Το αλάτι έχει κατηγορηθεί ότι έχει διάφορες δυσάρεστες «παρενέργειες» κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, όπως για παράδειγμα για την κατακράτηση υγρών, τις κράμπες και το πρήξιμο γενικότερα των αστραγάλων. Ωστόσο το ιωδιούχο αλάτι είναι ένα απαραίτητο συστατικό στη διατροφή μιας εγκύου ή μιας θηλάζουσας μητέρας καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο η σε μεγάλο βαθμό όσο και η μικρή έλλειψή του έχει επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Μάλιστα σε πρόσφατη δημοσίευση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων ιωδιούχου άλατος αν μια έγκυος παρουσιάζει έλλειψη και επισημαίνεται η σημασία της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και ψαριών που είναι πηγές ιωδίου. Επιπλέον η κατανάλωση αλατιού με μέτρο βοηθάει τον οργανισμό στην καλύτερη μεταφορά των υγρών. Τα παραπάνω φυσικά δεν σημαίνουν ότι θα τρώτε το φαγητό σας αλμυρό ή θα επιλέγετε επεξεργασμένες τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι! Η κατανάλωση αλατιού πρέπει να γίνεται με μέτρο ώστε να εξασφαλίσετε ότι θα επωφεληθείτε από αυτό και όχι ότι θα κάνει κακό στην υγεία σας.