Η σύγχυση
Αυτή είναι η δύναμη των social media. Η προσωπική φωτογραφία μια νύφης από την Αγγλία έγινε απίστευτής δυναμικής viral για έναν λόγο που αγγίζει πολλούς: η διάκριση των χρωμάτων.
Το μήλον της έριδος στάθηκε το φόρεμα (#the dress) της Cecilia Bleasdale, μητέρας της Grace Johnston η οποία παντρεύτηκε στα μέσα του Φεβρουαρίου. Η Bleasdale έστειλε, πριν το γάμο, τη φωτογραφία του φορέματος στη νύφη και αργότερα στην άλλη της κόρη, Angie McPhee.
«Η μητέρα μας το έστειλε στην Grace για να πάρει την έγκριση της» εξηγεί η McPhee στην Daily Mail. «Στην συνέχεια την έστειλε και σε μένα. Η Grace αναρωτήθηκε πώς και η μητέρα μας θα φορούσε ένα ανοιχτόχρωμο φόρεμα σε άσπρο-χρυσό για το γάμο. Δεν τις συνηθίζει τέτοιες χρωματικές επιλογές».
Και το μπέρδεμα συνεχίστηκε. Η Grace και ο αρραβωνιαστικός της διαφωνούσαν επίσης για τις αποχρώσεις του φορέματος και έτσι αποφάσισαν να αναρτήσουν τη φωτογραφία στο facebook για να πάρουν μέρος σε αυτό το debate και οι φίλοι τους. Η συζήτηση άναψε όταν ο τραγουδιστής του γάμου, ο 21χρονος Caitlin McNeill, πόσταρε τη φωτογραφία σε μια σελίδα Tumblr που είναι αφιερωμένη στην manager Sarah Weichel με αποτέλεσμα να πάρουν θέση στο καυτό αυτό ζήτημα διασημότητες όπως Taylor Swift, Kim Kardashian, Mindy Kaling και Julianne Moore.
Επίσης, σε λιγότερο από μισή ώρα μετά την αρχική ανάρτηση του McNeil, το Buzzfeed δημοσίευσε μια δημοσκόπηση: «τι χρώμα έχει αυτό το φόρεμα;». Από την Παρασκευή το απόγευμα, μετρήθηκαν παραπάνω από 28 εκατομμύρια views με την επιλογή λευκό-χρυσό να κερδίζει περισσότερες ψήφους.
Η αλήθεια
Πλέον έχει αποκαλυφθεί ότι ο πραγματικός χρωματικό συνδυασμός του φορέματος είναι ο μπλε-μαύρος, το οποίο επιβεβαιώνεται και από το ίδιο το κατάστημα – Roman Originals – από όπου το αγόρασε η Cecilia Bleasdale. Ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι το είδαν σαν λευκό-χρυσό οφείλεται πιθανόν σε διάφορες θεωρίες.
Σύμφωνα με τον Duje Tadin – αναπληρωτής καθηγητής εγκεφαλικών και γνωστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, λέει στους New York Times ότι μπορεί να είναι λόγω των μεταβολών στον αριθμό των φωτοϋποδοχέων (κωνία) του αμφιβληστροειδούς που αντιλαμβάνονται το μπλε χρώμα. Το ανθρώπινο μάτι έχει περίπου έξι εκατομμύρια κώνους που είναι ευαίσθητοι στο πράσινο, το κόκκινο ή το μπλε. Τα σήματα από τους κώνους πάνε στον εγκέφαλο, ο οποίος και τα ερμηνεύει ως χρώμα. Στην ίδια δημοσίευση ο Joseph Toscano – επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Villanova στο Τμήμα Ψυχολογίας και εμπειρογνώμων σε ψευδαισθήσεις – δήλωσε ότι η φωτογραφία φαίνεται να είναι ένα είδος αναστρέψιμη εικόνας ή ένα στοιχείο που μπορεί να ερμηνευθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, όπως συμβαίνει με το τρισδιάστατο σχέδιο του κύβου Necker, και σημασία έχει από ποια θέση το κοιτά κανείς.
Τέλος, πολλοί επιστήμονες αποδίδουν το διχασμό αυτό στο φαινόμενο που ονομάζεται σταθερότητα χρώματος (color constancy): όσοι κατέληξαν στο λευκό μπορεί να είδαν τη φωτογραφία σε ένα δωμάτιο με μπλε φωτισμό (ακόμη και σε ένα παράθυρο με θέα στον καταγάλανο ουρανό) ενώ όσοι το είδαν ως μπλε ίσως βρίσκονταν σε δωμάτιο με τεχνητό φωτισμό και έτσι ο εγκέφαλος βλέπει το χρυσό ως μια απλή αντανάκλαση μακριά από το μαύρο αφήνοντας ανεπηρέαστο το μπλε.