Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις, διότι αυξάνουν την πιθανότητα αλλοίωσης των τροφίμων και κατ’επέκταση, εντείνουν το πρόβλημα της σωστής συντήρησής τους. Πρόβλημα εντονότερο κυρίως για το μικρό σας, η διατροφή του οποίου στηρίζεται στα φρέσκα, χωρίς συντηρητικά κι επομένως πιο ευαίσθητα προϊόντα. Πώς θα μπορέσετε όμως να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι τα τρόφιμα θα διατηρηθούν φρέσκα, υγιεινά, πλήρη σε θρεπτικές ουσίες και απολύτως κατάλληλα για το πιάτο του μικρού σας;
– Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα περιτυλίγματα που προέρχονται από σούπερ-μάρκετ, καταστήματα και λαϊκές αγορές, διότι ενδέχεται να παρεμβάλλονται στην σωστή ψύξη. Επίσης, καλό είναι να διαφυλάξετε τα τρόφιμα στο ψυγείο, σε συσκευασία παρόμοια με εκείνη που θα χρησιμοποιήσετε αργότερα στη μαγειρική σας ή στο τραπέζι σας. Αφαιρέστε τα αυγά από την χάρτινη αυγοθήκη τους και τοποθετήστε τα στις ειδικές θήκες του ψυγείου. Τοποθετήστε τα κεσεδάκια του γιαουρτιού στο ράφι χωρίς τη χάρτινη συσκευασία τους και τα φρούτα και λαχανικά, χωρίς τις σακούλες τους, στα ειδικά συρτάρια. Φυλάξτε τα τυριά μέσα σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία που κλείνουν καλά ή σε σακουλάκια τροφίμων.
– Επίσης, σημαντικό είναι, τα τρόφιμα να τοποθετούνται στο ψυγείο στους αντίστοιχους χώρους φύλαξης. Τα πιο πάνω ράφια, τα οποία είναι και τα πιο δροσερά, χρησιμεύουν για την διαφύλαξη των πιο ευαίσθητων τροφίμων. Τοποθετείστε τα τυριά στα πρώτα ράφια, το κρέας και το ψάρι στα επόμενα και τα φρούτα και λαχανικά στις φρουτολεκάνες, στο κάτω μέρος. Λάβετε υπόψη, ότι το καλοκαίρι ανοίγουμε το ψυγείο πολύ συχνότερα και η πόρτα είναι η πρώτη που υφίσταται τη διαφορά θερμοκρασίας με το περιβάλλον. Γι’αυτό, καλό είναι, να αλλάξετε θέση στο γάλα και από το ραφάκι της πόρτας να το μεταφέρετε στα πρώτα, πιο δροσερά, ράφια, έτσι ώστε να μην βρεθείτε μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να το βρείτε αλλοιωμένο πριν από την ημερομηνία λήξης. Με τις απλές αυτές προφυλάξεις όχι μόνο θα μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων, αλλά και θα συντηρήσετε τα προϊόντα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
– Μεγάλη σημασία έχει και η καθαριότητα της κουζίνας. Οι κανόνες γενικά παραμένουν ίδιοι, απλώς το καλοκαίρι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Μην ξεχνάτε ότι τα σύνεργα της μαγειρικής είναι το καλύτερο μέσο μετάδοσης λοιμώξεων. Γι’ αυτό μην χρησιμοποιείτε το ίδιο μαχαίρι και την ίδια σανίδα κοπής για όλα τα τρόφιμα (ψάρι, κρέας, λαχανικά) ή τουλάχιστον πλένετέ τα σχολαστικά μετά από κάθε χρήση.
– Μην παραλείπετε το συχνό πλύσιμο των χεριών, απαραίτητο στο να προληφθεί η μετάδοση μικροοργανισμών στα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα. Εν τέλει, μην χρησιμοποιείτε μια μόνο πετσέτα για να σκουπίζετε κατσαρόλες, χέρια και επιφάνειες. Προτιμήστε το χαρτί κουζίνας και αφήστε τις πετσέτες μόνο για τα πιατικά.
Υγιεινό μενού και εκτός σπιτιού
– Για τα γεύματα εκτός σπιτιού πολύτιμες αποδεικνύονται οι παγοκύστες, τις οποίες θα μεταφέρετε από την κατάψυξη στο φορητό σας ψυγειάκι λίγο πριν φύγετε από το σπίτι. Καλό είναι να τοποθετείτε όλα τα φρέσκα προϊόντα στο ψυγειάκι, ακόμη και τα αλλαντικά και το τυρί που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για τα σάντουιτς (τα οποία πρέπει να ετοιμάζετε πάντα την τελευταία στιγμή).
– Προτιμήστε για τις εξορμήσεις σας τρόφιμα που μεταφέρονται εύκολα και προσφέρουν μια σχετική εγγύηση υγιεινής. Η ιδανική λύση είναι οι μικρές συσκευασίες, π.χ. γιαουρτιού ή τυριού, οι οποίες ανοίγονται επί τόπου και περιέχουν μια δόση, ώστε να μη μένει περίσσευμα.
– Το καλύτερο λαχανικό για τα μωρά είναι η ντομάτα, την οποία μπορείτε να κόψετε στη μέση και να τη δώσετε στο μικρό με ένα κουταλάκι, παίρνοντας έτσι μια επιπλέον προφύλαξη υγιεινής. Ανάμεσα στα φρούτα, το ίδιο ισχύει π.χ. για τα ακτινίδια ή τα βερίκοκα.
– Μια καλή λύση είναι και το αυγό, σφιχτό κατά προτίμηση, το οποίο θα ξεφλουδίσετε τη στιγμή που πρέπει να το φάει το παιδί. Συνοδέψτε το με φρούτα ή λαχανικά, ώστε να μην του προκαλέσει δίψα.
– Τα φρούτα είναι ό,τι καλύτερο για το παιδικό κολατσιό στην παραλία ή στο πάρκο. Αρκεί να τα πλύνετε καλά στο σπίτι, να τα σκουπίσετε και να τα βάλετε σε ένα σακουλάκι για τρόφιμα. Το κακό είναι ότι με τη ζέστη, τα καλοκαιρινά φρούτα, τα οποία έχουν πολύ λεπτή φλούδα, μαυρίζουν και παίρνουν μια μάλλον δυσάρεστη όψη. Ένα μικρό κόλπο είναι να βάζετε μέσα στο σακουλάκι μια χαρτοπετσέτα, η οποία απορροφά την επιπλέον υγρασία. Έτσι το φρούτο θα μείνει ανέπαφο, απόλαυση για τα μάτια και τον ουρανίσκο του μικρού σας!
– Τέλος, το ότι τρώμε στην ύπαιθρο δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Απλή και χρήσιμη προφύλαξη: να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν αρχίσετε να ταΐζετε το μικρό σας, όπως και τα δικά του χεράκια πριν και μετά το φαγητό.
Μια συνήθεια προς αποφυγή
Συχνά είναι λυτρωτικό να ξέρετε ότι έχετε ετοιμάσει το μεσημεριανό ή το βραδινό του παιδιού αρκετές ώρες νωρίτερα, ώστε να μπορέσετε να βρείτε χρόνο να χαλαρώσετε. Βεβαίως και μπορείτε να το υλοποιήσετε, απλά να γνωρίζετε ότι είναι λάθος να αφήνετε το φαγητό, ζεστό ακόμη, σε κάποιο μάτι της κουζίνας επί ώρες. Το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται με απίστευτη ταχύτητα. Για να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες, αφήστε το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώσει επί 20-30 λεπτά και στη συνέχεια φυλάξτε το στο ψυγείο και ζεστάνετέ το πριν από το γεύμα.
Με την συνεργασία της κας Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου (παιδίατρος) www.kosmarikou.gr