Kατάπιε το παιχνιδάκι του! Τι κάνω;

Το μικρό σας είναι περίεργο. Έτσι, τα παιχνίδια, καθώς και άλλα αντικείμενα ή ουσίες, μπορεί να καταλήξουν στο στοματάκι του με δυσάρεστες συνέπειες. Μόνο η δική σας επίβλεψη δεν φτάνει, για να προστατέψει τον μικρό… εξερευνητή. Πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας για να προφυλάξετε το παιδί, αλλά και να αντιμετωπίσετε σωστά την κατάσταση σε […]
6 Απριλίου 2016 | 11:07
Το μικρό σας είναι περίεργο. Έτσι, τα παιχνίδια, καθώς και άλλα αντικείμενα ή ουσίες, μπορεί να καταλήξουν στο στοματάκι του με δυσάρεστες συνέπειες. Μόνο η δική σας επίβλεψη δεν φτάνει, για να προστατέψει τον μικρό… εξερευνητή. Πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας για να προφυλάξετε το παιδί, αλλά και να αντιμετωπίσετε σωστά την κατάσταση σε περίπτωση που το μικρό καταπιεί κάτι.  Το μικρό σας προσπαθεί να εξερευνήσει το περιβάλλον και βάζει τα πάντα στο στοματάκι του. Μόλις γυρίσετε το βλέμμα σας αλλού, το μικρό σας «δοκιμάζει» ήδη ένα τουβλάκι που μέχρι πριν λίγο έδειχνε να προσπαθεί να το συναρμολογήσει με μεγάλη προσοχή. Τώρα προσπαθεί με ενδιαφέρον να διαπιστώσει την υφή του. Όμως, αρκεί ένα τράνταγμα ή μια ανεπαίσθητη κίνησή του για να το καταπιεί.
Πώς θα το προφυλάξετε
Το να προσπαθείτε να το πείσετε να μην βάζει τίποτα στο στόμα, είναι απλώς ουτοπία. Γιατί για ένα παιδάκι στην ηλικία των ενάμιση με τριών ετών, η τάση να βάζει στο στόμα του παιχνίδια και αντικείμενα είναι απολύτως φυσιολογική. Το στόμα εξακολουθεί να είναι γι’ αυτό ένα όργανο… πολλαπλών χρήσεων, που του χρησιμεύει όχι μόνο για να τρέφεται, αλλά και ως μέσο απόκτησης γνώσεων. –  Για να μην καταπιεί, λοιπόν, κάποιο αντικείμενο ή ακόμη και κάποια επικίνδυνη ουσία, οτιδήποτε έχει διαστάσεις μικρότερες από 3 εκ. πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που δεν το φτάνει το πιτσιρίκι σας.   –  Πρέπει επίσης να απομακρύνετε τα παιχνίδια των μεγαλύτερων αδελφών του, που εάν βρεθούν στα χέρια του γίνονται επικίνδυνα. Για παράδειγμα, το παζλ με τα μικρά κομματάκια, τα αυτοκινητάκια ή τα φουσκωτά μπαλόνια. –  Φυλάξτε φάρμακα, απορρυπαντικά και καθαριστικά στα πιο ψηλά έπιπλα του σπιτιού ή σε ντουλάπια κλειδωμένα. –  Επίσης βεβαιωθείτε ότι τα φυτά του σπιτιού δεν είναι δηλητηριώδη και, κυρίως, ότι δεν βγάζουν καρπούς. Η επίβλεψη δεν πρέπει να χαλαρώνει ποτέ! Όλες αυτές οι προφυλάξεις ωστόσο δεν σας απαλλάσσουν από την άγρυπνη προσοχή που πρέπει να δείχνετε. Στην ηλικία αυτή  το παιδί συμπεριφέρεται σαν μικρός… εξερευνητής και δεν μπορείτε να προβλέψετε εύκολα σε ποιες κινήσεις μπορεί να το ωθήσει η περιέργειά του.
Το κατάπιε! Και τώρα;
Τι θα κάνετε, όμως, αν παρά την προσοχή σας το μικρό, με τη συνηθισμένη ταχύτητά του… βάλει κάτι στο στόμα και το καταπιεί; Μπορεί να συμβούν δύο πράγματα: το αντικείμενο μπορεί να καταλήξει στους αεραγωγούς, «πνίγοντας» το παιδί, ή στο στομάχι. Ας δούμε τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση: –  Όταν το παιδί που μέχρι πριν από δύο λεπτά έπαιζε ήρεμο, ξαφνικά αρχίζει να βήχει έντονα, ίσως με τάση για εμετό, το προσωπάκι του γίνεται μπλε και αυτό συνεχίζεται χωρίς το μικρό να ανακουφίζεται, έχετε κάθε λόγο να υποψιαστείτε ότι κάτι έχει εισπνεύσει, δηλαδή ότι το αντικείμενο έχει πάρει το δρόμο για τους αεραγωγούς.  Στην περίπτωση αυτή  διαβάστε το άρθρο μας Πρώτες βοήθειες: Το μωρό πνίγεται!   –  Αν το αντικείμενο γλιστρήσει στον οισοφάγο… συνήθως τα ξένα σώματα που καταλήγουν στο στομάχι (τουλάχιστον όταν δεν είναι δηλητηριώδη) κρύβουν μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνα που εισπνέονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα λύνεται μόνο του, γιατί το μικρό το αποβάλλει με τα κόπρανα. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, όταν υπάρχει η υποψία ότι το μικρό έχει καταπιεί κάτι, καλό είναι να το πάρετε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών ώστε να διαπιστωθεί ότι το αντικείμενο δεν έχει σταματήσει σε ένα από τα δύο στενά σημεία του πεπτικού συστήματος, το τρίτο κάτω μεσαίο μέρος του οισοφάγου και τη βαλβίδα του πυλωρού. Εάν μείνει εκεί περισσότερο από 24-36 ώρες μπορεί να προκαλέσει τραύματα στους βλεννογόνους, που δεν επουλώνονται εύκολα.
Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)
Πρόσφατα Άρθρα
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ανάπτυξη: Μαμά, μην ανησυχείς για αυτά τα 5 πράγματα 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νέα έρευνα: Πώς επηρεάζει το άσθμα τη μνήμη των παιδιών; 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version