Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς που εκθέτουν τα παιδιά τους στον καπνό του τσιγάρου!
Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The BMJ», τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου σε βρεφική ηλικία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας σε ηλικία 3 ετών.
Για τις ανάγκες της έρευνας, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κιότο μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 77.000 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν από το 2004 έως το 2010. Αρχικά, τα παιδιά εξετάστηκαν κατά τη γέννηση, αργότερα σε ηλικία 4, 9 και 18 μηνών, και τέλος όταν έγιναν 3 ετών.
Παράλληλα, οι επιστήμονες ζήτησαν από τις μαμάδες τους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το κάπνισμα στο σπίτι, την έκθεση των παιδιών στον καπνό του τσιγάρου, τις διατροφικές τους συνήθειες και την οδοντική φροντίδα της οικογένειας.
Όπως διαπίστωσαν, το 55% περίπου των γονιών καπνίζει στο σπίτι, με το 7% των παιδιών να εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου, ενώ σε 13.000 περιπτώσεις εντοπίστηκε τερηδόνα στα δόντια τους.
«Το παθητικό κάπνισμα είναι ένα φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις, που επηρεάζει 4 στα 10 παιδιά παγκοσμίως. Όπως δείχνει η μελέτη μας, περισσότερα από τα μισά παιδιά έχουν μέλη στην οικογένειά τους που καπνίζουν, με τους μπαμπάδες να έχουν την πρωτιά», τονίζει ο δρ. Koji Kawakami, επικεφαλής της μελέτης, και προσθέτει: «Γι’ αυτό εφιστούμε την προσοχή στους γονείς, υπενθυμίζοντάς τους ότι το παθητικό κάπνισμα, εκτός από το διπλάσιο κίνδυνο οδοντικής τερηδόνας, θέτει τα παιδιά τους και σε κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και αναπνευστικών προβλημάτων. Επιπλέον, κρίνουμε σκόπιμο οι οδοντίατροι να ρωτούν για την παρουσία καπνιστή στο σπίτι, όταν αντιμετωπίζουν περιστατικά τερηδόνας σε τόσο μικρές ηλικίες».