Από τον γεωπόνο Δημοσθένη Τσαπάρα
«Κατά την αναχώρηση»
Επιτέλους ετοιμάζεστε για διακοπές. Πριν ξεκινήσετε όμως, θα πρέπει να φροντίσετε για τη συντήρηση των φυτών σας για όσο χρόνο θα λείψετε. Αν δεν ανήκετε στους τυχερούς που έχουν έναν συγγενή ή ένα γείτονα εμπιστοσύνης, στον οποίον μπορούν να δώσουν τα κλειδιά για να σας ποτίζει τα λουλούδια, θα πρέπει να βρείτε κάποιον τρόπο να εξασφαλίσετε την επιβίωση τους κατά την απουσία σας.
Σε περίπτωση που υπάρχει αυτόματο αρδευτικό σύστημα δεν έχετε να κάνετε τίποτα άλλο παρά να βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει πρόσφατα την μπαταρία και ότι όλα του τα σημεία λειτουργούν κανονικά.
Εάν δεν έχετε ήδη αυτόματο πότισμα και αποφασίσετε να τοποθετήσετε κάντε το έγκαιρα ώστε να έχετε το χρόνο να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί ικανοποιητικά.
Επίσης στην αγορά θα βρείτε ειδικά δοχεία – σακουλάκια που χρησιμοποιούν το σύστημα των συγκοινωνούντων δοχείων και θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα φυτά σας ποτισμένα για αρκετές ημέρες (όχι όμως περισσότερες από 10 – 12).
Επιπλέον μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες κλασσικές κινήσεις προκειμένου να μειώσετε τις απώλειες των φυτών σας σε νερό κατά τη διάρκεια της απουσίας σας.
Τα φυτά εσωτερικού χώρου: Δεν πρέπει να μείνουν ούτε σε σημεία που είναι εκτεθειμένα απευθείας στο ηλιακό φως, αλλά ούτε και σε δωμάτια που λόγω των κλειστών παντζουριών θα είναι εντελώς σκοτεινά. Συγκεντρώστε τις γλάστρες με τα φυτά εσωτερικού χώρου (εάν αυτό είναι δυνατό) σε έναν ημισκιερό και δροσερό χώρο, όπως ενδεχομένως είναι το μπάνιο. Ποτίστε καλά και τοποθετήστε τις σε βαθιά πιάτα που θα γεμίσετε επιπλέον με νερό. Με αυτόν τον τρόπο τα φυτά σας θα μπορέσουν να αντέξουν τουλάχιστον για 7 με 10 ημέρες, ανάλογα με τις ειδικές τους ανάγκες.
Τα φυτά της βεράντας: Συγκεντρώστε τα στο πιο σκιερό της τμήμα. Τοποθετήστε τα (εάν δεν βρίσκονται ήδη) σε βαθιά πιάτα και ποτίστε καλά. Τα αποτελέσματα σε αυτήν τη μέθοδο είναι επισφαλή και δεν αναμένεται να είναι ικανοποιητικά για διαστήματα μεγαλύτερα των 5 ημερών.
«Κατά την επιστροφή»
Επιστρέφοντας από τις διακοπές σας διαπιστώνετε ότι παρά τα «μέτρα που πήρατε», η εικόνα των φυτών σας φανερώνει ότι έχουν περάσει ένα ισχυρό σοκ.
Ποτίστε καλά με το λάστιχο, ακόμα και αν ποτιζόντουσαν όλο αυτόν το καιρό με
το αυτόματο πότισμα και απομακρύνετε το περιττό νερό από τα πιατάκια τους. Κατά τις αργές απογευματινές ώρες καταβρέξτε το φύλλωμά τους για να δροσιστούν και να καθαρίσουν από τη σκόνη.
Απομακρύνετε με την ψαλίδα ξερά κλαδιά, φύλλα και άνθη για να δώσετε στα φυτά σας τη δυνατότητα να δώσουν τη «δύναμη» τους στη νέα βλάστηση. Αυτό θα σας βοηθήσει και να αντιληφθείτε το πραγματικό «μέγεθος» της ξήρανσης.
Προσθέστε κάποιο οργανικό σκεύασμα όπως φύκια ή κομπόστ που θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν το «στρες». Μην τους ρίξετε χημικά λιπάσματα εάν δεν έχουν πρώτα «ξεπεράσει» τα φαινόμενα της μάρανσης και πριν δροσίσει αρκετά ο καιρός (αρχές – μέσα Σεπτέμβρη).