Για πρώτη φορά επιστήμονες από το Ινστιτούτο Marques της Βαρκελώνης κατάφεραν να αποδείξουν ότι ένα έμβρυο μπορεί να ανιχνεύσει τους ήχους και επιπλέον να ανταποκριθεί σε αυτούς, κουνώντας το στόμα και τη γλώσσα του, από τη 16η εβδομάδα της κύησης.
Παρόλο που είναι γνωστό ότι τα αυτάκια ενός εμβρύου αναπτύσσονται πλήρως μέχρι τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ωστόσο οι επιστήμονες πίστευαν ότι ένα έμβρυο μπορεί να ακούσει από τη 18η εβδομάδα της κύησης, με περισσότερες πιθανότητες κοντά στην 26η εβδομάδα.
Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Marisa Lopez-Teijon, δήλωσε πως τα ευρήματα δείχνουν ότι το έμβρυο ανταποκρίνεται στη μουσική που μεταδίδεται ενδοκολπικά, κουνώντας το στόμα και την γλώσσα «σαν να προσπαθεί να μιλήσει ή να τραγουδήσει»! Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτή η ενδοκολπική μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστεί μελλοντικά το ενδεχόμενο κώφωσης και γενικότερα να μπορεί να ελεγχθεί η καλή ακοή του εμβρύου, πριν ακόμα εκείνο γεννηθεί. Η μουσική διεγείρει το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επικοινωνία, κι έτσι ακούγοντας τους ήχους το έμβρυο αντιδρά με κινήσεις όμοιες με αυτές της ομιλίας.
Χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή γνωστή ως Babypod, η οποία κατασκευάστηκε για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι μέλλουσες μητέρες παρείχαν στο αγέννητο μωρό τους ακουστικά ερεθίσματα, ώστε να το βοηθήσουν στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών του δεξιοτήτων πριν καν γεννηθεί. Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι με τη βοήθεια της συσκευής αυτής, το μωρό μπορεί να αρχίζει να μαθαίνει προτού ακόμα γεννηθεί.
Στο πείραμα μετείχαν έγκυες γυναίκες που διένυαν από την 14η έως την 39η εβδομάδα της κύησης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η ομάδα χρησιμοποίησε υπέρηχο, για να παρακολουθήσει τις αντιδράσεις των εμβρύων στο άκουσμα της μουσικής. Η μετάδοση της μουσικής έγινε με αναπαραγωγή τόσο κοντά στην κοιλιά της μέλλουσας μητέρας όσο και ενδοκολπικά με ειδικό ηχείο μικρού μεγέθους εντός του κόλπου.
Ο υπέρηχος που έγινε πριν ξεκινήσει η μουσική έδειξε ότι περίπου το 45% των εμβρύων κινούσαν αυθόρμητα το κεφάλι και τα άκρα τους, ενώ σε ποσοστό περίπου 30% κινούσαν το στόμα ή τη γλώσσα τους και μόλις ένα 10% των εμβρύων έβγαζαν τη γλώσσα τους έξω.
Όταν τα μωρά «εκτέθηκαν» στη μουσική (ενδοκολπικά), το συντριπτικό 87% ανταποκρίθηκε κουνώντας το κεφάλι και τα άκρα μαζί. Οι κινήσεις αυτές συνοδεύονταν μάλιστα από συγκεκριμένες κινήσεις του στόματος και της γλώσσας, οι οποίες σταματούσαν όταν σταματούσε και η μουσική. Επιπλέον, το 50% των εμβρύων ανταποκρίθηκε στη μουσική με μια πολύ έντονη κίνηση: άνοιξαν διάπλατα το σαγόνι τους και έβγαλαν έξω τη γλώσσα τους όσο περισσότερο μπορούσαν.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, όταν τα ακουστικά τοποθετήθηκαν πάνω στην κοιλιά της μητέρας και η μουσική έπαιζε, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία κίνηση έκφρασης στο πρόσωπο του εμβρύου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι:
– η αντίδραση των εμβρύων ξεκινά από τη 16 εβδομάδες και στατιστικά έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
– Όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη, τόσο πιο έντονες είναι οι κινήσεις του προσώπου τους.
– Η αντίδραση από έμβρυο σε έμβρυο διαφέρει, όπως διαφέρουν και τα επίπεδα αντίδρασης κάθε φορά που παίζει η μουσική.
– Τα δίδυμα παρουσίασαν παρόμοιες συμπεριφορές.
Τέλος δηλώνουν ενθουσιασμένοι: «Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξή του να μιλάς και να προσφέρεις διάφορα ερεθίσματα στο μωρό από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και νωρίτερα, από την κοιλιά κιόλας, κάτι που είναι τεράστιο πλεονέκτημα.
Η μελέτη δημοσιευτείτε στην εφημερίδα Ultrasound.