Τι σχέση έχετε με τα τυχερά παιχνίδια; Δοκιμάζετε την τύχη σας μία στις τόσες και εφόσον το καλεί η περίσταση; Μήπως ανήκετε σε εκείνους που αδημονούν και συγκινούνται από το παιχνίδι του κέρδους και των πιθανοτήτων ή ο τζόγος για εσάς έχει γίνει… ρώσικη ρουλέτα;Θα σταθείτε στην ουρά στο Πρακτορείο του ΟΠΑΠ για να συμπληρώσετε το τυχερό δελτίο; Μήπως έχετε ήδη παίξει τυχερά παιχνίδια στο Ίντερνετ και έχετε νιώσει την καρδιά σας να χτυπά δυνατά εν αναμονή του αποτελέσματος; Ο τζόγος απλώς σας διασκεδάζει ή μήπως αποτελεί έναν πόλο έλξης στον οποίο δύσκολα μπορείτε να αντισταθείτε; Στις γραμμές που ακολουθούν, μπορείτε να διαβάσετε τι τύπος τζογαδόρου είστε, αλλά και να κατανοήσετε γιατί τα τυχερά παιχνίδια είναι όχι μόνο ελκυστικά, αλλά και… εθιστικά!
3 τύποι τζογαδόρων
Ορισμένοι παίζουν τυχερά παιχνίδια περιστασιακά για να διασκεδάσουν, κάποιοι άλλοι παίζουν πιο συστηματικά, ενώ υπάρχουν και οι εθισμένοι στον τζόγο. Ας δούμε ποιο είναι το προφίλ κάθε παίκτη, σύμφωνα με τους ειδικούς:
1. Ο παίκτης που παίζει με σκοπό τη διασκέδαση
• Θέλει να περάσει καλά και όχι να «βγάλει» χρήματα.
• Έχει θέσει εκ των προτέρων ένα ορισμένο ποσό το οποίο θεωρεί ότι είναι «αποδεκτό» να χάσει, σύμφωνα με το βαλάντιό του, και δεν παίζει περισσότερα χρήματα από όσα γνωρίζει ότι μπορεί να διαθέσει.
• Δεν παίζει πολλή ώρα, γιατί έχει επίγνωση ότι όσο περισσότερο παίζει τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να χάσει.
• Παίζει τυχερά παιχνίδια με παρέα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο παίκτης που παίζει με σκοπό να περάσει καλά, κατά κανόνα δεν παίζει μόνος του.
2. Ο παίκτης που είναι «στο όριο»
• Αφιερώνει αρκετό χρόνο στα τυχερά παιχνίδια. Mπορεί, λόγου χάρη, να χαρτοπαίζει 1-2 ημέρες την εβδομάδα ή να παίζει συχνά στο Ίντερνετ ή στο πρακτορείο στοιχημάτων της γειτονιάς του.
• Αδημονεί στη σκέψη ότι θα παίξει και έχει αγωνία για το αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, τον ευχαριστεί η ιδέα ότι παίρνει ένα ρίσκο με το οποίο μπορεί είτε να χάσει είτε να κερδίσει κάποιο ποσό.
• Ο παίκτης αυτός μοιάζει αρκετά με τον εθισμένο παίκτη, όσον αφορά τη συγκίνηση που νιώθει όταν παίζει, ωστόσο διαφέρει σε ένα σημαντικό σημείο: Κατορθώνει να διατηρεί τον έλεγχο της συμπεριφοράς και των οικονομικών του. Η ενασχόλησή του με τον τζόγο, δηλαδή, δεν έχει φτάσει σε σημείο να διαταράξει την οικογενειακή, επαγγελματική ή κοινωνική του ζωή, κάτι που παρατηρείται στην περίπτωση των εξαρτημένων παικτών.
3. Ο παίκτης που έχει αποκτήσει εμμονή με τον τζόγο
• Παίζει πολύ συχνά, ποντάροντας ολοένα και περισσότερα χρήματα -περισσότερα από όσα μπορεί να διαθέσει-, αναλογιζόμενος από πού θα εξοικονομήσει τα χρήματα για το επόμενο παιχνίδι.
• Πολύ συχνά, σχεδιάζει την τακτική του για το επόμενο παιχνίδι και αναλύει το προηγούμενο. Πιστεύει ότι μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα του παιχνιδιού, παραβλέποντας ότι το κύριο χαρακτηριστικό του τζόγου είναι η αβεβαιότητα.
• Αν και χάνει, παίζει ένα νέο παιχνίδι με σκοπό να κερδίσει τα ήδη χαμένα.
• Αποδίδει τα κέρδη στις ικανότητές του και τις «χασούρες» στην τύχη.
• Την ώρα του παιχνιδιού είναι απόλυτα αφοσιωμένος, δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του, ενώ μπορεί να εκδηλώνει και σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία).
• Παίζει μόνος του συχνά.
Η έλξη του ρίσκου
Η λέξη τζόγος προέρχεται από την ιταλική «giuoco», που σημαίνει παιχνίδι. Πρόκειται για την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, με την προσδοκία του εύκολου και γρήγορου κέρδους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται ότι αυτό που ικανοποιεί ακόμη περισσότερο τον παίκτη, πέρα από τα κέρδη, είναι το ρίσκο και η ευχαρίστηση του παιχνιδιού.
Ο κίνδυνος της εξάρτησης
Τα γρήγορα κέρδη από τα πρώτα παιχνίδια καθιστούν τον τζόγο ιδιαίτερα ελκυστικό, επειδή δημιουργούν την προσδοκία για την απόκτηση «εύκολου» χρήματος. Για τους παίκτες των τυχερών παιχνιδιών που επιτρέπουν την τοποθέτηση μεγάλου στοιχήματος (π.χ. οι ιπποδρομίες) ή μικρών ποσών σε σύντομα χρονικά διαστήματα (π.χ. οι κουλοχέρηδες), ο κίνδυνος του εθισμού είναι ακόμη μεγαλύτερος. Ο κίνδυνος, μάλιστα, αυξάνεται κι άλλο όταν η πρόσβαση στα τυχερά παιχνίδια είναι εύκολη και συχνή, όπως στο διαδικτυακό τζόγο.
Ποιοι παθιάζονται ευκολότερα
Συνήθως ο παίκτης που παθιάζεται με τα τυχερά παιχνίδια τείνει να αγνοεί τους κινδύνους και να υπερτιμά τις δυνατότητές του, πιστεύοντας ότι μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Αυτή η ριψοκίνδυνη και παρορμητική συμπεριφορά είναι χαρακτηριστική του ανδρικού φύλου. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο εθισμός στον τζόγο παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η εξάρτηση από τον τζόγο συνυπάρχει με άλλες εξαρτήσεις (π.χ. από το αλκοόλ).
Πώς αντιμετωπίζεται η εξάρτηση
Ο εξαρτημένος παίκτης είναι δύσκολο να ξεπεράσει μόνος τον εθισμό του, σύμφωνα με τους ειδικούς. Συνήθως, αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια των οικείων του ή ενός ψυχοθεραπευτή. Απαραίτητη προϋπόθεση για να απεξαρτηθεί ο παίκτης είναι να αποδεχτεί ότι έχει πρόβλημα και να επιθυμεί πραγματικά να απαλλαγεί από αυτό. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το σημαντικότερο βήμα είναι η αποχή από τα τυχερά παιχνίδια. Αντιθέτως, η «ελεγχόμενη ενασχόληση» (π.χ. να παίζει συγκεκριμένα ποσά ορισμένες ημέρες την εβδομάδα) είναι επίφοβη, επειδή ο παίκτης μπορεί να χάσει ξανά τον έλεγχο. Επίσης, είναι απαραίτητο ο πρώην παίκτης να καταστρώσει ένα σχέδιο αποπληρωμής των χρεών του, να περιορίσει την πρόσβασή του σε μετρητά χρήματα και να αποφεύγει την έκθεσή του σε ό,τι μπορεί να τον παρασύρει, ακόμη κι αν πρέπει να αποφεύγει φίλους ή γνωστούς που εξακολουθούν να παίζουν.
Πού μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια
• Πρόγραμμα «ΑΛΦΑ»-Απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια, «ΚΕΘΕΑ» (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), τηλ.: 210-92.15.776, 210-92.37.777. Στελεχώνεται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
• «ΟΑΣΙΣ» Μη κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργήθηκε από πρώην εξαρτημένους και μέλη των οικογενειών τους. Οργανώνει ομάδες αλληλοβοήθειας για τους παίκτες και τους συγγενείς τους, τηλ.: 2310-508.598 (στο τηλέφωνο αυτό θα ενημερωθείτε και για τις ομάδες που μπορεί να δραστηριοποιούνται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην Αθήνα).
• Ψυχοκοινωνικός-Θεραπευτικός και Συμβουλευτικός Σταθμός για άτομα Εξαρτημένα από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στελεχώνεται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, τηλ.: 2310-542.141.