Τα τελευταία ειδικά χρόνια, το σπιτικό φαγητό έχει κατά κάποιον τρόπο «θεοποιηθεί» από γιατρούς και διατροφολόγους, μια που το θεωρούν ως την καλύτερη λύση για την πρόληψη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη. Ωστόσο, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα σπιτικά γεύματα είναι σαφώς πιο υγιεινά από τα γεύματα των εστιατορίων, μια έρευνα που πραγματοποίησαν τρεις κοινωνιολόγοι από το North Carolina State University, μας λέει ότι δεν κάνει πάντα καλό, μια που το άγχος που δημιουργεί το καθημερινό μαγείρεμα στις νοικοκυρές, είναι τεράστιο. Οι ερευνητές που ρώτησαν σχετικά 150 μητέρες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και πέρασαν 250 ώρες παρατηρώντας 12 οικογένειες σε βάθος χρόνου, κατέληξαν ότι το άγχος για μαγείρεμα, για οικογενειακή υγιεινή διατροφή, αλλά και για εξοικονόμηση χρημάτων, δημιουργούν τεράστιο στρες στις σημερινές μητέρες. Οι μητέρες που ερωτήθηκαν είχαν σε μεγάλο βαθμό πειστεί, ότι «τα σπιτικά γεύματα είναι συνώνυμα της σωστής μητρότητας, της σταθερότητας της οικογένειας αλλά και του σωστού και παραγωγικού πολίτη». Ωστόσο οι περισσότερες μαμάδες ένιωθαν ένα επιπλέον άγχος προκειμένου να φτάσουν αυτό το ιδεώδες, μια που έπρεπε να διαθέσουν επιπλέον διάθεση, χρόνο αλλά και χρήμα για να τραφεί σωστά η οικογένεια. Ειδικά οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα συχνά έχουν ακανόνιστα ωράρια εργασίας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να ρυθμίσουν τις ώρες των οικογενειακών γευμάτων. Ακόμη όμως και για τις μητέρες με υψηλότερο εισόδημα που είναι σπίτι στις σε θέση να είναι στο σπίτι στις 18:00, το μαγείρεμα προκαλεί επιπρόσθετο άγχος, τη στιγμή που τα παιδιά τους ζητούν την προσοχή τους. Αλλά και τα χρήματα είναι επίσης ένα πρόβλημα. Γυναίκες με χαμηλό εισόδημα συχνά δεν έχουν τα χρήματα για νωπά προϊόντα. Πέρα όμως από όλα αυτά, οι μητέρες είχαν γενικότερα παράπονα για την αντιμετώπιση τους από την οικογένεια, ως προς τις μαγειρικές τους ικανότητες. Οι περισσότερες είχαν να αντιμετωπίσουν παράπονα και γκρίνια και σχεδόν όλες παραπονέθηκαν ότι ενώ εκείνες προσπαθούσαν για το καλύτερο στη μαγειρική τους, έρχονταν συχνά αντιμέτωπες με την οικογενειακή αχαριστία. Συμπέρασμα; Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους μελετητές λοιπόν, ο στόχος θα πρέπει να είναι «να κάνουμε τις να δουν το μαγείρεμα ως μια χαρά και όχι ως βάρος.» Και αυτό δεν γίνεται πάντα, μια που οι άνθρωποι βλέπουν το μαγείρεμα κυρίως ως βάρος είναι επειδή είναι ένα βάρος. Είναι δαπανηρό και χρονοβόρο και συχνά κανένα μέλος της οικογένειας δεν το επιβραβεύει. Αν λοιπόν θέλουμε να δουν οι μαμάδες το μαγείρεμα ως χαρά, τότε θα πρέπει να μην υπάρχουν τα παραπάνω εμπόδια!
Κι όμως το σπιτικό φαγητό δεν είναι πάντα καλό για την… οικογένεια!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζουν το νεογέννητο Οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη είναι πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις λόγω των φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στο ανοσοποιητικό τους... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μητρότητα: Κι όμως, είναι πιο διασκεδαστική απ’ ό,τι περιμένετε! Η μητρότητα είναι γεμάτη αντιθέσεις... Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι κάθε συναίσθημα είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκυμοσύνη: Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που προστατεύουν την καρδιά Μελέτη υποστηρίζει ότι η αύξηση της πρόσληψης ορισμένων βιταμινών και μετάλλων στην εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αλήθειες & μύθοι για την εγκυμοσύνη Σε ποια ηλικία να κάνω παιδί; Να ασκούμαι όταν είμαι έγκυος; - Απαντάμε στις ερωτήσεις που απασχολούν τις γυναίκες... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο προγεννητικός έλεγχος βήμα-βήμα Τι περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος; Όλες οι διαγνωστικές και προγνωστικές εξετάσεις που θα σας οδηγήσουν στη μητρότητα με ασφάλεια. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΕΠΥ και αυτισμός: Πόσο μετράει η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη; Η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου προϋποθέτει τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή της εγκύου, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ