Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Αγγλία, καλό θα ήταν οι γονείς να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα γάλατα, μια και η τακτική κατανάλωση τους σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη» αναφέρει η καθηγήτρια και επικεφαλής της έρευνας Nita Forouhi. Επιπλέον υπολογίστηκε ότι μια αύξηση μόλις 5% στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας ενός ατόμου από ζαχαρούχα ποτά γενικότερα, αυξάνει κατά 18% την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν κάποιος αντικαταστήσει την κατανάλωση τους με νερό, τσάι ή σκέτο καφέ θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μεταξύ 14% και 25%. Τα ευρήματα της έρευνας προσφέρουν σημαντικές αποδείξεις για τον επιβαρυντικό ρόλο της ζάχαρης στην διατροφή. Η καθηγήτρια Nita Forouhi καταλήγει ότι το ιατρικό προσωπικό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι υπόλοιποι φορείς δημόσιας υγείας θα πρέπει να συμβουλεύσουν την μείωση ή την αποφυγή πρόσληψης ενέργειας από ποτά με πρόσθετη ζάχαρη και την αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές επιλογές όπως το νερό και το τσάι. Οι μελετητές αξιολόγησαν την κατανάλωση ποτών 25639 ενήλικων κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς διαβήτη. Η έρευνα είναι η πρώτη αυτού του είδους που αξιολόγησε με τόσο λεπτομερή τρόπο τις διατροφικές συνήθειες. «Χρησιμοποιήθηκαν εβδομαδιαία ημερολόγια, όπου οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τι έπιναν και τι έτρωγαν με ιδιαίτερη έμφαση στο είδος, την ποσότητα και την συχνότητα. Οι συμμετέχοντες σημείωναν επίσης πότε προσέθεταν ζάχαρη στο ρόφημά τους. Αυτό μας επέτρεψε για πρώτη φορά να εντοπίσουμε την διαφορετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού με ή χωρίς ζάχαρη» σημείωσε η Forouhi. Μετά από 10,8 χρόνια και 847 περιστατικά βρέθηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνει κατά : 22% με την κατανάλωση ζαχαρούχων γαλάκτων 22% με την κατανάλωση ποτών που περιέχουν χημικά γλυκαντικά μέσα ενώ αντίθετα -2% με την κατανάλωση τσαγιού ή καφέ με ζάχαρη -1% με την κατανάλωση χυμών. Όταν συνυπολογίστηκαν οι δείκτες παχυσαρκίας (περιφέρεια μέσης και δείκτης μάζας σώματος) φάνηκε ότι ο κίνδυνος από τα προϊόντα γάλακτος με ζάχαρη είναι ακόμη μεγαλύτερος ενώ η σύνδεση ανάμεσα στον διαβήτη και τα ποτά με χημικά γλυκαντικά μέσα μειώθηκε στο 6%.
Πόσο ακίνδυνο είναι το ζαχαρούχο γάλα για το παιδί μας;
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιδερμίδα πιο υγιής και λαμπερή με 3 διατροφικά tips Ανακαλύψτε τα "skin foods" που υπόσχονται λαμπερή επιδερμίδα και γιατί πρέπει να τα εντάξετε στο διατροφολόγιό σας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δείτε πως θα πείσετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά Το φαγητό δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση για τα παιδιά. Ωστόσο, δεν είναι ακατόρθωτο να τα μυήσετε στην υγιεινή... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διατροφή: Οι «απαγορευτικές» τροφές για τα παιδιά Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε αυτές τις τροφές στο μεσημεριανό μας οικογενειακό τραπέζι; Τι είναι σημαντικό να περιλαμβάνει η διατροφή... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4 μύθοι για τη διατροφή στο θηλασμό Οι μύθοι γύρω από τη διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να σου προκαλέσουν επιπλέον άγχος, γι’ αυτό... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα έρευνα: Το φαγητό που δεν πρέπει να τρώνε τα παιδιά μέχρι να κλείσουν τα 2 Νέα έρευνα επισημαίνει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής κατά τη διάρκεια των πρώτων 1.000 ημερών, από την... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μειωμένη όρεξη: Πώς θα τρώει το παιδί περισσότερο; Η διατροφή του παιδιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα αυτό μπορεί να σας αγχώνει, αλλά υπάρχουν... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μαγειρική με το παιδί: Μία δραστηριότητα με 7 οφέλη Μαγείρική με το παιδί σημαίνει υγιεινή διατροφή, ποιοτικός χρόνος και νέες δεξιότητες! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ενέργεια: Κουρασμένη μαμά; Να τι πρέπει να φας Αυτές οι τροφές μπορούν να ενισχύσουν την ενέργεια και την αποδοτικότητά σας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ