Οι ψυχολόγοι διατροφής από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα υποστηρίζουν ότι με ένα απλό κόλπο – την τοποθέτηση ενός καθρέπτη στο χώρο που τρώμε – μπορούμε να περιορίσουμε την ποσότητα φαγητού που τρώμε. «Μια ματιά στον καθρέπτη λέει στους ανθρώπους περισσότερα από το αν είναι εμφανίσιμοι, τους βοηθά να κρίνουν τον εαυτό τους» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια dr Ata Jami και συνεχίζει «Ο καθρέπτης βοηθά τους ανθρώπους να δουν τον ίδιο τους τον εαυτό πιο αντικειμενικά και να κρίνουν τον εαυτό τους και τη συμπεριφορά τους με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν σε έναν άλλο άνθρωπο». Οι ερευνητές εξηγούν ότι παρουσία ενός καθρέπτη όσοι έχουν κακές διατροφικές συνήθειες τείνουν να νιώθουν πιο άβολα και μάλιστα αναφέρουν μικρότερη ευχαρίστηση από τη γεύση του ανθυγιεινού σνακ που καταναλώνουν. Σε σχετικό πείραμα με 185 φοιτητές από τους οποίους ζητήθηκε να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα κέικ σοκολάτα ή μια φρουτοσαλάτα και να αξιολογήσουν τη γεύση σε ένα δωμάτιο με και χωρίς καθρέπτες αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι η μεν γεύση της φρουτοσαλάτας παρέμεινε ίδια ασχέτως της ύπαρξης καθρέπτη, αλλά εκείνη του κέικ ήταν διαφορετική – αξιολογήθηκε ως λιγότερο γευστικό στο δωμάτιο με τον καθρέπτη.