O καυγάς σας κάνει καλό;

Αυτό που συνήθως ξεχνάμε όταν τσακωνόμαστε είναι το γιατί; Τσακωνόμαστε απλά για να ξεσπάσουμε, να επιβληθούμε, να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας ή και για να βρούμε τελοσπάντων μια λύση; Θεωρητικά όλα μπορεί να ακούγονται σωστά, χρήσιμα και πιθανά. Πρακτικά, σημασία έχει να μην φτάνουν τα πράγματα στα άκρα και επιπλέον όλη αυτή η ένταση να […]
23 Οκτωβρίου 2014 | 15:32
Αυτό που συνήθως ξεχνάμε όταν τσακωνόμαστε είναι το γιατί; Τσακωνόμαστε απλά για να ξεσπάσουμε, να επιβληθούμε, να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας ή και για να βρούμε τελοσπάντων μια λύση;
Θεωρητικά όλα μπορεί να ακούγονται σωστά, χρήσιμα και πιθανά. Πρακτικά, σημασία έχει να μην φτάνουν τα πράγματα στα άκρα και επιπλέον όλη αυτή η ένταση να οδηγήσει στην επίλυση ή εξομάλυνση μιας κρίσης,
Οι τύποι του καβγά ποικίλουν στα ζευγάρια. Και ποικίλουν γιατί ακριβώς εμπλέκονται κάθε φορά δυο διαφορετικοί άνθρωποι και μάλιστα…εν βρασμώ. Επομένως οι αντιδράσεις μπορούν
πραγματικά να διαφέρουν ουσιαστικά.
Το χειρότερο είναι όταν η διαφορά αυτή εντοπίζεται και ανάμεσα στο ζευγάρι. Αν  τρόπος που αντιδράτε και διαφωνείτε εσείς δεν συμβαδίζει με αυτόν του συντρόφου σας. Και εδώ είναι που έρχεται η συνειδητότητα του σκοπού ενός καβγά, σε αυτό το σημείο της απόκλισης συμπεριφορών είναι απαραίτητο να ξέρετε το γιατί τσακώνεστε.
 Οι τσακωμοί που γίνονται απλά για να αλλάξουμε τον σύντροφο μας αναποτελεσματικοί και εξοντωτικοί. Αντίθετα, η αναζήτηση μιας χειροπιαστής λύσης μπορεί να… αγιάσει ένα καβγά.
Ανακαλύψτε τον τύπο του καβγά σας και πώς θα τον κάνετε πιο παραγωγικό:   
*Drama queens
Σίγουρα υπάρχει πολύ πάθος στη σχέση σας αλλά και πολύ… δράμα. Το θετικό σε αυτό είναι ότι ξεδίνετε, ότι δεν καταπιέζετε την οργή σας. Το κακό είναι όλη αυτή η έκρηξη είναι πού πιθανό να σας αποπροσανατολίσει και να γεννά συνεχώς νέα ζητήματα χωρίς νόημα και διάθεση επίλυσης.
Λύση.  Πάρτε μια ανάσα και ζητήστε από το σύντροφο σας να καθίσετε για λίγο ή τελοσπάντων να αλλάξετε σημείο. Αλήθεια, και μόνο η διαδικασία μετακίνησης μπορεί να σας δώσει αυτά τα λίγα πολύτιμα δευτερόλεπτα που θα σας βοηθήσουν να αποφορτιστείτε και να σκεφτείτε λίγο πιο ήρεμα.      
*Πόσο μοιάζουμε;
«Εμείς δεν τσακωνόμαστε ποτέ. Συμφωνούμε σε όλα». Καταρχάς συγχαρητήρια αλλά όντως; Όντως δεν υπάρχει κάτι να διαφωνήσετε; Ή απλά συμβιβάζεστε με τις επιθυμίες του άλλου και ακολουθείτε τις διαθέσεις του ακριβώς για να αποφεύγετε τους καβγάδες;
Λύση. Βρείτε λίγο χρόνο να έρθετε τετ-α-τετ με τον εαυτό σας. Να είστε όμως απόλυτα ειλικρινείς μαζί του και να δείτε αν πραγματικά σας ενοχλεί κάτι. Μπορείτε να αντιδράσετε, μπορείτε να αρνηθείτε να κάνετε τα πάντα απλά για το χατίρι του συντρόφου σας. Ένα ευγενικό και ήρεμο όχι δεν θα ταράξει δα και τόσο πολύ τη σχέση σας. Ίσα ίσα που θα την κάνει ακόμη πιο ισορροπημένη.
*Ας το αναλύσουμε
Συζητήσεις επί συζητήσεων, αποδομήσεις αποδομήσεων και με λίγα λόγια χαμένοι στην ανάλυση. Είπαμε να υπάρχει ένας πολιτισμός αλλά μην το παρακάνετε. Το να αναλύετε μέχρι εσχάτων τα θέματα σας εξαντλεί και σίγουρα σας απομακρύνει από μια πρακτική λύση. Επιπλέον, η τόση ανάλυση πολλές φορές δημιουργεί την αίσθηση ότι και οι δυο πλευρές έχουν δίκιο και έτσι καταλήγετε σε ένα αδιέξοδο.          
Λύση. Σταματήστε τις υποθέσεις και την προσπάθεια κάλυψης όλων των ενδεχομένων προκειμένου να ολοκληρώσετε με επιχειρήματα όλη σας την ανάλυση. Επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα σας οδηγήσουν στα αίτια και ίσως στην λύση του θέματος σας. Επιτρέψτε ο ένας στον άλλον να θέσει την άποψη του ανοιχτά και χωρίς επικρίσεις γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει ο ένας να καταλάβει τον άλλον.         
*Όπου φύγει, φύγει
Όταν η κλασική σκηνή με την γυναίκα να κυνηγά τον άνδρα να συζητήσουν και εκείνος λήγει το θέμα μέσα σε πέντε κουβέντες επαναλαμβάνεται με ανατριχιαστική συχνότητα. Στην πραγματικότητα δεν είναι που θέλει να σας αποφύγει αλλά έτσι είναι ο τρόπος του. Κάπου εκεί περιορίζεται η επικοινωνιακή του  ευελιξία.
Λύση. Πηγαίνετε με τα νερά του. Αντί να του πείτε «μπορούμε να συζητήσουμε κάτι» θέστε το ως «αγάπη μου έχεις πέντε λεπτά να σου πω κάτι». Έτσι θα τον προκαταβάλετε θετικά πείθοντας τον ότι θα είναι μια to the point συζήτηση και όχι ολονύχτια διαμάχη. Κερδίστε την προσοχή του μπαίνοντας αμέσως στο θέμα για να μπορέσετε και άμεσα να βρείτε μια λύση.  
*Η ώρα της σιωπής
Η σιωπή που κρύβει ένταση και χίλιες σκέψεις είναι ο,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στην σχέση σας. Και όσο κρατάτε κρατάτε έρχεται η στιγμή που θα εκραγείτε απλά γιατί το γάλα που αγοράσατε είναι πλήρες και όχι light.     
Λύση. Δυστυχώς πέρα από τα προβλήματα που έχει ο καθένας μας ως προσωπικότητα, το βασικότερο ζήτημα της σχέσης μας είναι το πρόβλημα επικοινωνίας. Οι ειδικοί λένε ότι η σιωπή ως τρόπος αντιμετώπισης των αρνητικών σημείων μαρτυρά παραίτηση από τη σχέση. Δηλώστε αυτό που αισθάνεστε στον σύντροφο σας και αν σας ενδιαφέρει ακόμη αυτή η σχέση προσπαθήστε από κοινού σιγά σιγά να εκφράζετε τη δυσαρέσκεια σας για  διάφορες καταστάσεις που βιώνετε στο γάμο σας.    
Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version