Μπορεί το παιδί μου να φάει κάτι που του έπεσε στο πάτωμα;

Έχει συμβεί σε όλους μας, αλλά συχνά συμβαίνει και με τα παιδιά μας...Να έχει πέσει ένα μπισκότο στο πάτωμα και να σκύψουν αμέσως για να το φάνε! Πόσο επικίνδυνη είναι όμως αυτή η συνήθεια; Μια νέα έρευνα απαντά! 
6 Οκτωβρίου 2015 | 12:29

Η ιδέα ότι το φαγητό δεν προλαβαίνει να μολυνθεί αν αγγίξει στιγμιαία (για 3 δευτερόλεπτα) το πάτωμα είναι παλιά, αλλά έως τώρα δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις εάν αυτό αληθεύει ή όχι. Το θέμα αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν επιστήμονες από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (MMU), οι οποίοι εξέτασαν πέντε τρόφιμα για να διαπιστώσουν εάν ισχύει ο κανόνας των 3 δευτερολέπτων. Έτσι, πέταξαν στο πάτωμα ψωμί με μαρμελάδα, βρασμένα ζυμαρικά, ζαμπόν, ένα απλό μπισκότο και αποξηραμένα φρούτα, αφήνοντάς τα για ακριβώς 3, 5 και 10 δευτερόλεπτα. Η επιλογή των τροφίμων δεν ήταν τυχαία: αποτελούν είδη ευρείας κατανάλωσης και όλα έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε νερό – παράγων ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη βακτηρίων όταν έρχονται σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα τρόφιμα πριν και μετά την… αποκομιδή τους από το πάτωμα, για να διαπιστώσουν εάν είχαν «κολλήσει» βακτήρια. Το φαγητό που πέφτει πάνω στο πάτωμα γεμίζει μικρόβια, καθώς και τοξίνες που ενδέχεται να έχουν εισέλθει στο σπίτι από τα παπούτσια σας. Δεν υπάρχει πρόβλημα για το σκύλο σας, αλλά δεν είναι καλό για το μωρό σας! Ακόμη και στο σπίτι σας λοιπόν, ίσως να μην αξίζει να εκτεθείτε σε μικρόβια για να «σώσετε» μια μπουκιά φαγητού.

Ποια τρόφιμα είναι τα πιο επικίνδυνα όταν πέσουν κάτω; Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη ήταν πιο ασφαλή για κατανάλωση, διότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από επιβλαβή βακτήρια. Με άλλα λόγια, τόσο το ζαμπόν (περιέχει πολύ αλάτι) όσο και το ψωμί με τη μαρμελάδα (αλάτι και ζάχαρη, αντιστοίχως) περιείχαν ελάχιστες ενδείξεις βακτηρίων όταν οι ερευνητές τα σήκωσαν από το πάτωμα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα. Αντιθέτως, τα αποξηραμένα φρούτα και τα βρασμένα ζυμαρικά μολύνθηκαν με το βακτήριο κλεμπσιέλλα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα – το βακτήριο αυτό ενοχοποιείται για πολλά νοσήματα, όπως πνευμονία, ουρολοιμώξεις, σηψαιμία και λοιμώξεις των μαλακών μορίων του σώματος. Τα μπισκότα απεδείχθη ότι είναι ασφαλή ακόμα κι αν αφεθούν για 10 δευτερόλεπτα στο πάτωμα, επειδή έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νερό. 

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ανάπτυξη: Μαμά, μην ανησυχείς για αυτά τα 5 πράγματα 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νέα έρευνα: Πώς επηρεάζει το άσθμα τη μνήμη των παιδιών; 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ας αφήσουμε την σκληρή κριτική στα παιδιά μας στο παρελθόν 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Οι… μαγικές λέξεις που ηρεμούν το θυμωμένο παιδί 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διαβήτης τύπου 1: Τα συμπτώματα στα παιδιά 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Στολίσατε ήδη για τα Χριστούγεννα; Δείτε τι κερδίζετε 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πόσο σημαντικός είναι ο μεσημεριανός ύπνος για τα μικρά παιδιά; 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
8 συμπεριφορές που μαρτυρούν το άγχος του παιδιού 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βάζουμε όρια χωρίς να λέμε «όχι»- Γιατί και πώς να το κάνουμε; 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί η μυωπία θεωρείται παγκόσμια επιδημία; 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τι σημαίνει ευτυχία για τα παιδιά; 11 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version