησμένο πόδι και ένα αφόρητο αίσθημα φαγούρας.
Και το µάθηµα Ευτυχώς, οι τσούχτρες και οι μέδουσες που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες δεν είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδεις, οπότε το να προκληθεί αλλεργικό σοκ από το τσίμπημά τους είναι μάλλον απίθανο. Συνήθως προκαλούνται τοπικός ερεθισμός και έντονη φαγούρα, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργηθούν και φουσκάλες. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο νερό (θαλασσινό ή βρύσης), για να φύγει η περίσσεια του δηλητηρίου που πιθανόν υπάρχει και, στη συνέχεια βάλτε αμμωνία. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανακουφιστείτε κάνοντας επιθέματα με ξιδόνερο (1 φλιτζανάκι ξίδι και 3 νερό), λόγω της καταπραϋντικής δράσης που έχει το ξίδι. Λίγος πάγος τυλιγμένος σε μια πετσέτα βοηθά, επίσης, στη μείωση του πόνου.
Μπήκε άμμος στο μάτι σας
Το πάθηµα… Το παιχνίδι στην άμμο σάς βγήκε ξινό. Κόκκοι άμμου μπήκαν στο μάτι σας και έχετε την αίσθηση ότι κάτι σας «κόβει». Νιώθετε ευαισθησία στο φως και η όρασή σας είναι θολή.
Και το µάθηµα Σε πρώτη φάση, ηρεμήστε. Δεν χάσατε την όρασή σας, ούτε πρόκειται να βλέπετε θολά για το υπόλοιπο της ζωής σας. Το πολύ-πολύ να υποστείτε μια ταλαιπωρία για λίγες ώρες ακόμα. Αν έχετε πρόσβαση σε βρύση ή έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό, ξεπλύνετε με άφθονο νερό τα μάτια σας, ώστε να απομακρυνθεί το ξένο σώμα, χωρίς όμως να τα τρίψετε. Στη συνέχεια, ρίξτε τεχνητά δάκρυα, προκειμένου να ξεπλυθούν τυχόν υπολείμματα που έχουν μείνει στο εσωτερικό του ματιού, ενώ προληπτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μία μέρα και ένα αντιβιοτικό κολλύριο (1-2 σταγόνες). Αν το μάτι σας συνεχίζει να σας «κόβει», μείνετε με τα μάτια κλειστά για 1-2 ώρες, ώστε τυχόν γρατσουνιές από τους κόκκους άμμου στην επιφάνεια του ματιού να επουλωθούν. Αν βρίσκεστε σε κάποια απομακρυσμένη παραλία και δεν έχετε μαζί σας νερό, μπείτε στη θάλασσα και κάντε μακροβούτι με ανοιχτά μάτια για να απομακρυνθεί το ξένο σώμα.
Σας δάγκωσε φίδι
Το πάθηµα… Η ιδέα για ελεύθερο κάμπινγκ στη μέση τού πουθενά αποδείχθηκε κακή και ακόμα χειρότερη επιλογή ήταν η σαγιονάρα κατά τη διάρκεια πεζοπορίας. Έτσι, ο φόβος σας μη σας τσιμπήσει φίδι βγήκε, δυστυχώς, αληθινός και ο πόνος είναι αφόρητος.
Και το µάθηµα Στην Ελλάδα το μόνο δηλητηριώδες φίδι είναι η οχιά. Αν τα ίχνη πάνω στο δέρμα σας από το δάγκωμα είναι 2 μικρά στρογγυλά τρυπήματα, τότε μάλλον πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι, ενώ στην περίπτωση που σχηματίζουν πέταλο ή ημικύκλιο, προφανώς είναι ακίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό είναι να προσπαθήσετε να ρουφήξετε το αίμα από την πληγή και να το φτύσετε ή να ζητήσετε από κάποιον να το κάνει για εσάς. Στη συνέχεια, αναζητήστε μια λωρίδα καθαρού υφάσματος και δέστε τη λίγο ψηλότερα από το σημείο του τραύματος (προς τη μεριά της καρδιάς), ώστε να παρεμποδιστεί η κυκλοφορία του δηλητηρίου μέσω του αίματος στον οργανισμό. Κάθε 15΄ θυμηθείτε να ξεσφίγγετε το ύφασμα για 20?-1΄, ώστε να επανέρχεται η κυκλοφορία του αίματος, και να δένετε και πάλι το σημείο. Βάλτε τοπικά πάγο και απευθυνθείτε χωρίς καθυστέρηση σε γιατρό ή σε νοσοκομείο.
Σας τσίμπησε δράκαινα
Το πάθηµα… Στην προσπάθειά σας να πιάσετε την μπάλα που έπεσε στα βράχια, νιώσατε να σας τσιμπάει κάτι. Ο πόνος είναι αφόρητος, οπότε συμπεραίνετε ότι πέσατε θύμα… δράκαινας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε περίπτωση που σας τσιμπήσει σκορπιός (ψάρι) ή σαλάχι.
Και το µάθηµα Πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνο τσίμπημα και ο πόνος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 15 μέρες. Κατευθυνθείτε προς το κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, αφού είναι πιθανό να χρειαστεί καλό καθαρισμό το σημείο του τσιμπήματος. Ο γιατρός θα σας χορηγήσει κάποιο ισχυρό παυσίπονο, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να χρειαστείτε ένεση κορτιζόνης. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να πάρετε ιατρική βοήθεια, τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα στο σημείο του τσιμπήματος, χρησιμοποιήστε μια κορτιζονούχο αλοιφή, πάρτε ένα ισχυρό παυσίπονο και ένα αντιισταμινικό.
Ξυπνήσατε με hangover
Το πάθηµα… Βγήκατε για ένα ποτό και αποδείχτηκε «μπόμπα». Ήδη από το βράδυ νιώθετε έντονα τα συμπτώματα της μέθης, ενώ το επόμενο πρωί όλα γυρίζουν γύρω σας και το κεφάλι σας κοντεύει να σπάσει.
Και το µάθηµα Την επόμενη φορά που το ποτό δεν έχει τη συνηθισμένη γεύση ή σας «καίει» τη γλώσσα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι μάλλον πρόκειται για «μπόμπα». Επίσης, καλό είναι να μην ξαναπάτε στο ίδιο μπαρ. Την επόμενη μέρα, πάντως, αν δεν έχετε να κάνετε κάτι σημαντικό, είναι προτιμότερο να μείνετε στο κρεβάτι και να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε μέχρι να ξαναβρείτε τον εαυτό σας! Τονώστε, επίσης, τον οργανισμό σας με ένα χλιαρό ή κρύο ντους και ανοίξτε τα παράθυρα να μπει καθαρός αέρας. Παραγγείλτε γλυκό καφέ και όχι πικρό, όπως συνηθίζεται. Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δρώντας εξισορροπητικά προς την κατασταλτική δράση του οινοπνεύματος, και η ζάχαρη βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της υπογλυκαιμίας που προκαλεί το αλκοόλ (αναστέλλει τη διαδικασία παραγωγής γλυκόζης από το συκώτι). Στη συνέχεια, «τσιμπήστε» κάτι ελαφρύ για να μην επιβαρύνετε το ήδη βαρύ σας στομάχι και πίνετε σε όλη τη διάρκεια της μέρας πολλά υγρά. Αν έχετε πονοκέφαλο, πάρτε ένα ελαφρύ παυσίπονο (τύπου παρακεταμόλης).
First Aid Kit
Τι πρέπει να υπάρχει μέσα στην καλοκαιρινή σας βαλίτσα
Παυσίπονα
Επίδεσμοι
Αντισηπτικά (οινόπνευμα, οξυζενέ, ιωδιούχο αντισηπτικό)
Αντιισταμινικά
Αμμωνία ή άλλα προϊόντα για τα τσιμπήματα
Αντιόξινα (για τις καούρες)
Αντιφλεγμονώδης αλοιφή (για διαστρέμματα και μυϊκούς σπασμούς)
Κορτιζονούχα αλοιφή
Εντομοαπωθητικά