1.larocheposay

Προστατεύστε το παιδί από τον ήλιο, ακόμα και την Άνοιξη!

Κανείς δεν αμφισβητεί τις δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου. Στην Ελλάδα όμως που η περίοδος ηλιοφάνειας είναι πολύ μεγάλη και ξεκινάει ήδη από τον Μάρτιο με ημέρες έντονης λιακάδας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας εγκαίρως από τον ήλιο της Άνοιξης.   
16 Απριλίου 2015 | 13:21

Ο ήλιος εκτός από τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας, ενέχει και πολλούς κινδύνους για τον οργανισμό μας, λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας που περιέχει. Ειδικά την Άνοιξη, που το δέρμα δεν είναι προετοιμασμένο για αυτήν την αιφνίδια και απότομη έκθεση σε έντονη υπεριώδη ακτινοβολία, οι κίνδυνοι που κρύβει ο ήλιος είναι πολλοί. Η λύση μία: Προστασία. Το παιδικό δέρμα, λόγω του πιο λεπτού πάχους του και της ελαττωμένης δυνατότητας μελάγχρωσης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο απέναντι στον ήλιο. Γι’ αυτό, και τα μικρά παιδιά καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να τα εκθέτουμε στον ήλιο, τις επικίνδυνες ώρες 11 με 4 το μεσημέρι.    Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόκληση σοβαρών εγκαυμάτων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση μιας μορφής καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία. Επομένως, είναι απαραίτητο η προφύλαξη από τον ήλιο να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική κιόλας ηλικία. Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της παιδική ηλικίας προκαλεί βλάβες στο DNA μόνιμα και διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των δερματικών κυττάρων. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο καταστρέφει τα δερματικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πάθει διάφορες μορφές καρκίνου, με πιο διαδεδομένη το μελάνωμα. Αν όμως σταματήσετε το πρώτο χτύπημα στο DNA, θα εμποδίσετε την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος αργότερα.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Για αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τον ήλιο, θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής: Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο από τις 11.00 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ.   Να χρησιμοποιούνται αντιηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 15. Να γίνεται η πρώτη επάλειψη με αντιηλιακό μισή ώρα πριν βγουν τα παιδιά στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε 1-2 ώρες.

Να χρησιμοποιούνται εξειδικεύμενα αντιηλιακά προϊόντα για το πρόσωπο και τα χείλη των παιδιών. Να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης του εκάστοτε αντιηλιακού προϊόντος, πριν από τη χρήση του. Να χορηγούνται στα παιδιά άφθονο νερό και χυμοί, που περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Να φορούν απαραιτήτως γυαλιά ηλίου, καπέλο και ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα. Αν το παιδί ακολουθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, κρίνεται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή σχετικά με την έκθεση του παιδιού στον ήλιο. Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς    Χρησιμοποιούμε αντιηλιακό μόνο στην παραλία: Ο καλοκαιρινός ήλιος καίει παντού, και όχι μόνο στην παραλία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βάζουμε στο παιδί αντιηλιακό από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι – στην πρωινή βόλτα, στις κούνιες, στο παιχνίδι στην αυλή. Δεν το προστατεύουμε στο αυτοκίνητο: Οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στην επιδερμίδα ακόμη κι όταν το παιδί είναι μέσα στο αυτοκίνητο, και μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα. Γι’ αυτό, η πρόταση των παιδιάτρων είναι να χρησιμοποιούμε πάντα αντιηλιακό, ακόμη και στις οδικές μας μετακινήσεις.   Δεν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό ημέρες με συννεφιά: Η σκιά δεν προφυλάσσει πάντα από τον ήλιο, αφού σε ορισμένες επιφάνειες η ακτινοβολία αντανακλάται.

Δεν του φοράμε γυαλιά: Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για τα παιδιά από 4 ετών και πάνω, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως π.χ. επιπεφυκίτιδα, οπότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του οφθαλμιάτρου που τα παρακολουθεί. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποιότητα των φακών, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά από την ακτινοβολία.

Ποιο είναι το κατάλληλο αντιηλιακό για το παιδί μου;   Ο σκοπός της χρήσης των αντηλιακών προϊόντων είναι να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας «δίνοντας χρόνο» στο δέρμα να παράγει μελανίνη από τα μελανοκύτταρά του και τελικά να αυτοπροστατευθεί χωρίς να υποστεί τα βλαπτικά αποτελέσματα του ήλιου (ερύθημα, έγκαυμα, γήρανση, καρκίνο).     Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσετε για το παιδί θα πρέπει να έχει τουλάχιστον SPF 15, ανάλογα και με το χρώμα της επιδερμίδας του, και να είναι τουλάχιστον τύπου broad-spectrum sunscreen. Το ιδανικότερο είναι ένα sunblocker (που μπλοκάρει τελείως, δηλαδή, τον ήλιο). Τα αντηλιακά τύπου sunscreen απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV), ενώ τα αντηλιακά τύπου sunblock τις αντανακλούν.   Όλα τα παιδιά χρειάζονται προστασία με ευρέως φάσματος αντηλιακά. Όσο πιο φυσικά τα φίλτρα τόσο πιο ασφαλή για παιδιά. Οι κανόνες για σωστή προστασία 1. Επαλείφουμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού ποσότητα 2. Επαναλαμβάνουμε κάθε 1-2 ώρες 3. Δεν υπάρχει απόλυτα αδιάβροχο αντηλιακό 4. Δεν ξεχνάμε πατούσες, αυτιά, αυχένα υπογενείδιο περιοχή

ANTHELIOS ΧL dermo pediatrics:  Ο «ειδικός» στην προστασία των βρεφών και των παιδιών από τον ήλιo.

Περισσότεροι από 25.000 δερματολόγοι και παιδίατροι σε όλο τον κόσμο, εμπιστεύονται την αντηλιακή προστασία ANTHELIOS τηςLa Roche-Posay. Ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ευαίσθητου βρεφικού και παιδικού δέρματος, προσφέρει πολύ υψηλή προστασία από τον ήλιο, σε συνθέσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανικά φίλτρα, ειδικά προσαρμοσμένες στο ευαίσθητο δέρμα τους. Δοκιμασμένη σε παιδιά με ατοπία ή πολύ ευαίσθητο δέρμα, τα φίλτρα προστασίας είναι εξαιρετικά φωτοσταθερά και οι συνθέσεις τους είναι πολύ ανθεκτικές στο νερό, την εφίδρωση και την άμμο, ώστε να αντέχουν τις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού στη θάλασσα. Με υφή που δεν τρέχει στα μάτια, είναι κατάλληλα για χρήση στο πρόσωπο και το σώμα. 

http://www.imommy.gr/demo/article/6976/mathete-ta-panta-gia-tis-blaberes-epiptwseis-ths-hliakhs-aktinobolias/#reftag=true

www.larocheposay.gr

www.facebook.com/LaRochePosayGreece

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version