1. «Παρακαλώ, μην πετάτε σκουπίδια από το παράθυρό σας, όταν οδηγείτε»
Ούτε όταν είστε σταματημένοι στο κόκκινο φανάρι! Κι ενώ θα υποστηρίξετε πως δεν είναι τόσο κακό να πετάξεις π.χ. ένα κουκούτσι από μήλο, τότε πείτε μου: Γιατί δεν το πετάτε και στο πάτωμα του σπιτιού σας;
2. «Παρακαλώ, μην ξεσπάτε στην κόρνα χωρίς λόγο»
Πατώντας την κόρνα μπορεί να νιώθετε καλύτερα και να πιστεύετε ότι εκτονώνετε την ένταση της στιγμής. Όμως έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό όταν είστε κολλημένοι στην κίνηση, είναι άσκοπο, αγενές και δεν προτείνεται σε κανέναν κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Φανταστείτε δε να είναι από πίσω σας ένα σχολικό λεωφορείο και τα πιτσιρίκια να αναρωτιούνται απορημένα: ‘Μα, γιατί κορνάρει αφού είναι ακινητοποιημένο;’!
3. «Παρακαλώ, μην τινάζετε τις στάχτες του τσιγάρου σας έξω από το αυτοκίνητο»
Οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι το κάπνισμα είναι δικαίωμα, έστω κι αν δεν θα θέλαμε να τα δούμε ποτέ να καπνίζουν. Ωστόσο, δεν είναι ωραίο να δίνουμε το κακό παράδειγμα και να επιδεικνύουμε οτιδήποτε δεν θα θέλαμε να μιμηθούν τα παιδιά, σωστά;
4. «Παρακαλώ, μη μιλάτε στο κινητό, όταν οδηγείτε»
Και μη στέλνετε μηνύματα! Προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας ότι είναι άκρως επικίνδυνη η χρήση του κινητού τηλεφώνου την ώρα της οδήγησης. Το τονίζουν όλοι, παντού. Δεν γίνεται να το αναιρούμε εμείς οι ίδιοι με τις ανώριμες πράξεις μας.
5. «Παρακαλώ, μη βρίζετε φωνάζοντας από το παράθυρο του αυτοκινήτου σας»
Αν θέλετε να λύσετε τις διαφορές σας, υπάρχουν και πιο κόσμιοι τρόποι, που αρμόζουν σε ενήλικες. Οι βρισιές χαρακτηρίζουν εσάς και όχι αυτόν στον οποίο απευθύνονται! Επιπλέον, αν θέλετε να βρίζετε, μπορείτε να το κάνετε στο σπίτι σας, δεν σας φταίνε οι υπόλοιποι.
6. «Παρακαλώ, μην επιταχύνετε σε κατοικημένες περιοχές»
Ποιος γονιός θα ήθελε να τρέχουν τα αυτοκίνητα ιλιγγιωδώς στους δρόμους της γειτονιάς του;
7. «Παρακαλώ, μην ξεχνάτε τις διαβάσεις»
Τις χρησιμοποιούν άνθρωποι, ξέρετε! Μια απλή υπενθύμιση για να βλέπετε τι μπορεί να συμβαίνει (ή να περπατάει) μπροστά σας.
8. «Παρακαλώ, μη χρησιμοποιείτε τα πάρκινγκ σαν πίστα αγώνων»
Καλό είναι να γνωρίζετε ότι μερικές φορές τα παιδιά αφήνουν το χέρι των γονιών τους στους χώρους στάθμευσης. Επειδή, λοιπόν, ένα μικρό ανθρωπάκι μπορεί ξαφνικά να πεταχτεί, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διατηρούμε πολύ χαμηλή ταχύτητα, όπως επιβάλλεται και από το νόμο σε τέτοιους χώρους.
(Από τη μαμά και μπλόγκερ Dresden Shumaker)