Κάθε κουζίνα διαθέτει μια τουλάχιστον επιφάνεια κοπής. Από το ωμό κρέας, μέχρι τα λαχανικά, οι περισσότερες από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, στη διαδρομή τους μέχρι το τηγάνι, την κατσαρόλα ή το ταψί, κάνουν μια στάση από την επιφάνεια κοπής. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η επιφάνεια κοπής αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα μαγειρικά σκεύη, αφού φαίνεται να υποθάλπει 200% περισσότερα βακτήρια από όσα βρίσκονται σε ένα κάθισμα τουαλέτας. Η έρευνα έδειξε ότι για το 40% των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης ευθύνεται η ανεπαρκής υγιεινή του σπιτιού μας. Σχεδόν τα μισά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι μας, συμπεριλαμβανομένων και των επιφανειών κοπής, έχουν μολυνθεί με επικίνδυνα βακτήρια, όπως το E. Coli. Η δρ. Lisa Ackerley, ειδικός στην υγιεινή των τροφίμων λέει: «Οι περισσότεροι δίνουν σημασία στον καθαρισμό της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας πολλά καθαριστικά, πιστεύοντας ότι πρόκειται για το πιο βρόμικο σημείο του σπιτιού» και συνεχίζει: «Όμως, όλες οι μελέτες, στις οποίες έχω λάβει μέρος, δείχνουν ότι τα πιο επικίνδυνα βακτήρια κρύβονται στην κουζίνα. Το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα λαχανικά είναι οι ένοχοι». Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι μικροοργανισμοί είναι αόρατοι στο μάτι και έτσι δεν λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις. Προσπαθώντας να περιγράψει το «ταξίδι» των μικροβίων, η δρ. Ackerley εξηγεί πως ακίνδυνα βακτήρια φτάνουν στο έντερο, όπου γίνονται επικίνδυνα, απειλώντας μας με τροφική δηλητηρίαση. Η ίδια συνεχίζει λέγοντας ότι με τα χέρια μας μεταφέρουμε βακτήρια, τα οποία μπορεί να εξαπλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, στην περίπτωση που δεν τα έχουμε πλύνει καλά. «Ορισμένα μάλιστα είναι πολύ μολυσματικά, ακόμα και σε μικρό αριθμό», λέει η δρ. Ackerley. «Λίγοι μόνο μικροοργανισμοί πάνω στο χέρι μας, είναι αρκετοί για να μεταφερθούν σε πόμολα, πετσέτες ή άλλες επιφάνειες που αγγίζουμε καθημερινά». Η λύση κρύβεται σε μια απλούστατη κίνηση: Το πλύσιμο των χεριών. Η δρ. Ackerley, όμως, ξεκαθαρίζει ότι το απλό ξέπλυμα των χεριών με ζεστό νερό δεν είναι αρκετό για να σκοτώσει τα επικίνδυνα βακτήρια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, το νερό θα έπρεπε να είναι τόσο καυτό που δεν θα αντέχαμε να το πιάσουμε. «Στην πραγματικότητα», τονίζει, «είναι η κίνηση του τριψίματος των χεριών μεταξύ τους για τουλάχιστον 20” αυτή που μας εγγυάται ότι θα ξεφορτωθούμε τα βακτήρια και όχι το ζεστό νερό». Εξίσου σημαντικό με το πλύσιμο των χεριών είναι η απολύμανση όλων των σκευών και επιφανειών μετά την προετοιμασία ωμού κρέατος και λαχανικών. Για ορισμένα σκεύη η καλύτερη λύση είναι το πλυντήριο πιάτων, το οποίο πλένει τουλάχιστον στους 65 βαθμούς. Όλα τα υπόλοιπα σκέυη, που δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε στο πλυντήριο, θα πρέπει να απολυμαίνονται. Η δρ. Ackerley συστήνει π.χ. για τον σωστό καθαρισμό των επιφανειών κοπής τη χρήση απολυμαντικών μαντηλιών.