Η απόφαση μιας γυναίκας για το αν θα κάνει παιδιά και πόσα, είναι εντελώς προσωπική. Κι ακριβώς επειδή είναι τόσο προσωπική, δεν αφορά και κανέναν, αλλά δεν επηρεάζει και κανέναν, σωστά; Όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.
Σύμφωνα με τον αναπτυξιακό ψυχολόγο Satoshi Kanazawa, η ευφυΐα είναι ένα στοιχείο που μπορεί να περάσει στα αγόρια από τη μαμά τους, χάρη στο χρωμόσωμα Χ.
«Είναι γνωστό ότι η ευφυΐα είναι κυρίως κληρονομική… και τα γονίδια που επηρεάζουν τη γενικότερη ευφυΐα θεωρείται ότι βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ… Πράγμα που σημαίνει ότι τα αγόρια κληρονομούν τη γενική ευφυΐα τους αποκλειστικά από τη μαμά τους, ενώ τα κορίτσια και από τη μαμά και από τον μπαμπά τους», υποστηρίζει ο ειδικός.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Kanazawa στο βιβλίο του «Το παράδοξο της ευφυΐας», μετά από σχετική έρευνα σε 10.000 συμμετέχουσες, για κάθε 15 βαθμούς IQ που έχει μια γυναίκα, η επιθυμία της να αποκτήσει παιδί μειώνεται κατά 25%.
Άραγε, αυτό σημαίνει ότι οι έξυπνες γυναίκες, μένοντας άτεκνες, θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας;
Γνώμη μας είναι πως όχι. Ούτε η ανθρωπότητα εξαρτάται από μερικά ωάρια, ούτε η φύση αποτελεί το μοναδικό παράγοντα που οδηγεί σε έξυπνα παιδιά. Μην ξεχνάμε ότι η ανατροφή και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό καμία γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει ενοχές για την απόφασή της – η ευφυΐα των παιδιών οφείλεται σε περισσότερους (από έναν) παράγοντες!