Μαλακά, ευαίσθητα, λεπτεπίλεπτα, τα νυχάκια του μωρού και η φροντίδα τους αποτελούν από τις πιο απαιτητικές «εργασίες» που εμπεριέχει -ανάμεσα στα πολλά πολλά πολλά άλλα- ο ρόλος της μαμάς! Κι εδώ όμως υπάρχουν μικρά πολύτιμα μυστικά για να τα βγάλετε πέρα με χαμόγελο και αποτέλεσμα ….χειρουργικής ακρίβειας!!
Ο καλύτερος τρόπος είναι να δουλέψετε ως ομάδα: Ο ένας να κρατάει το μωρό στην αγκαλιά του κι ο άλλος κόβει τα νυχάκια με το ειδικό ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες άκρες. Με αυτό τον τρόπο αυτός που κάνει το «μανικιούρ» δεν χρειάζεται να ασχολείται με τις κινήσεις του μωρού και κάνει καλύτερα και ευκολότερα την δουλειά. Είναι σημαντικό να αποφύγετε να προκαλέσετε πληγές στο δέρμα, γιατί και η παραμικρή πληγή μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικές φλεγμονές.
Αν είστε μόνη, κρατήστε σταθερά το χέρι του μωρού με το δικό σας, με τέτοιο τρόπο που με την βοήθεια του αντίχειρα να κρατάτε ακίνητα τα δακτυλάκια τους χωρίς να τα πιέζετε.
Μία καλή λύση στην περίπτωση που δεν τα καταφέρετε με το ειδικό ψαλιδάκι, είναι μία χάρτινη λίμα ,με την βοήθεια της οποίας μπορείτε να τρίψετε με προσοχή τις άκρες των νυχιών.
Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση τα νύχια μεγαλώνουν με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Γι’ αυτό αυτή την περίοδο πρέπει να κόβονται δύο φορές την εβδομάδα. Αργότερα, από τον τρίτο μήνα και μετά, το «μανικιούρ» μπορεί να προγραμματιστεί μόνο δύο φορές τον μήνα. Ο χρόνος που απαιτείται για την φροντίδα των νυχιών δεν πρέπει να συμπιεστεί σε μία μόνο φορά, στην οποία θα κόβονται πολύ κοντά. Τα πολύ κοντά νύχια συχνά καταλήγουν σε φλεγμονές του δέρματος.
Η καλύτερη ώρα είναι σίγουρα μετά το μπάνιο, αφού το νερό έχει φέρει ένα διπλό αποτέλεσμα: έχει ηρεμήσει το μωρό και έχει μαλακώσει τα νύχια. Το μικρό σας χαλαρωμένο και ζεστό μετά το απολαυστικό μπανάκι του, θα κουρνιάσει στην αγκαλιά σας και δεν θα διαμαρτυρηθεί καθόλου. Αν παρόλα αυτά το μωρό αντιδρά έντονα (τα μωρά μετά τον πρώτο χρόνο αρνούνται να του κόψουν τα νύχια γιατί τα θεωρούν σημαντικό κομμάτι του σώματός τους) κόψτε τα την ώρα που κοιμάται.
Κρατήστε την παλάμη του χεριού του μωρού προς τα έξω, ώστε το μέρος που κόβετε να πέφτει μπροστά. Στα μωρά τα νύχια δεν κόβονται στρογγυλά αλλά τετράγωνα.
Προσοχή στα παράσιτα.
Καθώς το παιδί μεγαλώνει, τα νύχια γίνονται ο χώρος συλλογής της βρωμιάς και του χώματος, που μαζεύει όταν παίζει. Ιδιαίτερη, λοιπόν, προσοχή πρέπει να δίνεται στην υγιεινή των νυχιών στα χρόνια του παιδικού σταθμού, όταν κάτω από τα νύχια μπορούν να μαζευτούν αυγά οξύουρων, τα παράσιτα που μπαίνουν στα έντερα, επωφελούμενα από τη συνήθεια των μικρών να βάζουν τα (βρώμικα) χέρια στο στόμα.
Διαβάστε επίσης “Πως καθαρίζουμε τα αυτάκια του μωρού“
Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)