Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Παμ Φάκτορ-Λίτβακ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “ΡLoS One”, παρακολούθησαν 328 γυναίκες και τα παιδιά τους. Οι επιστήμονες εκτίμησαν τον βαθμό έκθεσης των γυναικών σε τέσσερις φθαλικές ενώσεις κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, που είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Η μέτρηση της συγκέντρωσης των ουσιών αυτών έγινε μέσω ανάλυσης δειγμάτων ούρων από τις εγκύους. Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά ήσαν πλέον επτά ετών, μετρήθηκε ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) τους. Η ανάλυση έδειξε πως τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν εκτεθεί περισσότερο σε δύο κυρίως χημικές ουσίες (DnBP και DiBP), είχαν χαμηλότερο IQ κατά 6,6 και 7,6 μονάδες αντίστοιχα, σε σχέση με τα παιδιά των μητέρων που είχαν την μικρότερη επιβάρυνση από τις ίδιες ουσίες. Εκτός από τον μικρότερο γενικό δείκτη νοημοσύνης, τα ίδια παιδιά εμφάνιζαν χειρότερες επιδόσεις σε επιμέρους δείκτες, όπως η μνήμη, η αντίληψη και η ταχύτητα της σκέψης. Τα φθαλικά DnBP και DiBP υπάρχουν σε μια μεγάλη γκάμα καταναλωτικών προϊόντων, από πλαστικά έως καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας χωρίς να αναφέρονται πάντα στις συσκευασίες των προϊόντων. Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα προιόντα 1. Λακ 2. Τάπερ για μικροκύματα 3. Κραγιόν 4. Αρωματικά χώρου 5. Βερνίκια νυχιών Αν και η πλήρης αποφυγή των φθαλικών θεωρείται αδύνατη, τουλάχιστον προς το παρόν, οι ερευνητές συμβουλεύουν τις εγκύους, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε γυάλινα και όχι σε πλαστικά σκεύη, να αποφεύγουν να ζεσταίνουν σε φούρνους μικροκυμάτων φαγητά μέσα σε πλαστικές συσκευασίες, να αποφεύγουν όσο γίνεται τα προϊόντα καθαρισμού και αρωματισμού (π.χ. του χώρου) και να αποφεύγουν επίσης τα ανακυκλωμένα πλαστικά. Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να αποδείξουν πως αυτές οι ενώσεις όντως μειώνουν άμεσα τον δείκτη νοημοσύνης. Προς το παρόν, κάνουν λόγο για μια σαφή συσχέτιση, που οδηγεί όμως στο συμπέρασμα ότι οι έγκυες, για προληπτικούς λόγους, καλά θα έκαναν να αποφεύγουν αυτά τα χημικά.
Τα 5 πιο επικίνδυνα χημικά για την εγκυμοσύνη!

Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτίθενται σε φθαλικές χημικές ουσίες, οι οποίες υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα ενός κοινού νοικοκυριού, κινδυνεύουν να γεννήσουν παιδιά με μειωμένο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο προγεννητικός έλεγχος βήμα-βήμα Τι περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος; Όλες οι διαγνωστικές και προγνωστικές εξετάσεις που θα σας οδηγήσουν στη μητρότητα με ασφάλεια. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΕΠΥ και αυτισμός: Πόσο μετράει η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη; Η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου προϋποθέτει τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή της εγκύου, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αγέννητοι… «γευσιγνώστες»: Πώς η διατροφή της μαμάς επηρεάζει τις προτιμήσεις του μωρού Τα μωρά θυμούνται (και προτιμούν) μυρωδιές, γεύσεις από τη διατροφή της μαμάς τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκυμοσύνη με επιπλοκές; Με τι συνδέονται, σύμφωνα με νέα έρευνα Νέα επιστημονική μελέτη συνδέει τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη με καρδιαγγειακά νοσήματα στην οικογένεια... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκυμοσύνη: Αντιμετωπίζοντας το δύσκολο πρώτο τρίμηνο Η εξάντληση, η ναυτία, ο πόνος στο στήθος και άλλα συμπτώματα είναι πολύ συνηθισμένα κατά το πρώτο τρίμηνο της... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ