Αυτό που συμβαίνει στον κόλπο μετά το μωρό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Μάθετε τι!
Πώς επηρεάζει τον κόλπο μας ο τοκετός
Είναι διάφοροι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως το μέγεθος του μωρού, η διάρκεια του τοκετού, μια ενδεχόμενη εμβρυουλκία (υποβοήθηση της εξόδου της κεφαλής του εμβρύου με ειδικά όργανα, τους εμβρυουλκούς), ακόμα και τα γονίδια. Ο κόλπος, βέβαια, όντας απίστευτα ελαστικός έχει την ικανότητα να «ανοίγει» επιτρέποντας τη διέλευση του μωρού και να «ξανακλείνει», αλλά οι περιβάλλοντες μύες της πυέλου μπορεί να αποδυναμωθούν, πράγμα που σας κάνει να νιώθετε λίγο πιο… ευρύχωρα εκεί κάτω.
Αυτό το «κενό» είναι που μπορεί να κάνει το σεξ λιγότερο απολαυστικό για εσάς και το σύντροφό σας (ή να σας προκαλέσει ακράτεια), αλλά -μην απογοητεύεστε- υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Όπως ακριβώς χρειάζεται να γυμναστείτε για να ξανακερδίσετε το σώμα σας μετά το μωρό, έτσι θα κάνετε και με τον κόλπο σας.
Πώς θα κερδίσετε τη χαμένη ελαστικότητα του κόλπου σας
Σύμφωνα με τη δρ. Roshini Raj, παθολόγο – γαστρεντερολόγο και συγγραφέα του βιβλίου «What the Yuck?: The Freaky and Fabulous Truth About Your Body», χρειάζεται να κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους (Kegel), για να αποκτήσετε και πάλι τη χαμένη ελαστικότητα του κόλπου σας. Φανταστείτε ότι, την ώρα που ουρείτε, προσπαθείτε να σταματήσετε τη ροή (αν και δεν πρέπει να το κάνετε αυτό στην πραγματικότητα) – αυτοί είναι οι μύες που γυμνάζονται στις ασκήσεις Kegel. Προσπαθήστε να κάνετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων, 3 φορές τη μέρα. Συνήθως μετά από 2-4 εβδομάδες, είναι αισθητά τα πρώτα αποτελέσματα.
Η ευκολία των Kegels είναι ότι μπορείτε να τις κάνετε οποιαδήποτε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεστε! Σε περίπτωση που το πρόβλημα στον κόλπο σας παραμένει, τότε δεν μένει παρά να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας για τα επόμενα βήματά σας.
Μετά από πόσο καιρό, όμως, μπορείτε να κάνετε σεξ μετά το μωρό; Σε γενικές γραμμές, περίπου μετά από 6 εβδομάδες και αφού επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να επιβεβαιώσει ότι όλα βαίνουν καλώς. Το συγκεκριμένο διάστημα μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το αν κάνατε καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό, αλλά ο πιο αρμόδιος για να σας συμβουλεύσει είναι ο γυναικολόγος σας.