Καφές, ελληνικός ή στιγμιαίος, ζεστός ή κρύος, είναι ένα ρόφημα άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των περισσότερων.
Βέβαια, όπως και για κάθε απόλαυση, έτσι και για τον καφέ υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις, που συχνά μας δημιουργούν τύψεις και ενοχές για την κατανάλωσή του. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ωστόσο ότι, απολαμβάνοντας 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα επωφελούμαστε από τα πολλαπλά οφέλη του . Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα από αυτά:
• Προσφέρει εγρήγορση και μας βοηθά να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Επίσης, μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε πιο ικανοποιητικά σε μια εργασία ή και στις υποχρεώσεις μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κατανάλωση δυο φλιτζανιών καφέ την μέρα, έχει συσχετιστεί με βελτίωση στη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο την προσωρινή πνευματική ευεξία, αλλά να βελτιώσει και τη μακροπρόθεσμη γνωσιακή λειτουργία.
Το καλύτερο μάλιστα, όπως υποστηρίζει επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, είναι να κατανέμουμε τη δόση της καφεΐνης μέσα στην ημέρα και να μην πίνουμε μια ευμεγέθη κούπα καφέ το πρωί. Περίπου δηλαδή όπως κάνουν οι Ιταλοί, οι οποίοι σε κάποιο διάλειμμά τους, θα μπουν στα bar (ιταλικές καφετέριες) για ένα γρήγορο εσπρεσάκι.
• Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, άρα μας προστατεύει από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών.
• Ενισχύει τον μεταβολισμό. Έτσι, μας βοηθά όχι μόνο να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας, αλλά και να χάσουμε βάρος. Είναι σημαντικό ωστόσο να μην το παρακάνουμε, καθώς οι πολλοί καφέδες προκαλούν ταχυκαρδία και στρες το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
• Βοηθά στη δυσκοιλιότητα.
• Προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά. Το χλωρογενικό οξύ, μία από τις φαινολικές ενώσεις στον καφέ, έχει βρεθεί ότι επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση, στη φλεγμονή αλλά και στη θρόμβωση. Καταστάσεις που πυροδοτούν, καθεμία με διαφορετικό τρόπο την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων.
• Χαρίζει μακροζωία. Ο ελληνικός καφές συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλή υγεία, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που έγινε στην Ικαρία1, εστιάζοντας στα μυστικά της καλής ζωής των κατοίκων του νησιού. Το ακριτικό νησί συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων του κόσμου. Οι ερευνητές, από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών, ακόμη και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση! Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση καφέ, τόσο καλύτερος ήταν ο δείκτης της ενδοθηλιακής λειτουργίας.
• Μεταβολικό σύνδρομο: Χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, αυξημένης περιφέρειας μέσης και δυσλιπιδαιμίας. Έρευνα2 του 2009 έδειξε ότι άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.
• Μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από τις αλλεργίες, όπως την αλλεργία στη γύρη και τη σκόνη και το αλλεργικό άσθμα. Πιο συγκεκριμένα, ο καφές φαίνεται να αποτρέπει την εμφάνιση έντονων αλλεργικών αντιδράσεων, όπως για παράδειγμα, το αναφυλακτικό σοκ.
Πράσινος καφές
Γιατί θεωρείται καλύτερος; Γιατί οι κόκκοι του δεν έχουν ψηθεί, άρα πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, με αποδεδειγμένη θετική επίδραση στην υγεία, όπως π.χ. το χλωρογενικό οξύ παραμένουν ανέπαφα! Το χλωρογενικό οξύ είναι μια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη που οι ερευνητές πιστεύουν ότι προωθεί την απώλεια βάρους με τη μείωση της απορρόφησης των λιπαρών και της γλυκόζης στο έντερο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα τελευταία χρόνια, ο πράσινος καφές θεωρείται σύμμαχος στην απώλεια βάρους.
Επίσης, ο πράσινος καφές φαίνεται ότι βοηθάει στα καρδιαγγειακά, στον διαβήτη και σε άλλες παθήσεις, ενώ έχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Έρευνες3 έχουν δείξει ότι το χλωρογενικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση. Δρα επίσης κατά ορισμένων ιών και μικροβίων, λειτουργώντας σαν ασπίδα κατά των κρυολογημάτων και των ιώσεων, ενώ φαίνεται να βοηθά και στη μείωση της υπέρτασης.
Το μειονέκτημα του πράσινου καφέ είναι πως δεν έχει το χαρακτηριστικό εξαίσιο άρωμα και γεύση που έχει ο καβουρδισμένος, ψημένος καφές.
Πιο συγκεκριμένα, τo φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με εκχύλισμα από πράσινο καφέ της Nature’s Bounty[IR1] , παρέχει στον οργανισμό 45% chlorogenic acid και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη (< από 1 κούπα καφέ). Είναι ιδανικό για άντρες και γυναίκες που επιθυμούν να ρυθμίσουν και να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, αλλά και για όσους συχνά αισθάνονται έντονη επιθυμία για γλυκό!
Φτιάξε τη γραμμή σου με τη δύναμη του πράσινου καφέ!
Πηγές: 1. Siasos G., Oikonomou E., Chrysohoou C., Tousoulis D., Panagiotakos D., Zaromitidou M., Zisimos K., Kokkou E., Marinos G., Papavassiliou A., Pitsavos C., Stefanadis C., Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study, Vascular Medicine (Impact Factor: 1.73). 03/2013; 18(2) 2. Balk L, Hoekstra T, Twisk J., Relationship between long-term coffee consumption and components of the metabolic syndrome: the Amsterdam Growth and Health Longitudinal Study, Eur J Epidemiol. 2009;24(4):203-9. doi: 10.1007/s10654-009-9323-1. Epub 2009 Mar 10. 3. Hwang SJ, Kim YW, Park Y, Lee HJ, Kim KW., Anti-inflammatory effects of chlorogenic acid in lipopolysaccharide-stimulated RAW 264.7 cells, Ιnflamm Res. 2014 Jan;63(1):81-90. doi: 10.1007/s00011-013-0674-4. Epub 2013 Oct 15.