Μπορεί το παιδί μου να φάει κάτι που του έπεσε στο πάτωμα;

Έχει συμβεί σε όλους μας, αλλά συχνά συμβαίνει και με τα παιδιά μας...Να έχει πέσει ένα μπισκότο στο πάτωμα και να σκύψουν αμέσως για να το φάνε! Πόσο επικίνδυνη είναι όμως αυτή η συνήθεια; Μια νέα έρευνα απαντά! 
6 Οκτωβρίου 2015 | 12:29

Η ιδέα ότι το φαγητό δεν προλαβαίνει να μολυνθεί αν αγγίξει στιγμιαία (για 3 δευτερόλεπτα) το πάτωμα είναι παλιά, αλλά έως τώρα δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις εάν αυτό αληθεύει ή όχι. Το θέμα αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν επιστήμονες από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (MMU), οι οποίοι εξέτασαν πέντε τρόφιμα για να διαπιστώσουν εάν ισχύει ο κανόνας των 3 δευτερολέπτων. Έτσι, πέταξαν στο πάτωμα ψωμί με μαρμελάδα, βρασμένα ζυμαρικά, ζαμπόν, ένα απλό μπισκότο και αποξηραμένα φρούτα, αφήνοντάς τα για ακριβώς 3, 5 και 10 δευτερόλεπτα. Η επιλογή των τροφίμων δεν ήταν τυχαία: αποτελούν είδη ευρείας κατανάλωσης και όλα έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε νερό – παράγων ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη βακτηρίων όταν έρχονται σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα τρόφιμα πριν και μετά την… αποκομιδή τους από το πάτωμα, για να διαπιστώσουν εάν είχαν «κολλήσει» βακτήρια. Το φαγητό που πέφτει πάνω στο πάτωμα γεμίζει μικρόβια, καθώς και τοξίνες που ενδέχεται να έχουν εισέλθει στο σπίτι από τα παπούτσια σας. Δεν υπάρχει πρόβλημα για το σκύλο σας, αλλά δεν είναι καλό για το μωρό σας! Ακόμη και στο σπίτι σας λοιπόν, ίσως να μην αξίζει να εκτεθείτε σε μικρόβια για να «σώσετε» μια μπουκιά φαγητού.

Ποια τρόφιμα είναι τα πιο επικίνδυνα όταν πέσουν κάτω; Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη ήταν πιο ασφαλή για κατανάλωση, διότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από επιβλαβή βακτήρια. Με άλλα λόγια, τόσο το ζαμπόν (περιέχει πολύ αλάτι) όσο και το ψωμί με τη μαρμελάδα (αλάτι και ζάχαρη, αντιστοίχως) περιείχαν ελάχιστες ενδείξεις βακτηρίων όταν οι ερευνητές τα σήκωσαν από το πάτωμα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα. Αντιθέτως, τα αποξηραμένα φρούτα και τα βρασμένα ζυμαρικά μολύνθηκαν με το βακτήριο κλεμπσιέλλα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα – το βακτήριο αυτό ενοχοποιείται για πολλά νοσήματα, όπως πνευμονία, ουρολοιμώξεις, σηψαιμία και λοιμώξεις των μαλακών μορίων του σώματος. Τα μπισκότα απεδείχθη ότι είναι ασφαλή ακόμα κι αν αφεθούν για 10 δευτερόλεπτα στο πάτωμα, επειδή έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νερό. 

Πρόσφατα Άρθρα
Τέχνη: Ποια μορφή της συνδέεται με επιτυχία στο σχολείο; 16 Μαρτίου 2025, 14:03
Γιατί κάνει καλό σε ένα πεντάχρονο να βάζει πλυντήριο…; 16 Μαρτίου 2025, 08:00
Παιδί και ιδιωτικότητα: Πότε πρέπει να αρχίσουμε να χτυπάμε την πόρτα του; 15 Μαρτίου 2025, 14:00
Παιδί: Γιατί αφήνει στη μέση κάθε δραστηριότητα που ξεκινά; 15 Μαρτίου 2025, 08:00
Παιδιά: Διαβάστε τους κάτι πριν κοιμηθούν! 14 Μαρτίου 2025, 08:00
Έφηβοι: Οι influencers κάνουν «καλά» τη δουλειά τους! 13 Μαρτίου 2025, 14:00
Οι γονείς κάνουν 260 διαπραγματεύσεις το χρόνο με τα παιδιά 13 Μαρτίου 2025, 08:00
Παιδικό μυαλό: 7 βασικοί τρόποι λειτουργίας του 12 Μαρτίου 2025, 14:00
Παιδί: Όχι στις τιμωρίες, ναι στην ηρεμία και στα όρια! 12 Μαρτίου 2025, 08:00
3 απαγορευμένες φράσεις που βλάπτουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών 11 Μαρτίου 2025, 04:45
Video games: Κάνουν το παιδί μου επιθετικό; 10 Μαρτίου 2025, 14:00
Δεν θέλει να πάει σχολείο; Πώς προκύπτει αυτή η άρνηση και πώς αντιμετωπίζεται; 10 Μαρτίου 2025, 08:00
Αυξάνει τον κίνδυνο μυωπίας ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη; 9 Μαρτίου 2025, 14:00
Παππούδες: 6 φράσεις που δεν πρέπει να λένε στα εγγόνια 9 Μαρτίου 2025, 08:00
Η αξία του να αφήνουμε τα παιδιά να είναι «κακά» σε κάτι 9 Μαρτίου 2025, 08:00
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version